Platanii lui Chitic, periculoşi pentru sănătatea oamenilor!

„Războiul castanilor” dintre Dragoş Chitic (primarul de Piatra Neamţ care susţine tăierea castanilor şi înlocuirea acestora cu platani) şi Ionel Arsene (preşedintele CJ Neamţ care spune despre platani că ar fi „unii dintre cei mai mari agresori respiratori”) ajunge în faza arbitrării de către specialişti. Care specialişti, de data asta îi dau dreptate lui Arsene.

<<Platanul infloreste in luna mai, dar, pe tot parcursul anului, descarca de pe trunchi, de pe frunze si fructe perisori. Sunt unii dintre cei mai puternici agresori respiratori din natura. Platanii sufoca multe zone amenajate din Capitala iar perisorii lor sunt luati de aer si cauzeaza inflamatii in caile respiratorii. Nu doar pentru alergici, ci pentru oricare dintre noi. Ori, pe o mucoasa inflamata, poluarea devine si mai agresiva>>, anunţa Pro TV citând specialişti în domeniu.

Astfel, Paulina Anastasiu, director Gradina Botanica din Bucureşti punctează referindu-se la pericolul degajat de plantarea platanilor pe aliniamente din Bucureşti (linii, ca la Piatra Neamt): “Platanul arata superb, sa-i intelegem pe edili, dar zic ca nu era cazul sa fie atit de frecvent plantat, intr-un numar atit de mare de exemplare. Daca ar fi citeva exemplare izolate ar fi in ordine, dar faptul ca faci aliniamente de platani, ganditi-va ce cantitati mari de perisori ajunge in aerul pe care il inspiram”.

Specialista respectivă subliniază faptul că polenul de platan este cu atât mai invaziv pentru organismul uman când e vorba de plantarea lui în mediul urban: “Poluarea are rol de a mentine o inflamatie cronica in mucoase, dar si de favoriza supra-infectarea, dar si agresiunea alergenilor. O atmosfera incarcata cu dioxid de carbon prieste teribil, polenizarea e mai intense si alergenicitatea granulelor de polen creste teribil. Sunt necesare 1 pana la 5 granule de polen intr-un metru cub de aer pentru a declansa reactiile alergice”.

Reluăm motivele invocate de Dragoş Chitic care stau la baza deciziei înlocuirii castanilor cu platani: „La această dată, o parte din platanii existenți au început să sufere și să aibă creșteri neregulate din cauza umbririi excesive a castanilor existenți. Pentru dezvoltarea corectă și sănătoasă a platanilor se impune rărirea castanilor existenți prin tăierea definitivă a unora dintre ei și punerea în lumină a plantației realizată în anul 2011. Acest schimb se va realiza treptat (în aproximativ 7 ani), iar specia de platan (Platanus hybrida) a fost aleasă în detrimentul castanilor din următoarele motive: bolile sunt cu o frecvenţă mai redusă, au o rezistenţă mare la poluare, ritmul de creştere este mare, înrădăcinarea puternică, aspect decorativ, adaptarea speciei la condițiile climatice actuale și nu în ultimul rând experimentul reușit din anul 2007 când s-a înființat aliniamentul stradal plantat cu platani în bulevardul Decebal din Piatra Neamț- zona Miorița. De asemenea, talia şi suprafaţa foliară a platanilor sunt aproximativ aceleași cu ale castanilor”.

D.V.

Comentarii Facebook

One thought on “Platanii lui Chitic, periculoşi pentru sănătatea oamenilor!

  1. Noi, locatarii de la P10 suntem interesați de acest subiect al platanilor.
    Vă rugăm ține – ne la curent cu punctul de vedere al municipalității, referitor la potențialul alergenic al acestor şi ținând cont de traficul pietonal foarte intens din zonă (dimineață, prânz, seară) si de numărul mare al teraselor de vară unde pietrenii își petrec după amiezele și serile.
    Vă mulțumim!

Lasă un răspuns