“Poieniţa Arcăniţa”, sezonul 2! 1000 de copaci plantaţi de echipa senatoarei Arcan – Rădăcini la Agârcia-Doamna

Peste 1000 de puieţi de molid au fost plantaţi sâmbătă într-o pădure aflată la câţiva kilometri de Bâtca Doamnei (Piatra Neamţ) de un adevărat desant de iubitori de natură care şi-au zis „Echipa senatoarei Emilia Arcan”. Cei 150 de iubitori de natură şi de verde al pădurii au fost cordonaţi de un „pluton” de specialişti de la Ocolul Silvic Vaduri.

Pe o pantă înclinată, cu teren accidentat acoperit de vegetaţie pitică, senatoarea (PSD) Arcan şi voluntarii social-democraţi au săpat gropile în care au pus apoi copăceii care, în timp, se vor ridica şi ei spre lumină.

„Eu mi-s fata de la ţară”, spunea Emilia Arcan, gîfîind, după o repriză de „dat cu sapa”. „Nici nu am crezut că vom mobiliza atât de eficient atâţia oameni pentru că noi depindeam de semnalul de la Ocolul Silvic. A fost în scurt, cum se spune, dar uitaţi câţi oameni deosebiţi, social-democrate şi social-democraţi din tot judeţul dar şi alţi prieteni ai noştri au venit astăzi aici să plantăm copaci, să punem rădăcini în pământ şi la propriu şi la figurat. Este a doua ediţie, după cea de anul trecut când am plantat goruni acolo unde voi, cei de la Vestea, aţi şi dat acel nume de <<Poieniţa Arcăniţa>>. Mă bucur că unii dintre colegii mei au venit deja cu familiile, chiar cu copii şi nepoţi, ceea ce arată că tradiţia respectării mediului înconjurător poate fi lăsată pe mîini bune urmaşilor noştri care înţeleg câtă nevoie avem de pădure, de aer curat. Mulţumesc tuturor colegilor şi colegilor mei dar şi Direcţiei Silvice Neamţ, în special domnului director Gherghel dar şi acestei echipe minunate de la Cocolul Vaduri, în frunte cu domnul inginer Dumitru Munteanu”, a declarat Emilia Arcan.

Senatoarea PSD a avut alături de ea voluntare de la OFSD Neamţ (organizaţie al cărei preşedinte este), dar şi de la organizaţia de pensionari, de la alte organizaţii locale şi chiar oameni neînregimentaţi politic. Un astfel de exemplu a fost Dana Ursache, primăriţa independent de la Taşca. “Anul trecut nu am fost – şi îmi pare rău – tocmai ca să nu apară discuţii din astea. Dar, până la urmă nu încalc nicio regulă dacă vin cu nişte oameni dragi mie şi particip la o astfel de acţiune de suflet. Până la urmă nu poţi face nimic fără suflet. Şi cum doamna senator iubeşte pe toată lumea şi eu fac parte din cei cu care are o relaţie special, la rândul meu şi eu iubesc ce face ea, respect cee ace face şi de asta sunt astăzi aici. Nu aveam cum să nu vin acum, pentru că tânjeam să particip la o astfel de acţiune. Eu fac treabă şi îi iubesc pe oamenii care fac treabă”, a spus primăriţa Ursache.

Iar Emilia Arcan a completat: “Eu îi respect pe toţi primarii din judeţ care fac treabă şi de aceea vreau să-i mulţumesc în mod special doamnei primar independent de la Taşca. Pentru că iubeşte oamenii, iubeşte natura, iubeşte cultura, are activităţi deosebite în comuna pe care o păstoreşte şi sunt mândră de femeia independentă Dana Ursache”.

Mica eroină a acţiunii de sâmbătă a fost o fetiţă de 12 ani din comuna Tarcău, venită cu bunica ei (mama, asistentă medicală la Spitalul Judeţean fiind la serviciu).

După aproape două ore de „Rădăcini pentru generaţiile viitoare”, echipa senatoarei Arcan a pus la loc săpăligile în rastelul special pregătit de silvicultori şi au trecut la partea a 2-a a zilei, cea de socializare la iarbă verde.

Îniante de acţiunea de plantare propriu-zisă, cei 150 de participanţi au urmat un curs rapid de protecţia muncii şi de instruire tehnică predat chiar de şeful de ocol de la Vaduri. Inginerul silvic Dumitru Munteanu a punctat şi grija pe care românii trebuie să o aibă pentru pădurea milenară, moştenită din moşi strămoşi dar şi faptul că se impun corecţii urgente legislative care să nu mai permită retrocedări ilegale şi exploatări neconforme. Inginerul Munteanu a tras un semnal de alarmă şi cu privire la regimul de proprietate al pădurilor, actuala legislaţie permiţând firmelor multinaţionale, cu subsidiare în România, să devină proprietare peste mii şi mii de hectare care astfel sunt înstrăinate capitalului străin, procedeu care nu este permis în legislaţia altor ţări.

Daniel VINCA – foto: VESTEA

Comentarii Facebook

One thought on ““Poieniţa Arcăniţa”, sezonul 2! 1000 de copaci plantaţi de echipa senatoarei Arcan – Rădăcini la Agârcia-Doamna

Lasă un răspuns