Poieniţa ARCĂNIŢA! 500 de puieţi de gorun plantaţi de femeile social-democrate la Scăricica

Aşa a hotărât desantul femeilor social-democrate din Neamţ să boteze golul din pădurea unde sâmbătă natura a fost ajutată să renască: “Poieniţa Arcăniţa”. Cu trimitere evidentă la numele senatoarei Emilia Arcan (care este şi preşedintele OFSD Neamţ) care a condus, botezul respectiv a arătat – prin folosirea diminutivului de sorginte rurală – că poţi să-ţi apreciezi şeful şi fără a-i înălţa ode, că atmosfera într-o echipă de partid poate fi şi una prietenească nu doar cu trimitere la spiritul nord-coreean.

Cele circa 70 de activiste OSFD au plantat sâmbătă, la Scăricica, 500 de puieţi de gorun, pe o suprafaţă de 0,10 ha gestionată de Ocolul Silvic Vaduri. A fost o activitate care a îmbinat utilul cu sociliazare în interiorul echipei, participantele fiind atât din Piatra Neamţ cât şi din alte localităţi. Printre figurile mai cunoscute presei, alături de Emilia Arcan s-au mai aflat Luminiţa Vîrlan (viceprimar Piatra Neamţ), Claudia Moroiu (consilier local Piatra Neamţ), Ioana Roxana Iordache (director Şcoala Cuciuc), Victoriţa Păduraru (consilier local) etc.

Alături de “ucenicele pădurii” de sâmbătă s-a aflat şi o echipă de specialişti de la ocolul Silvic Vaduri, în frunte cu şeful de ocol, ing. Dumitru Munteanu. Doamnele de la PSD au fost însoţite şi de câţiva bărbaţi din partid (Dan Vasile Constantin, Neculai Puşcaşu, Radu Tudorel, Victor marghidan, Octavian Tărăntuş) care au avut din start rolul de şoferi dar au luat parte şi la acţiune de plantat.

Acţiunea a debutat cu un scurt instructaj realizat de şeful de ocol care a ţinut şi o scurtă lecţie despre pădure, exploatare, regenerare, plantare. Apoi Emilia Arcan a dat tonul la muncă. Şi a fost o muncă plăcută: dincolo de satisfacţia unei acţiuni ecologice care reprezintă o investiţie pentru sănătatea copiilor şi nepoţilor, participantele s-au întrecut în glume şi vorbe de duh, stârnite evident şi de jurnaliştii prezenţi. Nu au lipsit analogiile între gropile săpate pentru plantarea copăceilor şi cele pe care şi le mai oferă, prin politică, şi adversarii sau chiar colegii din partide.

Acţiunea de sâmbătă s-a numit “Ajutând natura să renască”.

„A fost o primă acțiune de acest gen pe care am inițiat-o, dar sigur nu este și ultima! Nu am plantat copăceii pentru cineva anume, ci pentru noi toți, pentru natura aceasta din care în ultimii ani omul tot sfâșie și lasă răni deschise! Sunt fericită pentru că am văzut emulație în rândul colegelor și colegilor mei care au îmbrățișat ideea mea! Trebuie să precizez că succesul acțiunii nu ar fi fost la fel de mare dacă nu ne era alături Direcția Silvică și îi mulțumesc domnului director Doru Gherghel pentru maxima disponibilitate de care a dat dovadă, pentru cei 500 de goruni pe care ni i-a pus la dispoziție și pentru grija acordată pe parcursul întregii activități. Mulţumesc de asemenea şi echipei minunate de la Ocolul Silvic Vaduri care a fost alături de noi, împreună cu domnul inginer Munteanu.
O vorbă din străbuni spune că omul are datoria, cât e pe pământ, să ridice o casă, să sape o fântână și să sădească un arbore. Iată cum ne îndeplinim menirea! Acum nu mai rămâne decât să vedem cum copăceii plantați de noi se vor face mari și ne vom bucura, peste ani, de umbra lor, de frumusețea lor, de o pădure tânără și viguroasă! Mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături în această campanie de primăvară!“, a precizat Emilia Arcan.

“Participarea la această frumoasă acţiune nu poate decât să aducă bucurie în suflet. Te simţi împlinit şi ca om şi, mă refer acum la mine, şi ca dascăl. Le vorbim elevilor noştri despre respectarea naturii, despre relaţia omului cu acesta dar e bine ca şi noi cei de la catedră să nu rămânem doar în faza pledoariei strict teoretice, să punem preţ şi pe practică şi pe exemplul personal”, a declarat consilierul local Claudia Moroiu care de 20 de ani lucrează la catedră.

“Fiecare dintre noi ar trebui să participe cât mai des la astfel de acţiuni. Dincolo de scopul în sine, e vorba de o terapie excelentă pentru starea de bine a fiecăruia dintre noi. Da, noi am oferit azi naturii un mic ajutor dar ea ne-a întors enorm de mult. Pădure, aer curat, spirit liber. Şi spirit de echipă în adevăratul sens al cuvântului pentru că astăzi, dincolo de profesiile sau funcţiile fiecăruia dintre noi am fost în primul rând oameni şi prieteni angrenaţi într-o cauză nobilă. Acesta este spiritul Organizaţiei de Femei social-democrate din Neamţ şi în felul acesta doamna Emilia Arcan a arătat încă o dată că nu este şef ci lider şi coleg”, a punctat şi Ioana Roxana Iordache, directorul de la Şcoala Daniela Cuciuc.

După două ceasuri de muncă, a urmat şi o mini-repriză de destindere, apa minerală şi sucurile având parcă altă savoare când ştii că ţi-ai adus o contribuţie cât de mică la sănătatea generaţiilor viitoare. Un prilej în plus pentru social-democratele nemţene de a promite că vor trece cât de des vor putea să vadă cum cresc puii de gorun din Poieniţa Arcăniţa…

Daniel Vinca

 

One thought on “Poieniţa ARCĂNIŢA! 500 de puieţi de gorun plantaţi de femeile social-democrate la Scăricica

Lasă un răspuns