Plată consistentă pentru reducerea datoriei publice a municipiului Piatra Neamț

Piatra-Neamț a primit din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului suma de 5 milioane de lei. Cu această sumă, la care s-a adăugat un milion de lei din bugetul local, s-a achitat o parte din creditul garantat de municipiul Piatra-Neamț pentru SC Perla Invest, informează Primăria Piatra Neamț.

S-a luat decizia folosirii banilor cu această destinație pentru a diminua gradul de îndatorare al municipiului și totodată pentru a degreva municipiul de achitarea lunară a tranșelor stabilite prin convenția de plată eșalonată, în valoare totală de 42 milioane de lei.

Odată cu achitarea acestei tranșe, gradul de îndatorare a municipiului scade cu 6 procente, de la 29 la 23 %. Din creditul contractat de primărie pentru telegondolă mai rămân în prezent de achitat aproximativ 3 milioane de lei.

Bugetul local al Primăriei Piatra Neamț este unul deloc pe roze, fiind grevat de numeroase datorii moștenite din mandatele anterioare. Îndatorarea până la maximum admis de lege a făcut ca în ultimii ani sumele necesare pentru investiții să fie mereu diminuate pentru a putea face față plăților ratelor la bănci.

Una dintre datoriile care atarna greu in contabilitatea primariei, este creditul garantat de municipalitate in 2008 pentru Perla Invest, firma Consiliului Local care administreaza telegondola.

Plata făcută acum pentru datoriile Perla Invest diminuează consistent datoria respectivă (inițial de 42 milioane de lei).

Astfel, din creditul contractat de primărie pentru telegondolă mai rămân în prezent de achitat doar aproximativ 3 milioane de lei, iar la momentul stingerii datoriei, bugetul pentru investitii in oras va putea fi majorat.

Primarul Andrei Carabelea explica acum vreo 7 luni că situatia Perla Invest este una complexă si si-a aratat intreaga deschidere pentru rezolvarea situatiei, in favoarea amdinistratiei locale, mai ales ca din cauza datoriei, orasul era la un pas sa piarda si Baza Hipica. ”Baza hipica este si va ramane in bun al orasului. Pentru cei care nu cunosc acest istoric, va spun ca in 2010, baza hipica a fost oferita societatii Perla Invest prin majorare de capital social. Dupa cum bine stiti, municipiul Piatra Neamt a garantat in 2008 creditul pe care Perla Invest l-a facut in perspectiva realizarii telegondolei, un credit de 42,5 milioane lei. Un credit pe care l-am preluat in 2016, in baza unei conventii cu Alpha Bank. La momentul intrarii in insolventa a societatii Perla, municipiul Piatra Neamt a fost inscris la masa credala cu suma de 11 milioane de lei. In momentul de fata, municipiul Piatra Neamt, de la momentul preluarii creditului si pana astazi, a platit 32 de milioane de lei in baza acestei conventii si mai are de platit inca 11 milioane de lei”.

La acel moment, primarul Carabelea își exprima și nemulțumirea cu privire la derularea procedurilor de insolvență, apreciind că Municipalitatea este înscrisă în tabloul creditorilor cu o sumă de 3 ori mai mică decât i s-ar cuveni.

V.N.

One thought on “Plată consistentă pentru reducerea datoriei publice a municipiului Piatra Neamț

  1. Asta inseamna lipsa de responsabilitate a politicianului roman. Un individ ajuns primar (lup paznic la oi) s-a bagat in investitii prea mari pt bugetul orasului si fara valoare. Acum toti locuitorii orasului platesc taxe maxime la buget ca sa acoperim cat de cat gaura. Investitiile lui Pinalti !

Lasă un răspuns