PNL Piatra Neamţ e tot decedat! Adevărat a decedat!

Nu că ar da pe afară de prea multă activitate organizaţiile de Piatra Neamţ ale celorlalte filiale de partid, dar PNL Piatra Neamţ e singurul care e decedat, în acest moment, cu acte în regulă. Şi deşi era promisă o revitalizare mai ceva ca-n filmele SF, nu a fost depăşit stadiul de vorbe. Simple vorbe…

Deces şi reînviere anunţată…

În urmă cu vreo lună (pe 7 martie parcă), Biroul Judeţean PNL Neamţ analiza, judeca şi decidea: desfiinţarea Biroului Permanent Local (BPL) Piatra Neamţi şi, pe cale de consecinta, Dragoş Chitic îşi pierdea funcţia.
La acea vreme, BPJ (adică aşa-numita Tabără Cozmanciuc) anunţa un Comitet Coordonator care urma, cam într-o săptămână după cum s-a spus, să propună un nou Birou Local Interimar pe care urma să-l valideze BPJ.
Din Comitetul Coordonator făcea parte Dragoş Chitic (dacă ar fi acceptat) dar nu făceau parte nume asociate unui anumit Cartel (Romel Bîrjoveanu, în primul rând, dar şi Valentin Ciobanu, Paul Pintilie etc).

Săptămâna… Mandolină

Că Dragoş Chitic nu a agreat desfiinţarea politică a Cartelului din jurul lui era previzibil. Evenimentele respective au deschis însă unora ochii care, brusc, au avut o revelaţie: după schimbarea majorităţii din CL, în funcţii importante (firmele CL) au ajuns mari specialişti cu geci galbene dar asociaţi, ca relaţii personale, nu PNL Piatra Neamţ, nu lui Chitic, ci lui Bîrjoveanu (de exemplu noii directori de la Publiserv şi Locativserv, Ciobanu şi Togan).
Dar a intrat în scenă preşedintele naţional PNL. Ludovic Orban. Fix ca Dragnea din PSD, Orban (căruia cârcotaşii îi mai spun Mandolină) a interpretat Simfonia Centrului. „Nu se poate să sancţionezi un primar de municipiu. Eu nu am ştiut nimic”, a spus Orban care, imediat, a fost „demontat” de reprezentanţi ai BPJ PNL Neamţ: „O fi uitat ce am vorbit acum câteva zile la Bucureşti când i-a prezentat situaţia şi a zis să procedăm conform statutului”.
Aşa că Orban a venit cu un cântec nou: o şedinţă de Birou Executiv a dat o decizie prin care SOLICITĂ BPJ PNL Neamţ să revoce decizia anterioară şi o altă decizie prin care trimite o echipă de control de la Centru să verifice/beştelească conducerea judeţeană PNL Neamţ.

Alte 3 săptămâni de … nimic

Deşi au trecut între timp alte minim 2 şedinţe ale conducerii judeţene PNL neamţ, cei din acest for nu au desfiinţat decizia anterioară, aşa cum le ceruse Orban. Oficial, cică nici nu au luat în discuţie SOLICITAREA respectivă. Mai ales că BEX-ul nici nu are atribuţii de acest fel…
Nici contestaţia promisă a fi depusă la forurile statutare (Comisia de Arbitraj …) de către Dragoş Chitic nu a fost făcută publică ceea ce înseamnă că fie nu a fost depusă contestaţie fie… Dumnezeu ştie.
Cert este că fostul BPL PNL Neamţ este tot decedat, comisia aia de control cu care a ameninţat Orban nu a ajuns încă prin Neamţ. Dar amestecul preşedintelui naţional în treburile interne ale filialei judeţene Neamţ tot s-a soldat cu ceva: Comitetul Coordonator nu a făcut publice propunerile pentru Biroul Interimar, deci BPJ nu a validat un nou Birou Interimar.

QUI PRODEST?

Cui convine această situaţie în care, de fapt şi de drept, PNL Piatra Neamţ nu mai există ca organizaţie, conform statutului partidului?
1.Cartelului Bîrjoveanu care speră ca totuşi să se revină la situaţia anterioară. Cea mai bună dovadă că unii sunt disperaţi după aceste insigne politice este ofensiva media-poze-băgat în seamă dinainte de Paşti când consilierul local Bîrjoveanu a obosit netul cu atâtea poze (alături de Chitic, fără Chitic, lângă gropi din asfalt, lângă olimpicii de la Cor). Numai Lumina Sfântă de la Ierusalim nu a adus-o „Mintea Bolnavă” (cum l-a numit George Lazăr), dar dacă îi venea la timp această idee, umplea facebookul şi cu Paştile care nu ar avea loc fără preocuparea sa…
2.PSD care, măcinat de propriile probleme interne, primeşte astfel o nesperată gură de oxigen, mai ales în capitala de judeţ (unde şi aşa, la ultimele alegeri parlamentare, Chitic & Bârjoveanu obţinuseră un mega-scor de … 14 la sută).

Dacă liberalii de la judeţ şi de la municipiu chiar ar pune pe primul plan interesele echipei, ale partidului, situaţia de mai sus ar fi fost rezolvată în prima săptămână de după dizolvarea BPL. Însă renegaţii de la municipiu s-au dus cu bocetele şi cu pâra la Orban (având şi atu-ul că ei l-au votat pe acesta la alegerile naţionale iar Cozmanciuc & comp nu) iar cei de la judeţ au rămas fermi pe poziţii (o premieră, totuşi) dar nu au mai pus nimic în loc. Adică au făcut treaba – în buna tradiţie românească – doar pe jumătate.

În timp ce membrii Cartelului PNL Piatra Neamţ lucrează din greu prin cafenelele din Piatra Neamţ (împreună cu divizia căţeluşi.ro din presa obedientă), membrii de vază ai conducerii judeţene PNL erau zilele trecute pe la o sindrofie pe la Durău. Trebuie să trăiască şi cafenelele, sunt lăsate de la Dumnezeu şi petrecerile (nunţi, botezuri şi alte paranghelii) dar liberalii de bună credinţă din Piatra Neamţ se uită cu mâhnire la această situaţie tip „mămăligă moldovenească” şi îşi spun, cu amărăciune, „Adevărat a decedat PNL Piatra Neamţ”.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns