Piedone, 4 ani cu executare! Sentințe definitive în dosarul Colectiv 1…

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv, dosar închis la aproape șapte ani de la tragedia în care și-au pierdut viața 65 de oameni, anunță presa centrală. Judecătorii Curții de Apel București au decis și condamnarea patronilor clubului Colectiv la 6 ani, 8 ani și 11 ani de închisoare cu executare. Alin George Anastasescu, unul dintre ei, a primit cea mai mare pedeapsă din dosar 11 ani și 8 luni de închisoare.

Într-o declarație de presă susținută în fața locuinței, Piedone a anunțat că se duce să se predea și că „și-a făcut bagajul”. „Mă duc singur. Nu am nevoie de circ”, a declarat el. „Dacă aş putea să înviu cele 64 de victime, nu aş ezita. Sunt alţii care stau ascunşi în spatele paravanelor. Mă duc cu demnitate, onoare şi respect, dacă justiţia a considerat asta”, a mai spus Piedone, din fața locuinței.

În primă instanță, Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare de executare, însă magistrații Curții de Apel au decis scăderea pedepsei la 4 ani de închisoare cu executare, după ce, în timpul procesului, au eliminat forma agravantă a infracțiunii de abuz în serviciu de care acesta era acuzat. Piedone era primar al sectorului 4 în octombrie 2015 când a luat foc clubul Colectiv, în urma incendiului murind 65 de oameni și fiind răniți sute de alte persoane.
Decizia în procesul Colectiv – încheiat în 21 decembrie 2021 – a fost pronunțată după patru amânări.

„Inculpatul (Piedone) a jonglat cu nerespectarea legii, iar instanța de fond a fost prea blândă. Atitudinea sa a fost sfidătoare, este departe de noțiunea de solemnitate a funcţiei. E cunoscut cu antecedente penale și a continuat să încalce legea”, a precizat procurorul de ședință în sala de judecată. „Nu este posibil ca unui privat să i se aplice o pedeapsă mai mare decât unui funcționar al statului. Privații au funcționat pentru că funcționarii publici au permis asta cu bună-știință”, a mai punctat procurorul de ședință de la DNA.

Toate condamnările de azi, din acest dosar:

● Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 4 ani de închisoare
● Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: achitată
● Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: achitată
● Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: achitată
● Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare
● Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 6 ani și 4 luni de închisoare
● Costin Mincu, patron Colectiv: 8 ani de închisoare
● Viorel Zaharia, pirotehnist: 6 ani și 10 luni de închisoare
● Marian Moise, pirotehnist: 6 ani și 10 luni de închisoare ● Daniela Ioana Niţă (decedată), patron al firmei de artificii: încetează procesul
● Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 2 ani și 6 luni cu suspendare
● Antonina Radu, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni de închisoare
● George-Petrică Matei, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni de închisoare

Incendiul din Clubul Colectiv a avut loc pe 15 decembrie 2015. Au murit 65 de oameni.
Pe 14 noiembrie a avut loc incendiul de la ATI-ul spitalului județean Neamț. Presa a numit cazul Colectiv 2. Au murit 10 oameni în acea seară și alți 4 sau 5, ulterior, la Lețcani. Dosarul acesta nu a fost nici acum finalizat.

Daniel Vinca

Lasă un răspuns