Piatra Șoimului – sărbătoare de cinci stele pentru localnici şi fiii satului!

Şi comuna Piatra Şoimului a îmbrăcat duminică straie de sărbătoare. Primăria şi Consiliul Local, în frunte cu primarul Neculai Nicorescu au oferit o nouă manifestare de suflet atât localnicilor, cât şi fiilor satului care s-au reîntors în aceste zile pe uliţele copilăriei.
Ca la casă de buni creştini, Ziua comunei Piatra Şoimului a început cu un Te-Deum oficiat de preoţii din comună.

Apoi microfonul a revenit primarului Nicorescu, care – la intrarea în al cincilea mandat în fruntea comunei – a prezentat câteva repere din dezvoltarea administrativă, socială şi economică a comunităţii:

01 piatra soimului (38)

„Anul 2016 – din a cărui vară fierbinte parcurgem ultima decadă a lunii august – ne aduce împreună, pentru a ne bucura din nou de un eveniment social – cultural ce cu certitudine a devenit o tradiție.
Spunem aceasta, după ce, iată, de zece ani, am făcut eforturi organizatorice ca Ziua Comunei Piatra Șoimului să reprezinte pentru cât mai mulți dintre dumneavoastră un moment de bucurie.
Iată-ne, așadar, la cea de-a XI-a ediție, care, pentru mine, reprezintă un prilej de a privi mai întâi înapoi cu mândrie, și apoi înainte cu speranță. Am avut în toți acești ani o singură dorință, aceea de a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate câte ne-a dat să trăim împreună, în acest loc binecuvântat. Au fost și bune și mai puțin bune, însă ne-am străduit să administrăm localitatea pe măsura aspirațiilor celor mai mulți dintre locuitorii ei, deși am fi vrut la fel pentru toți. Dacă și cât am reușit până în prezent, stau mărturie realizările unui mandat – al patrulea – pe care tocmai l-am încheiat în luna iunie a acestui an. Vorbesc aici de modernizarea infrastructurii rutiere, care s-a realizat deja pe străzile Deleni ș Bărdănești,  în satul Luminiș, pe strada Stațiunii, în satul Negulești și pe 2,2 km ai DC 127 Piatra Șoimului – Poieni. Aceste lucrări vor continua în cursul acestui an, printr-un proiect și mai ambițios, cu fonduri europene nerambursabile.
Am finalizat, de curând, modernizarea Căminului cultural din satul Luminiș, obiectiv ce va deveni o emblemă pentru viața culturală a comunei noastre. A fost dat în exploatare podul peste pârâul Calu, în punctul Zbrancani și au devenit o realitate apărările de maluri edificate în amonte și în aval de acest obiectiv, lucrări care au trecut cu succes probele de încercări ale forței apei. Același lucru îl putem spune și despre gabioanele realizate în zona podului Cazaci.
O altă realizare o constituie modernizarea rețelei de iluminat public a satului Poieni, precum și implementarea proiectului guvernamental RONET, introducerea fibrei optice cu toate beneficiile ei în această zonă. Toate acestea au adus lumină, la propriu, în viața locuitorilor satului.
Am intrat cu încredere în cel de-al cincilea mandat, alături de un Consiliu local înnoit și bine motivat, în numele căruia vă rog să-mi permiteți să vă mulțumesc încă o dată pentru încrederea pe care ne-ați acordat-o, de a conduce destinele acestei localități și în viitorii patru ani.
Transmitem cu această ocazie angajamentul întregului aparat de specialitate al administrației publice pe care îl conduc, de a contribui activ la îndeplinirea sarcinilor – deloc ușoare – care ne stau în față.
Vă invit să ne bucurăm împreună de timpul frumos și de glasurile artiștilor, care ne-au onorat cu prezența și la această sărbătoare. Vă doresc petrecere frumoasă lângă cei dragi și vă chem să ne fiți alături în continuare, pentru ca împreună să facem aceasta așezare mai frumoasă și mai demnă”.

Părintele Gheorghe Nistoreanu, preot paroh Piatra Șoimului, a adresat şi el câteva cuvinte celor prezenţi: „Ne-am întâlnit și în acest an, cu pace în suflete, la invitația domnului primar, a viceprimarului și consilierilor locali, pentru a aduce rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit, din nou, tuturor, ocazia de a ne reîntâlni la o serbare câmpenească, la care participă și fiii satului veniți de peste hotare, pentru a se bucura duhovnicește și creștinește. Mulțumim echipei condusă de domnul primar, care a avut mereu grijă să se ocupe de lăcașurile de cult din comună, la fel cum s-a ocupat de obiectivele de interes din Piatra Șoimului. Tuturor, multă sănătate, bucurie și pace, și să ne revedem sănătoși”.

Nu au lipsit nici oaspeţii de onoare care au reprezentat instituţii publice importante la acest eveniment, urcând pe scenă alături de primar şi preşedintele CJ Neamţ Ionel Arsene şi deputatul Constantin Moisii.

„Dragi locuitori ai comunei Piatra Şoimului, îmi face o deosebită plăcere să mă aflu în mijlocul dumneavoastră, în zi de sărbătoare. Îi mulțumesc domnului primar Neculai Nistorescu pentru invitația pe care ne-a adresat-o și îl asigur, atât pe dumnealui, cât și pe dumneavoastră, de tot sprijinul instituției pe care o conduc, în realizarea proiectelor de interes pentru comună. Ușa președintelul Consiliului Județean Neamț va fi mereu deschisă pentru toți, și vom încerca să vă rezolvăm toate problemele cum vom ști mai bine pentru a răspunde cu soluţii viabile problemelor în care vom fi solicitaţi de administraţia locală din comuna dumneavoastră. Sunteți cu toții oameni gospodari, oameni minunați, care merită tot ce e mai bun. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, a punctat Ionel Arsene.

Deputatul Constantin Moisii a subliniat şi el faptul că îl leagă foarte multe amintiri de zona Colegiului în care şi-a câştigat mandatul, în general, şi de comuna Piatra Şoimului, în special. „Oamenii din Piatra Şoimului au totuşi ceva aparte faţă de cei din restul zonei. Au atitudinea aceea de mândrie pe care o găsim în zona de munte, au un fel de a fi care îi face unici. Sunt serioşi şi gospodari, foarte fermi în ceea ce fac şi în ceea ce spun. Vă urez şi eu La Mulţi Ani şi Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, a spus deputatul Moisii.

Pe parcursul întregii zile, terenul de fotbal de la intersecţia drumurilor care duc la Piatra Şoimului şi Luminiş a fost locul în care nu a lipsit nimic pentru o petrecere câmpenească reuşită. Scena le-a aparţinut artiştilor, iar umbra teraselor sau a sălciilor de pe malul apei, spectatorilor. Grătarele au sfârâit de zor – aşa cum se întâmplă la astfel de petreceri de suflet, cânt şi voie bună – şi nu au fost uitaţi nici cei mici, cărora le-a fost dedicat un parc special de distracţii.

Iar până târziu în noapte, prezentatoarea Silvana Rîciu (Favorit TV) i-a adus pe scenă şi pe membrii unor ansambluri folclorice din zonă, dar şi pe interpreţi mult mai cunoscuţi, cum ar fi: Alexandru Brădățanu, Nicușor Iordan, Minodora, Nicolae Datcu, Ana Maria Botezatu, Jull, Brândușa Covalciuc Ciobanu. Evident că Silvana Rîciu a fost „doi în unu”, ea făcând şi oficiile de prezentator, dar oferind şi un recital de neuitat.

Concluziile le-a tras acelaşi primar Nicorescu, aproape de încheierea manifestării: „Nu există bucurie mai mare decât să-i vezi bucuroşi pe cei de lângă tine. A fost o zi minunată, Dumnezeu ne-a binecuvântat cu vreme frumoasă iar toată această manifestare a fost – şi o spun fără falsă modestie – o reuşită. Locuitorii din Piatra Şoimului meritau o astfel de sărbătoare, meritau o zi închinată lor. M-am bucurat că au fost aici şi foarte mulţi tineri dar şi foarte multe persoane în vârstă care, cu această ocazie, s-au reîntâlnit, au mai schimbat o vorbă. Le mulţumesc tuturor celor care au fost implicaţi în realizarea acestui eveniment de suflet”.

Pe parcursul întregii zile, pe stadionul de la Piatra Şoimului, s-au bucurat de surprizele oferite de primarul Nicorescu şi echipa sa cel puţin vreo 1.500 de oameni care – unii au stat mai mult, alţii, mai puţin – fie şi pentru câteva ore, au dat deoparte grijile, lăsându-se antrenaţi în cântecul, jocul şi voia bună care au răsunat peste întreaga comună.

A.Sîrbu, D. Vinca – foto: Vestea & F.I.A.

cop piatra soimului

Lasă un răspuns