Podețul de la Preluca REPARAT CU VITEZĂ MAI MICĂ decât cea cu care a fost CONSTRUIT Podul de la Cernavodă

Deși pare incredibil, în 2018 un podeț de 30 de metri (precum cel de la Preluca – Alexandru cel Bun – județul Neamț) este reparat cu o viteză mai mică (reparat!) decât cea cu care a fost construit celebrul Pod de la Cernavodă în urmă cu mai bine de 120 de ani.

Calculele sunt simple, e vorba de artimetică de clasa a 2-a. Podețul de la Preluca are vreo 30 de metri, termenul de execuție a reparațiilor (nerespectat) a expirat pe 9 septembrie a.c. și a fost de 3 luni. Deci de 90 de zile. Deci un metru la 3 zile și constructorii ca și beneficiarul lucrării (DRDP Iași – Compania de Drumuri Naționale – Ministerul Transporturilor) nu s-au încadrat în acest termen de 1 METRU LA 3 zile!

În 1895, pe 14 septembrie era inaugurat Podul de la Cernavodă. Lucrările începuseră cu 5 ani înainte, în noiembrie 1890. Podul respectiv face parte, de fapt, dintr-un sistem de poduri care traversau și Dunărea și Brațul Borcea care, împreună (cele 2 poduri) aveau o lungime de 4087,95 metri, cu tot cu rampele de acces. Dacă împărțim această lungime de PODURI CONSTRUITE la numărul de zile (5 ani fără două luni, deci vreo 1725 de zile) rezultă că la final de secol 19, constructorii conduși de inginerul Anghel Saligny au avut un ritm, o viteză de 2,3 metri pe zi.

Să recapitulăm: în 1895 a fost CONSTRUIT un Pod (primul în Europa ca lungime la acea vreme, al treilea în lume) lucrat cu viteza de 2 metri pe zi, iar în 2016, în timpul și sub conducerea Guvernului PSD (că Ministerul Transporturilor care încasează rovinieta este subordonat Guvernului), nu sunt în stare SĂ REPARE un podeț nici măcar cu viteza de 0,33 metri pe zi!

Asta o fi însemnând evoluție?

Ca fapt divers, reamintim – mai multe detalii despre Podul lui Saligny, AICI – că deschiderea maximă a Podului realizat acum mai bine de un secol, între doi piloni, era de 190 de metri, zona centrală fiind și la 30 de metri deasupra apelor Dunării, pentru a permite trecerea vaselor cu catarge înalte.

Încă un detaliu care face diferența:
-în 1895, la prima testare a Podului de la Cernavodă (două convoaie de vagoane de marfă care au trecut, primul cu 60 km/h, al doilea cu 80 km/h), Anghel Saligny și șefii echipelor de muncitori erau pe o șalupă… sub pod!
-în 2018, imediat după începerea lucrărilor de reparații la Podețul Preluca, un politician local (șeful CJ Neamț, șeful PSD Neamț) a mers la o ședință foto la lucrare și a fost fotografiat și filmat pe podeț.

Diferență nu doar de vremuri ci și de oameni, educație și caractere!

Daniel VINCA
surse foto: POG, facebook (pagina Ionel Arsene)

One thought on “Podețul de la Preluca REPARAT CU VITEZĂ MAI MICĂ decât cea cu care a fost CONSTRUIT Podul de la Cernavodă

  1. Foarte buna comparatia. Din pacate, lipsa educatiei primare, caci despre cea superioara nu poate fi vorba, nu le permite sa inteleaga penibilul si incompetenta care caracterizeaza orice gest al lor.

Lasă un răspuns