PIŢI-ETNO! Ia românească asortată cu fustă de piele, ciorapi-plasă şi sandale

Titlul de Piţi-Etno nu ne aparţine, sintagma a fost postată pe facebook de contul „Campul lui Dragos”, un nick-name în spatele căruia este o persoană care cercetează şi promovează ia românească, drept comentariu la foto-coperta de mai sus.

Poza originală o puteţi vedea mai jos…

… şi suprinde ţinuta în care ieri l-a însoţit pe primarul Dragoş Chitic, la o manifestare publică, consiliera acestuia Paula Geangalău, din structura Cabinet Primar (pe care cei de la PSD-PMP-ALDE au desfiinţat-o, dar angajaţii respectivi sunt în preaviz).

<< Intra intr-o categorie pe care un elev de clasa a VIII-a a numit-o prin 2013: „se va naste o noua categorie, pitzi-etno”>>, spune Câmpul lui Dragoş.

Am mai luat, de asemenea, câteva păreri, de la câteva doamne din Neamţ (fie au afaceri în Modă, fie sunt cunoscute pentru bunul gust vestimentar.

<<A luat-o razna designerul domnişoarei. Clar nu se pupă asemea piese purtate simultan>>, a precizat una dintre el.

<<Fată dragă, că ai scos din cufăr ia, bravo ţie. Că ai combinat-o cu fusta de piele, hm, discutabil, dar hai să spunem că am putea înghiţi faza asta. Dar să porţi dres la sandale… Doamne iartă-ne! Şi mai ales dres din plasă! Sandalele, după toate regulile, se poartă fără ciorap, doar dacă vreun stilist, extrem de futurist, tocmai le-a combinat. Nu ştim ce ai vrut să ne arăţi că ai: ia sau ciorapii plasă? Sau săndăluţele?
Şi ia asta îşi are rostul ei. Este ia de zi cu zi sau ia de sărbătoare. Pe oricare din ele o ai, dacă tot o porţi, poart-o frumos!>>, îi recomandă o altă doamnă domnişoarei din imagine.

Un alt comentariu de pe facebook este plin de învăţăminte: <<Ia romaneasca a intrat de mult in moda chiar in combinatii cu haine casual. Evident, doamna este imbracata de un prost gust feroce. In primul rand nu te duci cu dres plasa, in al doilea rand nu ai voie cu pantof deschis, in al treilea rand nu-ti iei fusta de piele. Nu ia era problema. Restul, evident. Nu, nu sunt consilier. Da, as fi purtat ie intr-o combinatie fericita daca as fi fost>>.

Fotografia de mai sus a fost realizată la deschiderea de ieri a manifestării Lada cu Zestre. Festivalul (care are drept temă în acest an, „Copilăria de altădată”) este un adevărat regal de exponate care fac trimitere la tradiţiile româneşti autentice. Majoritatea meşterilor artizani prezenţi la acest eveniment (care are loc în Parcul Tineretului) al sufletului românesc sunt îmbracaţi în haine tradiţionale iar multe dintre standuri sunt, în sine, chiar o pledoarie pentru frumuseţea portului românesc.

Informaţii neoficiale spun că, înainte cu vreo oră şi jumătate de realizarea fotografiei de mai sus, Paula Geangalău ar fi fost, cu aceeaşi ţinută, la deschiderea altui eveniment, localizat la câţiva zeci de metri de primul, la Curtea Domnească, chiar în faţa Primăriei Piatra Neamţ. Mai puţin contează confirmarea prezenţei şi la evenimentul respectiv, în aceeaşi ţinută. Mai important este că în deschiderea Festivalului dacic, primarul Dragoş Chitic a vorbit punctând şi importanţa respectării istorii şi tradiţiilor adevărate.

Oare aceste tradiţii nu sunt alterate tocmai atunci când intervine, după cum aţi văzut în comentariile de mai sus, câte o idee de “prost gust feroce” din categoria “Piţi-Etno”?

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

One thought on “PIŢI-ETNO! Ia românească asortată cu fustă de piele, ciorapi-plasă şi sandale

  1. S-a imbracat si fata cu ce avea prin dulap…Nu fiti rautaciosi!Poate isi va gasi si ea un sponsor!

Lasă un răspuns