Piatra Neamț: Primarul propune EXTERMINAREA porumbeilor din podurile blocurilor

Un nou Regulament de Gospodărire, Întreținere, Curățenie și Estetică în municipiul Piatra Neamț propune primarul Andrei Carabelea (după ce forma votată în iunie a revoltat o țară întreagă) care, din nou, este îmbâcsit de reguli discutabile, contradictorii, unele de o factură comunistă evidentă.

Una din aceste reguli strecurate acum de primarul Carabelea (nu știm dacă e ideea lui sau a vreunui aghiotant sau aliat politic) și menționată în draftul noului Regulament (aflat în dezbatere publică) de Cabinetul Primarului prevede nici mai mult nici mai puțin decât EXTERMINAREA PORUMBEILOR care își au cuiburile în podurile blocurilor din Piatra Neamț.


Conform Legii 196/2018, „h) condominiu – imobil format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există cel puțin 3 proprietăți individuale reprezentate de locuințe și locuințe sau spații cu altă destinație, după caz, și cote-părți indivize de proprietate comună” (art. 2), podurile locuințelor comune (blocuri, vile etc) fiind și ele considerate „condominii” (spații deținute în comun), dacă nu sunt intabulate pe un singur proprietar.

Dincolo de faptul că litera f. din articolul 2 de mai sus reprezintă o intervenție brutală a unei autorități publice în administrarea unor spații private (comunism?, dictatură?), aplicarea respectivei prevederi (dacă va trece de votul Consiliului Local) înseamnă, practic, EXTERMINAREA porumbeilor (fără stăpân?) din Piatra Neamț.

Și, consecvent ideii că disciplina se impune (și) cu amenzi consistente, Primarul Carabelea propune taxarea cu 300-500 lei a „infractorilor” care ar găzdui porumbei în podurile blocurilor:

În Piatra Neamț, în ultimii ani, au apărut câteva stoluri de „porumbei comunitari”, mai ales în zona centrală a orașului. Inspirați de celebrele piețe cu turiști și porumbei (Piața San Marco din Veneția, Piața Sfatului din Brașov), de faptul că de ani de zile autoritățile spun că singura șansă de dezvoltare a zonei este turismul, de dragostea pentru animale și nemțenii au început să hrănească aceste păsări.
Iar porumbeii au început să devină, încet-încet, o virgulă din peisajul urban din Piatra Neamț, agreați atât de localnici cât și de turiști.

Evident că în timp au apărut și voci critice. Mai întâi, unele doamne/gospodine, iritate de resturile (pene, firimituri, excremente) lăsate de porumbei pe pervazuri. Acuzele au fost dublate la scurt timp de argumente ale specialiștilor care invocă bolile care pot fi transmise de la porumbei la om (zoonoze) sau că aciditatea din excremente nu face bine clădirilor.

Normal că toate aceste boli pot fi contactate de orice om și dacă vizitează o grădină zoo (apropo de praful din excrementele uscate care poate fi luat de vânt și inhalat). Sau că, la fel ca în cazul contactului (direct sau indirect) cu orice pasăre sau animal, o simplă spălare pe mâini este soluția cea mai indicată.

La fel de evident este că iubitorii de porumbei vin cu argumentele lor. „Să revenim la studiul de la Universitatea din Basel pe care l-am citat ieri. Autorii au pieptănat datele și au răspunsul: Între 1941 și 2003, numărul total de cazuri de infecții umane cauzate de porumbei a fost de … 176. În 62 de ani, 176 de cazuri. Știți câți oameni mor într-un accident de circulație într-un singur an, mai exact în 2013, cele mai recente date publicate de Organizația Mondială a Sănătății? 1.250.000. Chiar dacă presupunem că cele 176 de cazuri de infecții cu porumbei s-au încheiat în moarte, ceea ce nu este cazul, am putea estima că într-un an peste 446.000 de ori mai multe persoane mor pe drum decât din cauza porumbeilor. Ceea ce sugerează că ar trebui să fim de 446.000 de ori mai preocupați de riscul pentru sănătate al mașinilor decât porumbeii” (sursa AICI – Riscul real al porumbeilor urbani).

Revenind la Piatra Neamț, acesta nu este singurul sau primul oraș în care municipalitate ia măsuri anti porumbeii urbani. La Brașov, unde erau montate chiar de către municipalitate automate cu mâncare pentru porumbei, acestea au fost dezafectate. Dar turiștii și localnicii pot hrăni porumbeii.
Există orașe în România, unde din acest an, la propunerea administrației locale, au fost introduse… amenzi pentru hrănirea porumbeilor comunitari (ex – Arad, Timișoara).
Dar nicăieri în România nu există (sau nu am găsit noi) amenzi pentru deținerea porumbeilor în condominii (poduri de blocuri). Pentru că este vorba despre niște spații private care au proprietari și e strict treaba acestora (prin Asociațiile de proprietari) ce permit sau nu în aceste poduri.

Aaa, este logic că în aceste poduri trebuie menținută curățenia dar această obligativitate cu privire la curățenia și aspectul spațiilor private (clădiri sau terenuri) există deja, atât în Regulamentele vechi rostogolite din precendetele mandate cât și în cel votat în iunie dar și în draftul de acum…

Iar distrugerea actualelor cuiburi din condominii înseamnă moarte curată pentru acești porumbei, în condițiile în care în sezonul rece la Piatra Neamț sunt înregistrate temperaturi la care aceste păsări nu supraviețuiesc sub cerul liber.

Adică punctul f (art 2) = EXTERMINARE.

Dar probabil că într-un oraș unde gospodărirea, întreținerea, curățenia și estetica sunt încălcate în primul rând și constant chiar de Primărie (apropos de contractul de cosit executat mega-deficitar, de mizeria tot mai multă de pe domeniul public administrat de Primărie, de adevăratele invazii ale gândacilor și șobolanilor pe terenurile publice, ca să nu mai vorbim de gropile „estetice” din asfalt…) s-au gândit unii că așa ascund propriul gunoi sub preș, prin amendarea cetățenilor sau asociațiilor de proprietari care au porumbei în podurile blocurilor.

Nu este singura boroboață din actualul draft de Regulament local. În timp ce Primarul Carabelea intră cu bocancii în ideea de respectare a proprietății private (decimarea porumbeilor din spații private), tot el pasează răspunderea întreținererii spațiilor verzi (de pe domeniul public) către… cetățeni, firme etc. Mai pe românește, ar fi vorba de un fel de „voluntariat obligatoriu” impus contribuabililor care ar trebui să facă treaba firmelor Primăriei (conduse de directori sinecuriști cu pedigree PNL sau PACT) care încasează sute de mii lunar de la Primării, prin facturi achitate de… Primarul Carabelea.

Dar cu privire la această nouă gogomănie din Regulamentul comunist (neo-marxist) al primarului liberal de Piatra Neamț, VOM REVENI.

Daniel VINCA

2 thoughts on “Piatra Neamț: Primarul propune EXTERMINAREA porumbeilor din podurile blocurilor

  1. Dacă porumbeii sînt ținuți în spații private ,înțeleg că au proprietar…atunci ce caută porumbeii pe alte proprietăți.

  2. Primarul acesta e comunist, usrist, neo-marxist?
    Ca mai era una pe la USR care spunea ca trebuie desfiintata proprietatea privata…

Lasă un răspuns