Ploaie cu pești sau inundație neraportată? Dosarele X la Iazul Bălănești

Accidentul major de la unul din iazurile din Bălănești unde s-a rupt pur și simplu un dig – moment care a pus în pericol serios locuințele aflate în apropiere dar și pe cele din aval – este departe de a fi lămurit de autoritățile județene (în primul rând CJSU) cu atribuții în situații de urgență.

Convinși fiind că instituțiile statului își fac datoria dincolo de speculațiile care circulă și care fac legătura între stăpânii peștilor din iazuri și nume importante de prin astfel de instituții (salariați activi sau pensionari) Vestea oferă opiniei publice (inclusiv anchetatorilor interesați) două fotografii care merită studiate:

Cele două imagini sunt din ziua de 1 iulie, realizate în terenul învecinat cu iazul unde s-a spart digul de către unul din angajații statului, din cei circa 50, prezenți la fața locului.
„Uitați-vă la detalii”, ne-a spus cel care ne-a livrat fotografiile.

Detaliile din fotografia din stânga sunt cele încercuite. În plan îndepărtat este chiar iazul. Iar mai aproape, dincoace de mal și stufăriș, sunt bălți de apă. Or fi de la ploile torențiale?
Poate că da, poate că nu, în condițiile în care, pe câmp, nici măcar la Cuiejdi, unde au fost înregistrate precipitații de peste 80 l/mp/24 de ore (cam dublu față de Bălănești) nu sunt astfel de bălți.
Dar, evident, părerile pot fi împărțite…

Un detaliu din fotografia din dreapta este și mai interesant…

Da, este un pește. Și nu în iaz ci în vegetația din câmp! Iar unii martori spun că nu era singurul pește și că, în acele băltoace, tot săreau destui „solzoși”…
O fi plouat cu pește în acele zile peste câmpurile din județul Neamț? Sincer, nu am auzit o asemenea ipoteză. Nu râdeți, au fost cazuri în istorie în care martorii au relatat că a plouat ba cu pești, ba cu boroaște (e vorba de tornade puternice care au dizlocat mase de apă din lacuri) dar nu am auzit să fi fost vorba de așa ceva la Bălănești, la Neamț.

O fi fost, înainte de ruperea digului, vreo inundație peste malurile iazului, așa cum se vehiculează în zonă, ca ipoteză? Nu știm dar, probabil că asta pot lămuri tot instituțiile abilitate.

Cert este că dacă s-a întâmplat așa ceva (subliniem DACĂ), în condițiile în care este evident că malurile unui iaz de asemenea dimensiuni nu au aceiași înălțime și dacă (subliniem iar DACĂ) apa s-a revărsat peste vreo zonă de mal (eventual prin acel stufăriș care poate păcăli un ochi superficial care supraveghează), s-ar putea vorbi de depășirea în cascadă a „cotei de atenție”, „cotei de inundație” și a „cotei de pericol”.

În principiu, atingerea și depășirea unor astfel de cote trebuie raportate de specialistii SGA și, în cazul iazurilor, de administratorii acestora. Au fost raportate, la iazurile de la Bălănești, astfel de depășiri care se referă (ca norme și reglementări) tocmai la protejarea vieților și a bunurilor? Nu reținem să fi văzut așa ceva în vreo comunicare publică a vreunei instituții din Neamț.

Probabil că o anchetă clară și fără iz de saramură ar lămuri și aceste aspecte dar și toate celelalte legate de pericolul cu aceste iazuri. Că anchetele legate de privatizarea Piscicola (din patrimoniul căreia faceau parte și cele 3 iazuri de la Bălănești) au fost bine îngropate deși tot instituțiile statului au confirmat că a fost vorba de o fraudă mai mare decât luciul de apă, probabil pentru a dormi liniștiți unii dintre artizani…

ADS a subevaluat și a vândut cu dedicație patrimoniul Piscicola unei firme (Prora Impex) care apoi a înstrăinat bunurile unei alte firme de prin Mehedinți care, la rândul ei a concesionat/închiriat iazurile altor utilizatori e o suveică atât de stridentă încât a fost recunoascută/devoalată chiar și de unii politicieni, deși se știe că în spatele afacerii cu iz de fraudă stau alți politicieni, din țară sau chiar din Neamț.

Că doar peștele de la cap se-mpute! Așa o fi, dar chiar la nesfârșit?

Așa că până instituțiile abilitate se vor mișca (apropos de fotografiile de mai sus), nu putem spune decât că pe la Bălănești e o zonă atât de binecuvântată încât plouă cu pești. Ca prin portbagajele unora…

D.V.

Nota Bene – Evident că dreptul la replică este funcțional pentru oricine are ceva de spus pe acest subiect.
Orice astfel de precizare/completare poate fi remisă pe mailul redacției.

 

Lasă un răspuns