Piatra Neamț, orașul fără partide

Update – M-a și făcut cineva atent că nu apare USR în textul meu. O, mare greseală, am făcut, nu? Apropo, câți din cei care citiți acest text știți numele președintelui USR Piatra Neamț? Mărturisesc că și eu sunt neștiutor…

 

Tipul de democrație legiferat în România se bazează, teoretic, pe competiția între echipe politice numite „partide” și deși orașul Piatra Neamț este capitală de județ, la acest moment, din punct de vedere tehnic și practic, titlul de mai sus nu este deloc exagerat.

Filialele locale de Piatra Neamț ale organizațiilor județene ale principalelor partide aflate azi pe scena politică par inexistente de vreun an de zile. Sau amorțite, sau sub efectul narcoticelor. La Piatra Neamț, partidele fie nu există decât pe hârtie (da, niște băieți zeloși se tot joacă cu BPL-uri, OSV-uri și cam atât), fie sunt confiscate de câte un purtător de ștampilă și cam atât. Să le luam pe rând:

# PSD sau „Județul e totul”
Strict teoretic, PSD Piatra Neamț e condus de Luminița Vîrlan (președinte) și, mai nou, de Victor Marghidan, ca președinte executiv. Două persoane agreabile, civilizate în discurs și expunere publică. Dacă Marghidan e nou în ecuația de conducere, toate referirile pe ultimul an ar trebui să ducă la Luminița Vîrlan. Personaj carismatic în mediile elitiste, cu verbul la ea, care fuge ca dracul de tămâie de situații conflictuale sau neconfortabile, Luminița Vîrlan are experiența managementului admnistrativ (șef ISJ, director de liceu, viceprimar) și, cu siguranță pare să se simtă mult mai ok în zona administrativă decât în cea politică. Mai mult, non-activitatea organizației municipale pare (doar pare, nu știm dacă e așa în realitate) să dea un semnal că, în PSD Neamț, „Județul e totul”.
Având și avantajul funcției administrative de șef al județului, Ionel Arsene (președintele PSD Neamț) a confiscat (voit sau nu, dar asta e altă discuție) tot ceea ce înseamnă mesaj, nu doar la județ ci și la municipiu. Pentru că la Piatra Neamț, la PSD, nu am văzut de luni bune o informație despre activitatea organizației, sau măcar un pârlit de comunicat despre vreo problemă a municipiului.
Unii spun că ar putea fi vorba de o non-activitate cauzată de căutarea fără succes (deocamdată) a viitorului candidat la Primărie care ar urma să preia, real, și conducerea organizației municipale. Așa o fi. Alegerile locale sunt la mijlocul anului 2020. De abia suntem la începutul lui 2019 (an cu alegeri europarlamentare și prezidențiale) așa că, de ce atâta grabă, nu?
Un președinte american spunea că o campanie electorală deșteaptă începe a doua zi după ce au avut loc alegerile.
Și o întrebare retorică pentru consilierii locali PSD (valabilă și pentru cei din alte partide): câți dintre ei citesc și înțeleg și fondul dar și dedesubturile proiectelor de CL pe care le votează într-un fel sau altul?

#PNL sau „partidul pe persoană fizică”
Probabil că în visele lui frumoase, primarul Dragoș Chitic (care e și președintele PNL Piatra Neamț) crede că dacă mâine ar fi alegeri locale ar câștiga la pas un nou mandat. Sau că are mandatul de deputat în buzunar, așa cum l-or fi asigurat unii care vor să scape de el. De aceea poate e și mulțumit de faptul că, în acest moment, pentru unii, PNL Piatra Neamț = AF Chitic.
E însă doar o abordare naivă. Dacă tot ar fi vorba de o comparație în acest sens, vorbim, mai curând, de un AF Romel (nuanță sesizată și de Valentin Bălănescu în mai multe texte din Mesagerul). Administrația Chitic a promovat la greu nu oameni din partid (cu vechime, expertiză etc) ci pe apropiații sau pe cei propuși de Romel Bîrjoveanu. Care e și liderul de grup din CL. Care își și bea cafeaua cu un director foarte important din Primărie. Care a propulsat-o pe Paula Geangalău în Cabinet Primar. Idem pe Rareș Alexandru. Care a fost și susținătorul unei idei care s-a dovedit falimentare, cea cu propulsarea incompatibilului Valentin Ciobanu la Publiserv. Și exemplele ar putea continua cu duiumul.
Zâmbitor în poze, chitit să fie agresiv cu jurnaliștii neagreați de același Romel, primarul Chitic pare să nu realizeze faptul că e prizonierul unei pânze de păianjen ce i-a fost țesută pe un anume scenariu. Din acest punct de vedere, dacă se va confirma ceea ce spun deja unii de prin PNL, Chitic își merită soarta (care? veți vedea) și Romel chiar e politicianul cu câteva clase peste actualul primar…
La categoria „Partidul sunt eu și administrația locală e partidul”, de pomină rămân conferințele de presă în care la partid, lângă primar, erau aduși directori ai firmelor primăriei (Publiserv, Locativserv) care să vorbească despre activitatea societăților. Bine, verbul „a vorbi” e total impropriu pentru cum gângăvea unul ca Valentin Ciobanu textul de pe hârtiile din fața lui…

#ALDE sau partidul locomotivă
ALDE Piatra Neamț pare să aibă aceeași problemă cu PSD. Dincolo de chinurile fuziunii PC-PLR, de non-chimia Asaftei cu oamenii lui Drăgușanu, liberal-democrații pietreni reușesc să fie chiar simpatici. Dar nu e o simpatie aducătoare de voturi. Nu mai știm exact funcțiile, dar s-au erijat într-un fel de potențiali lideri de local consilierul județean Iulian Luca și cel local Cătălin Misăilă.
În vreo câteva conferințe de presă, Luca și-a tot expus visul, cel al unei rotonde cu statui personalități din Neamț. Frumos! Dar atât pentru că CJ-ul l-a trimis prin vocea lui Arsene la Primarul Chitic (pentru bucata din parc care ar putea găzdui ansamblul plastic) unde nu e greu de estimat ce răspuns va primi Luca de la cel pe care în mod constant îl numește „urmașul lui Penal-ti”.
Misăilă a învățat tehnica anunțării proiectelor de imagine, populiste (gen gratuități pentru elevi la transportul public) care însă cad ca spicele la vot, inclusiv datorită aliaților ALDE din CL. Nu-i bai, Misăilă este abia la al 2-lea mandat de ales local (a fost și viceprimar), așa că până la pensie mai are timp să învețe cum se scrie corect (din punct de vedere juridic și administrativ) un proiect de hotărâre dar și cum se prezintă acesta opiniei publice.
În rest, ALDE municipiul reședință de județ nu prea respiră. Poate nu are alte personaje de scos în față, poate are dar le ține secrete…

#PMP, au făcut copiii noștri dinți…
Mânjii lui Băsescu de la Piatra Neamț sunt și ei simpatici. Rămâne de antologie faza în care într-o conferință de presă un lider local (Moroșanu, care e și președinte la PMP tineret județ) a cam șters pe jos cu șeful organizației județene. Cu Bogdan Gavrilescu, adică, viceprimarul care confirmase (ar fi fost culmea să o dea cotită) că e interesat de candidatura la Primărie. Oricât a încercat Moroșanu să pară elegant, din avion s-a văzut că declarația lui Gavrilescu a produs o mare iritare unor lideri din nucleul de la municipiu pentru că vorbise fără să se consulte cu ei…
Dacă stă tot mediocru la acțiuni făcute spre populație (că acesta e rolul unui partid între campanie, să aibă cât mai multe acțiuni și atitudini cu care să capaciteze atenția opiniei publice, pe probleme de interes general), PMP Piatra Neamț stă bine și este viu în ce privește activitatea internă. Nu doar că își permite luxul de a da câte un croșeu spre șeful de la județ dar preconizatele alegeri interne din PMP Piatra Neamț anunță un duel în doi (Sauciuc, director Salubritas, versus Ghineț, director tehnic Publiserv) care ar putea fi interesant. Poate nu doar prin rezultat ci și prin posibile efecte ulterioare. Dar nu vor fi doar doi candidați determinați, au spus unele voci, ci 4 sau chiar 5… Nu se știe când vor fi aceste alegeri dar e clar că acum, în PMP Piatra Neamț, se lucrează. Nu, nu spunem că se lucrează oamenii între ei ci că se lucrează în interior…

#Pro ROMÂNIA, sau Marșul lui Panaite
După lupte seculare, Pro România a reușit să-și anunțe și conducerea de la Neamț și de la Piatra Neamț. Binomul Liviu Harbuz-Vasile Panaite. Cum aceasta analiză e exclusiv pe Piatra Neamț, ne vom opri la Panaite și echipa lui. Care echipă?, din moment ce după anunțul respectiv nu au urmat, așa era firesc, conferințe de presă cu conducerile organizațiilor județeană și municipală. Probabil că cei de la Pro își au propria strategie și propriul calendar dar ne-am fi așteptat ca în această perioadă Panaite să apară public (real sau măcar în celebrele lui postări de pe facebook) în imagini alături de alți oameni care să contureze viitoarea echipă de campanie. Nu a fost așa și, deși e evident că în acest moment cifrele oricărui sondaj ar fi prietenoase cu el, Panaite nu reușește să vorbească convingător (cu exemple) despre „echipă”.
Fostul prefect are destule atu-uri (inclusiv victimizarea generată de debarcarea de la Prefectură), are un plus de imagine adunat cu migală în ani și ani dar e de crezut că statutul de „lup singuratic” îl va ajuta într-o campanie în care contează și echipa (din care unii vor spera și vor fi determinați să pună osul pentru a ajunge și ei consilieri locali).

Concluzii:
1.Un bun cunoscător al vieții politicie din România dar (în mod special) și din Neamț spunea, cu ani de zile în urmă, că principala problemă a politicii din România este lipsa democrației reale din interiorul partidelor. Așa e. În general partidele sunt confiscate, ca organizații, de niște băieți care apoi le conduc ca pe niște PFA-uri. Sau AF-uri. Situația e foarte vizibilă la comune unde, de foarte multe ori, șefa organizației de femei e soția sau cumnata sau sora sau amanta șefului de organizație (primar sau nu), șeful de la tineret e, pe același calapod, beizadeaua primarului (sau a altui consilier sau tot așa…).
2.Mai sus am dat cinci exemple, cu partidele cela mai cunoscute. Or mai fi și altele care, prin liderii lor, se vor simți discriminați că nu apar aici, care vor boci cât de importante sunt partidele lor de buzunar sau acțiunile care se rezumă la postări pe facebook. Să fie sănătoși.
3.Urmând exemplul unor lideri de la județ, mulți din liderii din eșaloanele 2 și 3 cred că „nouă ni se cuvine”. Așa că la un moment dat îi veți auzi și pe aceștia bocind că „presa nu ne-a băgat în seamă”. Ei nu fac conferințe de presă, nu dau un comunicat, nu fac o acțiune cu care să se laude dar presa ar fi datoare să le bată la ușă, să le ceară binecuvântarea de a scrie despre cât de frumoși și deștepți sunt ei. Foarte bine, așa să facă, să bocească…
4.Unele echipe din aceste partide sau unele personaje lucrează, în felul lor, la imagine. Adică ori se bazează exclusiv pe cunoștințele lor vaste, ori s-au dat pe mâna unor băiețași care i-au prostit. Cum „clienții” nu prea știu ce e comunicare (și tradițională, pe reguli de bază de neatins, și cea contemporană), e clar că au înghițit orice gogoși le-au fost servite. Fără un plan de dezvoltare, fără o strategie în timp, ci doar cu 2-3 postări pe facebook, în general de nivel „odă de grădiniță”, rezultatul e previzibil. Când metru pătrat de banner costă pe piață între 4 și 10 euro și tu crezi că cineva îți face banner cu 0,5 euro mp, dacă ai avea creier te-ai gândi că de fapt materialul va fi mai subțire și mai prost decât cel din sacoșa de plastic…
5.Nici nu are rost să vorbim despre credibitatea unor lideri din aceste eșaloane 2 și 3 atâta timp cât ei sunt fiii ploii și la cota de notorietate. Aici facem o detaliere scurtă ca adăugire la toată expunerea de mai sus: construirea sau dezvoltarea unei echipe politice e mai ușoară și mai eficientă dacă se pune preț pe organizațiile speciale (tineret, femei, pensionari). Toate cele 5 partide de mai sus, nu se pot lăuda, la Piatra Neamț cu rezultate WOW pe această linie, mai ales la tineret și femei (cu câteva excepții, totuși).
Am făcut eu, semnatarul acestor rânduri (care, totuși, citesc aproape tot ce apare în presa locală) un scurt exercițiu și mi-am pus întrebarea cine sunt liderii la Tineret și Femei ai organizațiilor celor 5 partide, la Piatra Neamț. Rezultatul e descurajator total:
a.PNL – Femei, nu știu; Tineret – un anume Olariu care, ultima dată când ne-am întâlnit (Gala Moroșanu) era într-un fel de gașcă de ciudați din care unii se hlizeau în spatele meu. Felicitări, domnule Olariu, țineți-o tot așa, cică petrecerile post-Chaplin nu or aduce voturi dar aduc satisfacții depline…
b.PSD – Tineret – Vali Stacescu, nu am auzit de vreo acțiune făcută de el de la primirea funcției până acum. Femei – Florentina Moise, mai cunoscută ca directoare CCD, prin implicarea în unele acțiuni ale OFSD județ dar și cu o strângere de fonduri pe un caz caritabil la finele anului trecut.
c.ALDE – Femei, Tineret – nu știu
d.PMP – Femei, nu știu, la tineret a fost ales de curând Lucian Crăcană. Încă nu s-a evidențiat cu nicio inițiativă a lui sau a organizației.
e.Pro România.Nu a anunțat nici măcar lideri pe organizațiile speciale de la municipiu.

Alte concluzii pot fi trase de fiecare care citește rândurile de mai sus.
Cert e că nu există viață politică reală în organizațiile din Piatra Neamț ci acestea sunt, în general, doar niște anexe de tip „ruda săracă” ale organizațiilor județene. Poate părea ciudat, dar viața politică din Roman (celălalt municipiu din Neamț) este cel puțin un pic mai dinamică și mai reală…

Daniel Vinca

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Piatra Neamț, orașul fără partide

  1. O analiza coerenta si corecta a vietii politice nemtene!Niciun lider judetean de partid nu doreste o organizatie puternica la Piatra Neamt fiindca , fie se teme ca si-ar pierde functia (PSD, PNL, ALDE), fie nu doreste sa strice blaturile de pe urma carora beneficiaza (PMP) , fie sunt total incompetenti si se bazeaza numai pe votul politic (USR).Nici Pro Romania nu va face mare branza cu Panaite lider.De altfel, cred ca Panaite nici nu va candida pentru Pro Romania, vrea doar sa „arate pisica” PSD-ului.Problema e ca PSD-ului nu-i pasa, fiindca a facut deja blatul cu PNL -Chitic…Asa ca , pietrenii vor petrece inca 4 ani sub administrarea fostelor slugil ale lui Pinalti, indiferent de apartenenta politica actuala…

  2. Foarte buna analiza. Pentru niste politicieni adevarati, acest material ar trebui sa constituie punctul de plecare pentru demararea unor analize serioase. Atentie, textul are si mesaje care trebuie citite printre randuri. Cel mai probabil, niciunii nu vor face nimic, bazandu-se pe suflatorii in urechi care ii asigura ca sunt frumosi si destepti. Din pacate, lipsa unei pregatiri in domeniul politicii, cumulata cu tot ce inseamna lipsa calitatii intelectuale, profesionale si umane a celor care activeaza in politica, are consecinte negative directe asupra calitatii vietii romanilor.

Lasă un răspuns