PMP și USR, scoase din CJ de partidul fantomă al lui Orban

Dacă pentru bătălia de la București, Alianța Dreapta Unită s-a dovedit o carte câștigătoare, la Neamț această construcție făcută „pe repede înainte” a îngropat politic pe USR și PMP, cele două partide care deși mici existau totuși în peisajul politic județean.

7,92 este rezultatul oficial la CJ pentru ADU Neamț, confirmat de AEP care a publicat cifrele finale.

Dacă pentru partidele care au drept prag electoral 5 procente, 7,92 reprezintă o notă de trecere, în cazul unei alianțe formate din 3 partide, pragul e de 8 procente. Așa e legea. Practic, la Neamț, la CJ, ADU a obținut cu 8 sutimi sub scorul general.

Tehnic: pentru o alianță formată din 2 partide, pragul este de 7 procente. Pentru fiecare partid în plus peste cele două, se mai adaugă încă un procent peste 7%.

Altfel spus, dacă la Neamț era o alianță formată doar din PMP și USR, pragul electoral ar fi fost de 7%. Cu 7,92%, o asemenea alianță intra în CJ și, probabil, ar fi primit 3 sau chiar 4 mandate (cu un pic de noroc la redistribuire).
În voturi, ADU a obținut peste 16.000 de voturi, iar norma pentru un mandat plin de consilier județean a fost de circa 5.000 voturi.

Dacă PMP și USR sunt partide mici dar cu organizații locale, cu consilieri aleși la precendentele alegeri, cu candidați prin destule UAT-uri din Neamț la alegerile din 9 iunie, Forța Dreptei se califică din plin pentru epitetul de partid fantomă.
Altfel spus, la Neamț organizația județeană a FD a fost ca și inexistentă până la constituirea alianței. Nu a dat nici măcar un amărât de comunicat, nu a făcut vreo conferință de presă, nu a anunțat să existe măcar un Birou Județean, fie el și interimar.

La prima conferință de presă ADU Neamț, președintele FD Neamț a apărut alături de o colegă de partid, o fostă (demult) ziaristă și… cam atât.

În campanie, PMP și USR au acționat public și vizibil ba în duet ba fiecare solo (în funcție de candidaturi în alianță sau separat, pe partide), despre FD nu a auzit nimeni, nimic, în această campanie. Cică FD ar fi avut candidați prin vreo 2 comune dar… atât.

Cât ar fi pierdut PMP și USR dacă făceau alianță la Neamț doar din 2 partide? Poate două voturi. Poate nouă… Dar în nici un caz 2.000 de voturi, cât a reprezentat un procent din voturile valabil exprimate ca să coboare sub 7 la sută.

Este evident că USR și PMP nu au analizat, la Neamț, foarte bine riscurile pe care le presupunea acest prag uriaș de 8%. Sau dacă au analizat, fie nu au știut să impună un punct de vedere ferm în fața șefilor de la București, fie nu au fost băgați în seamă.

O analiză, azi, a împărțirii mandatelor pe actualele rezultate (16 mandate PSD, 14 PNL, 4 AUR) arată că, din punct de vedere politic și democratic, ar fi fost nevoie de vocile USR și PMP într-un CJ care riscă să devină prea eliptic.

Revenind, pentru ADU Neamț, „partenerul” FD nu s-a dovedit un aliat real ci o piatră de moară. Un partid-ștampilă care a ștrangulat munca celorlalte două entități politice.
Și, ca o secvență cinică a sorții, la Președinte CJ, prin Maria Apostol și cu câteva sute de voturi în plus, ADU Neamț a trecut de 8%. O creștere inutilă, cu siguranță PMP-iștii și USR-iștii ar fi preferat ca procentele să se așeze invers. Evident că din perspectiva acelei ipoteze dintr-un milion, nu poți să nu te gândești și la varianta „Calului Troian” introdus intenționat în alianță, pentru a crește pragul și pentru a trage în jos rezultatul.

Evident că sunt retorice și întrebările:
1.Din cine e formată conducerea FD Neamț și cine e (dacă e) în spatele ei?
2.Ce au făcut în ziua alegerilor acești lideri (???) ADU Neamț?

Dacă această construcție politică se va dovedi, la nivel național, doar o iubire de-o vară, prin ce altă alianță viitoare vom vedea în toamnă pe FD, cu energicul Ludovic Orban și cu filialele lui județene fantomă?

În loc de răspunsuri la întrebările de mai sus. Am găsit pe facebook o pagină numită Forța Dreptei Neamț (mai este încă una dar pare abandonată de prin martie).
Poză de profil, sigla. Cover – o imagine cu ludovic Orban. O scurtă răsfoire invers cronologică: video cu declarație Orban, același Orban într-o emisiune la București (teme naționale, nu ceva despre Neamț), miting electoral la București cu liderii Alianței la microfoane, altă emisiune la o televiziune centrală cu vreo 6 invitați printre care și Orban, alte declarații la început de iunie cu aceiași lideri naționali, live de la un miting electoral la Timișoara (9 mai), felicitare de Paști (4 mai) și tot așa.
Să surprindă oare că printre aceste materiale cu mare impact pentru nemțeni (???) nu este niciun video cu conferința de presă de la Neamț, de la constituirea Alianței sau ultima, când tot la Neamț au fost Drulă, Tomac și Violeta Alexandru, vicepreședinta de la FD național?

Orice răspuns pare decupat din celebra prescurtare QED…

Daniel VINCA