Poliția a descins în „Tabăra de chitare”!


Nu, nu a fost vorba de vreo acțiune în forță a Poliției pentru prinderea vreunui răufăcător, dacă la asta vă gândeați. De fapt, vorbim despre o activitate cu caracter preventiv, găzduită de Căminul Cultural din Tașca și destinată zecilor de copii și adolescenți care săptămâna aceasta au venit din mai multe județe ale țării pentru a lua parte la tabăra de folk organizată în comună. Și cum încă de luni, de la debutul manifestării, instrumentiștii au putut fi zăriți în mai multe locații cu chitara în spate, lumea i-a intitulat generic „Tabăra de chitariști”.

Activitatea a fost susținută de subcomisarii Daria Oatu și Alexandra Lobodă, de la Compartimentul Prevenire din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Neamț. Copiii s-au lăsat în scurt timp antrenați într-o dezbatere interactivă pe tema delincvenței juvenile, dar și pe teme rutiere. Întrebările adresate de polițiste participanților n-au rămas fără răspuns, copiii dovedind că știu că o decizie greșită le poate afecta viitorul, într-o secundă devenind din om liber o persoană al cărei cazier rămâne pătat pentru tot restul vieții.

Toate discuțiile s-au centrat în jurul unui filmuleț de câteva minute, în care era prezentată imaginea adolescentului care respectă normele sociale și se preocupă de studii, pusă în antiteză cu atitudinea unui grup de tineri intrați pe un drum greșit, care consumă băuturi alcoolice, fumează, lipsesc de la ore și comit infracțiuni. Intitulat sugestiv „Libertate vs. Delincvență”, clipul respectiv i-a ținut pe toți cei prezenți cu ochii lipiți de imaginile ce se derulau în fața lor.
Văzându-le reacția, subcomisarul Daria Oatu a tras și concluzia de rigoare: „Se vede că voi ați ales libertatea, din moment ce sunteți prezenți aici și cunoașteți care este comportamentul corect pe care ar trebui să-l avem cu toții”, a punctat aceasta.
N-au lipsit nici discuțiile legate de modul în care trebuie să se reacționeze într-o situație în care copiii pot deveni victimele unor tâlhari care vor să le ia banii sau obiectele de valoare. A fost și momentul în care polițistele au transmis un mesaj pe cât de dur, pe atât de relevant. „Un bun pierdut se mai recuperează, dar viața pierdută nu se poate lua înapoi niciodată”, au fost cuvintele adresate tinerilor, care au primit la finalul activității pliante și fluturași în care erau trecute sfaturi de real folos pentru o viață în siguranță.

Și dacă la început vorbeam despre „tabăra de chitariști”, cum altfel putea să se încheie această manifestare, decât cu o piesă intrepretată de formația „Cuibul de folk” de la Dorohoi. Aceștia au cântat melodia „Cinstit”, compusă de Viorel Burlacu din Republica Mldova – o parodie referitoare la ceea ce înseamnă să fii onest într-o societate în care corupția este în floare.

Alex SÎRBU

3 thoughts on “Poliția a descins în „Tabăra de chitare”!

 1. o imagine perfecta a societatii romanesti .
  coruptii ii invata pe copii ceea ce este cinstea , corectitudinea , onestitatea !
  este strigator la cer tupeul acestor pesonaje , care ar cam trebui sa se ascunda , nu sa faca circ mediatic .
  cel mai bun mod de a va face reclama este acesta :
  – nu mai furati ;
  – fiti exemplu pe strada , pentru copii , incepand de la modul cum va purtati uniforma si terminand cu atitudinea voastra in spatiul public , lucruri greu de inteles de persoane ca voi ;
  – sa le prezentati imaginile cu cei de la circulatie si de la ordine publica , cum ameninta si folosesc un limbaj specific interopilor ;
  Copii acestia sunt colegi cu ai vostri copii , va cunosc educatia .

  acum cateva saptamani , in parcarea kaufland , ati organizat , alaturi de penibilii din invatamant ( politrucii cunoscuti din oras ) o actiune condusa de infractorii de la circulatie . la ea , alaturi de copii , familii ale unor politisti , au participat si interlopii care , seara de seara , va iau in stapanire orasul . imaginile cu ce fac cand nu ‘descind ” domnii , pe bani publici , le aveti la voi si la parchet . dati acele imagini presei , la capitolul ” asa nu !”.
  actiuni reale , de prevenire , nu au fost facute niciodata de catre aceste pseudo – politiste .
  cred ca tot la categoria „parodie ” este actiunea acesta , a politiei ( doar cu numele ) .

Lasă un răspuns