PNL Neamț, dependent de subprefecții, viceprimarii și consilierii USRPLUS. Altfel, se aruncă în brațele PSD

Gâlceava guvernamentală PNL-USRPLUS este privită cu precauție și de colegii din teritoriu al liberalilor și pluseriștilor de la centru. O demitere a subprefecților USRPLUS (la Neamț, ambii subprefecți sunt din partidul lui Barna și Cioloș) sau un atac liberal la viceprimarii (puțini) acestei formațiuni politice ar dinamita scena politică județeană și locală, pe ici pe colo. Aceeași situație ar fi și dacă îi apucă „curajul” (termen folosit absolut impropriu pe aceste teme) pe cei de la USRPLUS s[ dea cu demisiile de masă.

Iar dacă perdanții primo ar fi USRPLUS, nici PNL nu s-ar simți mai bine. Ar fi destule localități unde PNL ar împinge, de facto, pe aleșii USRPLUS în siajul celor de la PSD sau unde, ca să-și asigure un mandat liniștit, primarii PNL ar face concesii și mai mari celor de la PSD, inclusiv le-ar oferi social-democraților aceste funcții rămase vacante.

Practica ultimelor zile arată că sintagma „USL 2” aduce un deficit de imagine mai mare celor de la PNL, nu celor de la PSD. Electoratul PSD e mai educat pe ideea de a fi tolerant cu proprii aleși („a furat dar a și făcut, maică”) și mai permisiv când vine vorba de balans politic gen „scopul scuză mijloacele”. Electoratul PNL are o apetență mai mare față de anumite teze sau principii iar liberalii conservatori sunt foarte fixați pe ideea „fără pupături cu PSD”.

Drept e că aceiași liberali (mai conservatori sau mai dispuși la compromomisuri) nu sunt acum nici extra-iubitori de USR-PLUS, dar dincolo de remarci punctuale, asimilarea cu pluseriștii le aduce un disconfort evident mai mic decât cu pesediștii.

Cert e că actuala scenă politică – de la București la Piatra Neamț – e pigmentată cu lumini și umbre. Cu iritări, dorințe de răzbunare dar și nedumeriri sau temeri. Și, peste tot și toate, politicienii ne asigură că ei vor mereu binele cetățeanului…

Daniel VINCA

Lasă un răspuns