PMP-ista Tatomir pune presa la punct ca PSD-istul Orlando! „Troleibuzul? Presa trebuie să facă investigații…”

Scenă stupefiantă la PMP Neamț unde o activistă care a revenit în prim-plan, chiar la o conferință de presă s-a simțit datoare să intervină când jurnaliștii îi adresau niște întrebări legate de Troiebuzul l.ui Bogdan Gavrilescu (președinte PMP Neamț și viceprimar de Piatra Neamț) legată de problemele din transportul local și să producă o diversiune absolut descalificantă, cerând ea presei ce și cum să scrie pe acest subiect.

PMP-ista respectivă (avocata Alina Tatomir) a început prin a critica presă că nu realizează investigații jurnalistice despre Troleibuzul iar când jurnaliștii au răbufnit spunând că media nemțeană chiar a scris la greu, activista a încercat o nouă diversiune („nu mă lăsați să termin”), spunând că ar fi vorba de alte subiecte. Culmea e că a și menționat două subiecte – Atenție! – chiar tratate de presă, după cum chiar ea recunoaște în stenograma de mai jos. „A apărut în presă”, spune PMP-ista Tatomir, „dar o anchetă jurnalistică mai amplă, care să…” este dorința de ei, de activist aflat la masa unei conferințe de presă care, timp de câteva minute nu a realizat penibilul situației în care se afla: un politician obscur care încearcă să stabilească el politicile redacționale.

Mai jos, stenograma:

A.T. – … Pentru că situația cu Troleibuzul nu o știți. O anchetă jurnalistică – dacă tot l-ați prins în corzi acum pe domnul viceprimar – nu ar fi imposibilă și o să vedeți că acolo scurgerile de bani nu se datorează municipalității prin votul exprimat.
Și cum ziceam, o anchetă jurnalistică va dezvălui dumneavostră o grămadă de aspecte în neregulă și pe care le-ați sesizat la fiecare pas dar nu le-ați semnalat niciodată. Gen, autobuze…
G.A. – vă rog frumos, dacă vă referiți la presă, nu ne băgați pe toți în aceeași oală…
A.T. – nu am făcut un atac la persoană, însă…
G.A. – v-ați referit la toți…
A.T. – Am făcut/o la modul general așa…
G.A. – vă spun că presa a dezvăluit ce se întâmplă…
D.V. – chiar nu ați văzut în presă articole cu 5 miliarde, sifonări, 5 miliarde luați de politicieni în AGA și CA-uri…
A.T. – vă dau răspunsuri…
G.A. – păi ați spu că presa n-a scris…
A.T. – nu m-ați lăsat să explic…
I.C. – Dar aveți o problemă generală cu presa, așa. Noi suntem vinovați pentru proasta administrație a județului…
D.V. – Poate n-ați citit dumneavoastră dar nu că presa nu a scris…
A.T. – nu știți ce vreți să spun… după ce vă calmați vă explic…
I.C. – dar e al nu știu câtelea atac din partea PMP la presa asta. Ce să ne calmăm? Nominalizați un site, două, trei, nu presa în general…
A.T. – nu am făcut referire la cei de față…
D.V. – cum adică nu am scris?
A.T. – nu știți ce vreau să spun…
I.C. – vă invităm la redacție să scrieți articole despre Troleibuzul.
(…)
D.V. – dar ați spus mai devreme o minciună, că presa nu a scris… Presa a scris cu vârf și îndesat și ați ignorat cu toții…
I.C. – Nu ați luat nicio atitudine…
D.V. – săriți acum când trebuie să plătească primăria. Când plătea Cejeul vă convenea….

A.T. – Numai o secundă. Situația cu Troleibuzul pe care dumneavoastră o vedeți acuma, cu trasee, este una care a izbucnit acum total. Spuneam de ancheta jurnalistică în situația în care oamenii sunt plătiți, acolo sunt scurgeri de bani, vorbeam de situația în care circulă pe stradă mijloace de transport în comun improprii și care pun realmente viața oamenilor în pericol. Astea erau subiectele care la un moment dat trebuiau dezbătute mai amplu. Și vă spun în felul următor: a fost o filmare pe youtube, pe internet, nu mai știu exact, oricum în mediul online, făcută de un angajat al societății, despre situația unui troleibuz care a plecat pe traseu mai mult decât defect. Erau niște prezoane tăiate, în mod…

G.A. – Ați văzut dumneavoastră filmarea?
A.T. – Am văzut-o eu…
G.A. – Ați făcut sesizare la Autoritatea Rutieră Română?
A.T. – Este făcută o sesizare și în calitatea …
D.V. – Și nu a apărut în presă subiectul ăsta?
A.T. – A apărut în presă dar o anchetă jurnalistică mai amplă… care să spună dincolo de realitatea…
G.A. – Doamnă, lăsați lecțiile, că știm noi să ne facem meseria…
I.C. – Știți cât costă o anchetă jurnalistică…
A.T. – Din nefericire pentru dumneavoastră sunt doar avocată…
D.V. – Dar partidele iau bani publici, de la buget, nu presa…
A.T. – L-ați prins în corzi pe domnul viceprimar…
D.V. – Dar nu l-a prins nimeni în corzi… Dar dumneavoastră știți ce este o anchetă jurnalistică? Dar dumneavoastră ați citit acum 2-3 ani în presa asta slabă locală că Troleibuzul, apropo de bani umflați, posibil plimba niște troleibuze goale?…
A.T. – Vă întreb care este finalitatea…
D.V. – Finalitatea este cea dusă mai departe de politicieni. Pe care îi avem, buni sau răi.
C. S. – Ca să concluzionăm. Eu cred că colega mea nu a vrut să jignească pe nimeni…
D.V. – A reușit…
C.S. – Îmi cer eu scuze…
D.V. – Scuzați-mă că vă întrerup, în AGA și CA-ul de la Troleibuzul nu au fost niciodată oameni din presă ci din partidele politice. Inclusiv din PMP/ul de azi, colegi de-ai dumneavoastră… Deci întrebați-i de tâlhării pe ăia, nu pe noi.

(A.T. – Alina Tatomir, D.A. – Gabriel Apetrii, I.C. – Ionuț Corfu, D.V. – Daniel Vinca).

 

Ați observat mai sus că PMP-ista Tatomir spune de vreo 3 ori că „l-ați băgat pe domnul Gavrilescu în corzi”. De aici se deduce că dacă întrebi un viceprimar cum e cu miliarde de lei vechi votate pentru proiecte fantasmagorice de majoritatea care spune că nu sunt bani pentru transport local, înseamnă că respectivul a hărțuit. Și trebuie să intervină activista care să ia presa la rost, să propună ea subiecte și modul în care acestea să fie tratate („mai amplu”).
Dincolo de faptul că subiectele cu care distinsa PMP-istă dădea lecții presei chiar au fost publicate într-un fel sau altul (;i multe altele, legate tot de Troleibuzul), respectiva face parte de vreo 4 ani de zile din conducerea PMP Neamț și PMP Piatra Neamț și putea lejer să ceară detalii sau implicare din partea celor doi consilieri județeni pe care PMP îi are în CJ (firma Trolebuzul aparținând administra’iei județene) sau viceprimarului și celorlalți doi consilieri locali PMP (Primăria Piatra Neamț fiind asociată în ADI URBTRANS, entitatea juridică care gestioneayă transportul local de persoane în Piatra Neamț și zona metropolitană).

Dar nu, PMP-ista Tatomir a găsit de cuviință să vină într-o conferință de presă și să ia ea presa la rost, că nu conteayă tonele de articole scrise până acum despre Troleibuzul și că jurnaliștii trebuie să scrie ce vrea ea sau, dacă au făcut-o deja, să scrie „mai amplu”. Sau poate activista respectivă confundă toate redacțiile din Neamț cu vreun site deținut de un alt activist PMP și spre care a fost direcționată foarte discutabil niște reclamă din entități publice din Piatra Neamț și crede ea că poate da „sugestii”, ca la partid, când unii discută de „siteul meu”. Deci nu ar strica ca la prima ședință de partid, când se întâlnește cu colegul de partid care e și mogul de presă să-i spună respectivului ce anchete jurnalistice trebuie făcute.

Tot cu această ocazie (ședință de partid), ar putea să se intereseze care dingtre PMP-iști au fost de-a lungul anilor ]n AGA sau CA-ul de la Troleibuzul și au luat – așa cum spune azi primarul Dragoș Chitic, colegul de alianță de la Piatra Neamț al viceprimarului Gavriloescu, despre PSD-iști – un sac de bani pentru o ședință. Da, sume cuprinse între 1000 și 2000 de lei (adică leafa unui om care muncește o lună) pentru o ședință!
Avocata Tatomir poate explica și cum și-a manifestat ea îndignarea că banii firmei, în loc să se ducă în reparații, plecau așa, după cum a scris presa locală, vreo 5 miliarde de lei vechi pe an numai în indemnizațiile conducerii, AGA, CA, cenzori. Suntem convinși că a tremurat revolta în ea, că a cerut explicații colegilor din CJ și CL și cum a ieșit public, a făcut conferințe de presă, a scris pe facebook… A, nu? Nu a făcut așa? A cuprins-o brusc dragostea de subiectul Troleibuzul doar pentru că era șeful de partid în corzile presei? Hmmm…

Nu pune nimeni la îndoială inteligența PMP-istei Tatomir. Dar nici tertipurile avocățești care țin de retorica primitivă de a schimba un subiect neconvenabil nu sunt în regulă, la o conferință de presă organizată chiar de partid. Se poate răspunde și cu „no comment” când nu ai răspunsurile la tine (sau din alt motiv). Dar să încerci să prostești jurnaliștii pe față, hmmm…

Și totuși, nu ar strica nici ideea ca PMP-ista Tatomir să pună mâna să citească ce înseamnă, tehnic, o conferință de presă. Unde (după repriza de intro) presa întreabă și gazdele răspund. Și că e total neelegant („neelegant” ca să nu folosim alt termen) să încerci să pui pumnul în gura presei cu trucuri din astea.

Putem înțelege și de ce PMP-ista Tatomir nu era interesată despre discuțiile referitoare la bani, compensație etc. Nu credem că merge cu mijloacele de transport în comun precum oamenii simpli care acum 10 zile așteptau de pomană, în frig, în stații. Ea dă doar teme presei iar reclamații la ARR, dacă e cazul, să facă alții…

Daniel VINCA

Nota Bene – pentru cei care ar face-o pe nedumeriții cu privire la comparația din titlu. Da, opinia semnatarului acestor rânduri este că PMP-ista care sărise la presă că era șeful ei în corzi a avut fix aceeași atitudine arogantă și autosuficientă ca și Ministrul Orlando Teodorovici în discuția cu jurnalista de la 1 TV. Una întreba jurnalista, alta răspunde Orlando, la Neamț una întreba presa și pe alte câmpii era trimisă de distinsa PMP-istă.

One thought on “PMP-ista Tatomir pune presa la punct ca PSD-istul Orlando! „Troleibuzul? Presa trebuie să facă investigații…”

  1. FEREASCA DUMNEZEU! AM VAZUT CONFERINTA RESPECTIVA IN FORMAT VIDEO. MAI RAR UN OM CARE SA MINTA IN HALUL ACESTA, CA DOAMNA AVOCAT, CA NU A SPUS CE A ZIS UN MINUT MAI DEVREME.
    SI A REPETAT DE CATEVA ORI CA FACE ASA PENTRU CA A FOST INCOLTIT GAVRILESCU DE PARCA ALA ERA VREO DEMOAZELA CARE TREBUIE APARATA.

Lasă un răspuns