Piatra Neamț, năpădit și de șobolani! Blocul 40 – Piața Dărmănești, focarul top

Vremea cu manifestări tropicale (caniculă, ploi), proasta gospodărire a orașului (cosit tardiv, lăsarea resturilor vegetale până putrezesc și colcăie de viermi și alte insecte înainte de a fi ridicate, ridicarea deficitară a deșeurilor din pubele etc) aduc efectele previzibile: insectele și șobolanii.

Pietrenii reclamă deja o înmulțire a rozătoarelor mari (șobolani) în mediul urban și, din semnalele venite la Vestea în ultimele zile, zona de top ar fi prin Dărmănești, mai ales între Blocul 40 și Piața Dărmănești (Stația Tic-Tac).

„Aseară am ajuns zona Blocului 40. Am reușit să găsesc un loc de parcare și, când coboram din mașina, am simțit ceva peste pantoful sport din piciorul stâng. Din instinct mi s-a dus privirea și am văzut un șobolan de vreo 25 de centimetri. Cred că ieșise de sub mașina lângă care parcasem și s-a dus sub altă mașină, la vreo 7-8 metri. Era semiîntuneric afară dar nu am cum să mă înșel pentru că eram sub un stâlp de iluminat și era lumină. L-am văzut foarte clar, inclusiv coada subțire, cam de lungimea lui, nu avea cum să fie pisică sau altceva…”, ne-a relatat în această dimineață o cititoare Vestea.

O altă persoană ne-a spus că tot aseară, între blocul 40 și Lidl, pe la jumătatea distanței a văzut și ea șobolani în stradă. Și alte și alte semnale ajunse la Vestea vorbesc despre aceleași rozătoare, și în zonele menționate dar și în zona Pieței Dărmănești, și în stația Tic-Tac, și în preajma blocurilor și a zonelor cu case.

70 la sută din aceste semnale vin din cartierul Dămănești dar, de asemenea, avem sesizări și din Mărăței, Precista, centru…

În Piatra Neamț a început de puțin timp o acțiune DDD dar probabil că aceasta va fi mai eficientă pe zona insectelor (bun și așa, că și acestea sunt o teroare la adresa peitrenilor) și mai puțin în ceea ce privește șobolanii. Pentru că aceștia străbat zonele mai publice (străzi, spații verzi, trotuare) dar își au cuiburile în zonele mai retrase, în incinta clădirilor sau mai lipite de acestea.

Și deși hrana și caracteristicile șobolanilor par a nu avea legătură cu prezența mai numeroasă a insectelor, totuși este dovedit că înmulțirea acestora ține și de contextul de mizerie dintr-o anumită zonă, dovadă și că acum șobolanii sunt mai prezenți pe străzi, parcări, trotuare.

Rămâne de văzut dacă acțiunile Salubritas (cu substanțe cu care se stropește din mașini care merg pe străzi) vor rezolva sau nu și „șobolaniada” care năpădește orașul.

Mai jos, câteva detalii tehnice preluate de la un site de profil:

<Sobolanii locuiesc in orase, suburbii si zone rurale, fiind capabili sa prospere in medii umane. De aceea sunt considerati rozatoare comensale (purtatoare de paraziti).

Sunt sobolanii periculosi? Ce boli pot transmite?

Rozatoarele vor deteriora aproape orice, inclusiv mobilierul, obiectele personale si chiar si structura locului in care traiesti sau lucrezi. Vor consuma hrana aflata la indemana si isi vor lasa excrementele pretutindeni. Problema principala este ca se fac responsabili de transmiterea bolilor prin intermediul muscaturii lor, a excrementelor si a urinei.

 Urina sobolanului este responsabila pentru raspandirea de leptospiroza, care poate afecta ficatul si rinichii. De asemenea, poate fi contactata prin manipularea sau inhalarea de fecale. Complicatiile bolii includ insuficienta renala si hepatica, precum si probleme cardiovasculare.

 Lymphocytic choriomeningitis (LCMV), este o boala infectioasa virala, si se transmite prin saliva si urina lor. Unele persoane resimt efectele de lymphocytic choriomeningitis pe termen lung, in timp ce altele resimt doar disconfort temporar.

 Una dintre cele mai periculoase boli, boala istorica suportata de omenire din cauza sobolanilor, este ciuma bubonica, de asemenea numita Ciuma Neagra si variantele sale. Transferul are loc atunci cand puricii sobolanilor musca fiinte umane. Puricii transportati de sobolani sunt considerati responsabili de aceasta ciuma inca din timpul Evului Mediu, cand a ucis milioane de oameni.

 De la transmiterea de ciuma bubonica la tifos si hantavirus, infestarile sobolanului pot fi daunatoare pentru sanatatea umana. Excrementele lor, firele de par ii pot determina pe oameni sa stranute si sa experimenteze alte reactii alergice.

companiaddd.ro>

D.V.

 

One thought on “Piatra Neamț, năpădit și de șobolani! Blocul 40 – Piața Dărmănești, focarul top

  1. Felicitări, domnule primar Carabelea!
    Cand va opriti din a nenoroci acest oras?

Lasă un răspuns