Poliția îngroapă Horeca: amendă de 13 ori mai mare la Tîrgu Neamț decât la Piatra Neamț pentru „eveniment privat”

Și așa afectate de pandemie, de măsuri restrictive (unele discutabile!), firmele din industria Horeca din Neamț sunt lovite puternic și de Poliția Neamț care aplică amenzi cel puțin de neînțeles pentru cei care se informează strict din comunicatele respectivei instituții.
Astfel, aceeași faptă (găzduirea unui eveniment – fapt interzis în pandemie) este sancționată în municipiul Piatra Neamț cu 750 de lei în timp ce, la Târgu Neamț, amenda aplicată a fost de… 10.000 lei. Adică de 13 ori mai mult!

<<În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale M.A.I. au continuat acțiunile desfășurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții implicate, sub autoritatea Instituției Prefectului, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19.
La data de 30 ianuarie, în jurul orei 22.30, polițiștii din cadrul Poliției orașului Tîrgu Neamț s-au sesizat din oficiu cu privire la organizarea unui eveniment privat (aniversare) în incinta unui local public din Tîrgu Neamț.
Cu ocazia deplasării la fața locului, evenimentul a fost întrerupt de forțele de ordine, administratorul localului public fiind sancționat contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

De asemenea, la aceeași dată, în jurul orei 24.00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț s-au sesizat din oficiu cu privire la organizarea unui eveniment privat, în incinta unui local public din Piatra Neamț.
Au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale conform Legii nr. 55/2020, în valoare de 750 de lei, urmând ca și față de administratorul societății comerciale să fie luată măsura sancționării contravenționale.
Aducem în atenția cetățenilor faptul că, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private>>, menționează comunicatul remis astăzi de IPJ Neamț.

Surse apropiate de „localul public” de la Tîrgu Neamț spun nu doar că amenda este una uriașă (10.000 lei) ci că ea ar fi de fapt, rezultatul unei răzbunări personale a unui polițist și că, practic, marele „eveniment” constatat de „justițiarul cu epoleți” a fost faptul că la o masă, în loc de 6 clienți erau 9 (cu 3 în plus). Și că pe acea masă s-ar fi aflat un buchet de flori (deși legea nu interzice nici să pui flori pe mesele din restaurant, nici ca niște oameni care iau masa împreună să oferi flori unul altuia).
Evident că, dacă cei care administrează acel „local” vor contesta în Justiție sancțiunea, ei au mari șanse să câștige. La fel de evident este că posibilul „abuz în funcție” al unui polițist nu trebuie generalizat la nivelul întregii instituții însă o astfel de sancțiune cel puțin ciudată este scrisă pe un formulat tipizat cu antet de IPJ iar comunicatul de astăzi este remis către presă și opinie publică tot de instituția respectivă.
Așa că se impune, logic, și întrebarea dacă un polițist chiar poate scrie ce vrea într-un proces-verbal de sancțiune, fără să fie controlat/girat de șefii ierarhici?…

Vom reveni.

Background:
Deși Poliția Locală Piatra Neamț a amendat și suspendat activitatea noului magazin Kaufland de la Piatra Neamț (care funcționează într-un spațiu neautorizat și, cică, nici măcar recepționat de la constructor) iar activitatea continuă (pe baza unei legi discutabile care, și în astfel de cazuri, permite reluarea activității dacă măsura de suspendare este atacată în instanță), până la acest moment, Poliția Județeană Neamț NU A DAT NICIUN COMUNICAT PUBLIC în care să informeze despre situație și despre implicarea acestei instituții.
Poate pentru că e vorba de un supermarket operat de o firmă multinațională? Sau e vorba de alt motiv?
În Germania (de exemplu, dar puteam da și exemple de țări europene), Poliția Națională ar fi închis spațiul respectiv privat cu garduri de fier pe care ar fi montat plăcuțe cu „Atenție! Spațiu comercial neautorizat!”. La Piatra Neamț, Poliția Neamț nu a luat nicio măsură, nu a anunțat nimic!
Probabil că e mai „eroic” să te lupți cu un „local românesc” și să sancționezi că e cu un client sau cu 3 în plus la masă decât să deranjezi o multinațională…

Daniel Vinca

 

2 thoughts on “Poliția îngroapă Horeca: amendă de 13 ori mai mare la Tîrgu Neamț decât la Piatra Neamț pentru „eveniment privat”

  1. Ce bataie de joc!!!
    NUmai in Romania vezi asa ceva, firmele autohtone sa fie hartuite si chinuite in asa hal chiar de institutiile statului in timp ce aceleasi institutii stau ca o carpa in fata firmelor straine.

  2. Domnule Vinca, legea nu este discutabila, ci interpretata suspect de „amabil” de catre Politia Locala!Kafland nu trebuia sa INCEAPA activitatea, fiindca NU avea autorizatie!Deci, nu desfasura o activitate legala cara sa fie, eventual suspendata!Pur si simplu, Politia Locala avea dreptul sa le sigileze intrarea!Nu au facut-o, fiindca seful de santier de la Kaufland este sotul unei doamne sefe de serviciu Urbanism (sau Autorizari) din Primarie !Alo, DNA, se aude?!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.