PIAN şi FOLCLOR – Vacanţe Muzicale, ziua a 2-a

Invitatie VM

Luni, 7 iulie, este a doua zi din cadrul ediţiei 41 a Festivalului Internaţional „Vacanţe muzicale la Piatra-Neamţ”. Este şi prima zi în care organizatorii au pregătit două spectacole.
Primul va avea loc în sala de festivităţi „Calistrat Hogaş” de la parterul Consiliului Judeţean, cu începere de la ora 19,oo. Concertul intitulat „Seara tinerilor muzicieni” o va avea în prim plan pe Raluca Ouatu, fiică a oraşului, cea care are îi are ca  invitaţi pe  Verona Maier, Mihaela Spiridon (ambele pianiste), violoniştii Radu Chişu şi George Preotu, Gabriel Silişteanu (violă) şi violoncelistul Mircea Marian.

RALUCA OUATU s-a născut la Piatra-Neamţ, unde a început studiul pianului la Liceul de Artă cu profesorii Mihaela Spiridon şi Mircea Dan Răducanu. A continuat la Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti, unde a lucrat cu profesorii Magda Stănescu, Marcela Nistor, Ana Pittiş, Ioana Minei şi, ulterior, a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, la clasa prof. univ. dr. Dana Borşan. Este doctor în muzică şi în prezent lector universitar în cadrul acestei instituţii. A beneficiat de burse de studiu în Germania (München, prof. Walter Krafft), Polonia (Universitatea de Muzica Karol Lipinski, prof. Grzegorg Kurzynski), Lituania (Vilnius prof. Jurgis Karnavicius) şi Italia (Cuneo). Este laureată a numeroase concursuri naţionale (Baia Mare, Arad, Ploieşti, Odorheiu Secuiesc, Bucureşti, Tulcea, Focşani, Bacău) şi internaţionale („Carl Filtsch” – Sibiu, „Jeunnesse Musicales” – Bucureşti, Grecia – Konterteum, Italia – Tortona, Polonia – Antonin). A participat la cursurile de măiestrie ale pianiştilor Mihai Ungureanu, Walter Krafft, Viniciu Moroianu, Vincenzo Balzzani, Arkadi Sevidov, Gabriel Amiraş, Shoshana Rudiakov.
Personalitatea şi talentul manifestat pentru domeniul muzicii de cameră şi al acompaniamentului au propulsat-o către o carieră deosebită în aceste domenii, fiind invitată ca pianist oficial în cadrul Concursului şi Festivalului Internaţional „George Enescu”, Concursului Internaţional „J. M. Events” România 2011 – 2012, a concursurilor şi cursurilor Internaţionale de Dirijat Orchestră „Micul Paris” – Bucureşti 2010 – 2012 şi „Jeunesse Musicales” 2012. A susţinut masterclass-uri pentru Rony Rogoff (SUA), Michael Martin Kofler (Germania), Hedwig Swimberghe (Belgia), Rockwell Blake (SUA), Liora Maurer (SUA), a colaborat cu Orchestra si Corul Filarmonicii de Stat „George Enescu” Bucureşti, cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestrele „Camerata Regală” şi Orchestra Română de Tineret, Corul Naţional de Cameră „Madrigal”, „Bucharest Brass Ensemble”. A susţinut recitaluri solo şi concerte în ţară şi străinătate (Spania, Italia, Germania, Austria, Franţa, Elveţia, Republica Moldova, Polonia, Lituania). A concertat alături de Filarmonicile din Bacău, Iaşi, Botoşani, Craiova, Sibiu, Braşov, Târgovişte, Râmnicu-Vâlcea, Oradea, Ploieşti, „Classical Orchestra” – Andaluzia, Orchestra Mellilla, Orchestra Internaţională de Tineret – Italia, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” – Chişinău, „Bucharest Symphonic Pops”, sub bagheta dirijorilor Ovidiu Bălan, Alexandru Iosub, Bogdan Vodă, Samuel Muni, Juan Paulo Gomez, Ignacio Pilone, Octav Calleya, Ilarion Ionescu Galati, Constantin Grigore, Maria Angeles Rozas Carballo.
A înregistrat un CD în Germania, cu Concertul pentru pian si orchestră nr 1 în Do major de Ludwig van Beethoven.

Tot luni, de la ora 21,oo, lângă Turnul secular ctitorit de Ştefan cel Mare, programul festivalului de anul acesta propune pietrenilor o seară folclorică. Vor urca pe scena  „Vacanţelor” artiştii Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Suitele de dansuri din întreaga Moldovă vor fi însoţite de momente solistice susţinute de Margareta Clipa, Dana Dăncilă, Nicolae Vieru, Rodica Andronic, Sorin Filip, George Finiş, Lucica Păltineanu.

Printre valorile spirituale pe care Bucovina istorică le-a dăruit folcloristicii româneşti, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” al Centrului Cultural Bucovina, patronat de Consiliul Judeţean Suceava, se distinge ca o stea luminoasă în galeria instituţiilor profesioniste de profil din România. Cu un repertoriu muzical şi coregrafic deosebit, cu un repertoriu ce cuprinde cântece şi jocuri populare din toate zonele ţării, dublat de autenticitatea zonei prin gama rară de instrumente folosite în orchestră, precum: tilinca, fluierul, ocarina, ţambalul, precum şi prin frumuseţea şi varietatea costumelor populare, adevărate piese de tezaur vestimentar, Ansamblul Artistic ,,Ciprian Porumbescu” poate fi considerat emblema muzicală a Bucovinei. Cu descendenţă din Reuniunea Muzical Dramatică ,,Ciprian Porumbescu”, înfiinţată la Suceava în 1903, ansamblul are în spate o activitate artistică de aproape şaizeci de ani de-a lungul cărora valorificarea şi păstrarea cântecului şi jocului popular precum şi crearea de noi valori ale genului au fost şi sunt obiective prioritare ale acestei instituţii, dublate de o legătură permanentă cu viaţa satului prin spectacole organizate în toată perioada anului. Aceste spectacole au în vedere nu doar revigorarea folclorului din zonă, educarea tinerei generaţii în spiritul dragostei pentru valorile de tezaur ale neamului ci şi păstrarea unei legături permanente cu formaţii tradiţionale de excepţie.
Astăzi, sub coordonarea managerială a lui Viorel Varvaroi şi a directorului Gonda Cojocariu, având solida competenţă dirijorală a lui Viorel Leancă şi aportul artistic al coregrafului George Palaniuc, ansamblul se situează la cotele cele mai înalte ale performanţei, valorificând toate genurile artistice, de la spectacolul de folclor la divertisment şi spectacole ale secţiei de Teatru pentru Copii. De asemenea, prestigioasa instituţie suceveană propulsează în faţa publicului spectator o nouă generaţie de artişti, între care: Leonard Zamă, Constantin Pascal, Adrian Semeniuc, Dinu Croitor, Ionuţ Ţanţa, Dan Decebal Chitic, Igor Corjan, Costel Burcea – solişti instrumentişti şi Rodica Andronic, Lucica Păltineanu, Dana Dăncilă, Sorin Filip, Nicolae Vieru, George Finiş – solişti vocali. În turneele efectuate în străinătate, în ţări din Asia, Africa, Europa, artiştii bucovineni au repurtat succese răsunătoare, comentate pe larg în presa vremii. Participant la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, Ansamblul Artistic ,,Ciprian Porumbescu” este laureat a numeroase manifestări de gen: Festivalul Ansamblurilor Profesioniste de la Baia Mare (1992,1993,1994); Festivalul Muzicii Europene de la Krumbach, Germania (1997); invitat de onoare la Bursa Internaţională de Turism de la Berlin (1999); Festivalul Internaţional Cerbul de Aur Braşov (2002); Festivalul Internaţional de Folclor Martigues, Franţa, Festivalul de la Agrigento şi Festivalul ,,Aurea Fenice” Narro, Italia (2003); Festivalul Internaţional de Folclor de la Tournai, Belgia (2006). Alături de aceste realizări şi prezenţe de excepţie ale Ansamblului Artistic ,,Ciprian Porumbescu” pe scenele lumii, se impune a fi menţionat titlul de laureat al Galei Folclorului Românesc, singurul conferit de Ministerul Culturii şi Cultelor unui ansamblu profesionist din ţară, pentru contribuţia de excepţie la promovarea şi punerea în valoare a folclorului românesc.

Dacă Bucovina este, după cum spunea marele nostru poet Mihai Eminescu „o diademă în cununa lui Ştefan”, Ansamblul Artistic ,,Ciprian Porumbescu” este cu siguranţă diadema ce încununează fruntea de cetină a Ţării de Sus a Moldovei, ,,piciorul de plai” şi ,,gura de rai” a sufletului neţărmurit de frumos şi bogat al creatorului popular bucovinean.

MARGARETA CLIPA s-a născut în localitatea Grăniceşti, judeţul Suceava, într-o familie de oameni muncitori, credincioşi şi iubitori de frumos. Încă din fragedă copilărie a evoluat pe scena Căminului Cultural din localitatea natală, pentru ca, între anii 1973-1977, să apară pe scena Casei de Cultură din Rădăuţi, cu Orchestra Populară „Brăduleţul” dirijată de Mircea Băncescu. În 1977 a fost admisă şi angajată la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” unde i-a cunoscut pe maestrul George Sîrbu, care i-a fost mentor, şi pe renumitul trompetist Alexandru Havriliuc, cu care colaborează şi astăzi, scoţând la iveală nestemate folclorice. Primele înregistrări le-a realizat la Radio Bucureşti, urmate de apariţia  unui disc intitulat „Mult mi-i drag unde trăiesc” realizat la Casa de Discuri Electrecord în anul 1985. Din 1978 până în prezent a înregistrat albume cu Orchestra Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, orchestrele „Mugurelul”, „Folclor” şi „Lăutarii” din Chişinău.

DANA DĂNCILĂ este membră a ansamblului din anul 2007. S-a născut în Câmpulung Moldovenesc şi a moştenit cântecul şi portul tradiţional de la bunica sa, Aglaia Cotruţ, rapsod popular din comuna Sadova. A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, secţia Muzicologie şi, până în prezent, a realizat trei CD-uri: De pe plai rădăuţean, Dragu mi-i ca să vă cânt şi Hai cu mine pe-ntrecute. A participat la numeroase festivaluri şi a câştigat trofeul concursului „Ora Populară” desfăşurat la TVR2. S-a bucurat de prezenţa în emisiuni televizate cum ar fi: Tezaur Folcloric, Duminica Prietenilor, Muzica Ta, Bună Vreme Gospodari, O Seară Favorită, Casa Etno Primitoare.

NICOLAE VIERU, profesor de istorie şi geografie, este solist al ansamblului de 12 ani. Are doua materiale discografice: Omule fii iertător şi Fă Doamne noaptea mai mare, în care a inclus un mănunchi cu cele mai frumoase cântece de pe valea Siretului.

RODICA ANDRONIC este solistă vocală a ansamblului peste 21 ani. A absolvit Şcoala Populară de Arta Suceava şi a participat la numeroase festivaluri din ţară. Împreună cu Ansamblul „Ciprian Porumbescu” a participat la manifestări de gen din Polonia, Ucraina, Germania,, Austria, Franţa şi Republica Moldova. A realizat un CD propriu, 2 CD uri şi un DVD alături de alţi artişti, cu cele mai frumoase melodii din Bucovina.

GHEORGHE FINIŞ este bucovinean prin naştere, port şi cântec, originar din comuna Botoşana, judeţul. Suceava. Cântă în cadrul ansamblului din anul 1982 şi recent a înregistrat cel de-al 11-lea CD. A participat la foarte multe turnee în ţară şi străinătate unde a repurtat un real succes, reprezentând cu cinste zona folclorică din nordul Moldovei.

SORIN FILIP, angajat al ansamblului din anul 2001, se bucură de un palmares artistic extraordinar în cei aproape 20 de ani de cântec. A debutat în 1995 şi, până în prezent, a realizat 9 CD-uri cu orchestre profesioniste cum ar fi: „Rapsozii Botoşanilor”-dirijor Ioan Cobală, „Lăutarii”-dirijor Nicolae Botgros şi „Fratii Ştefăneţ” – dirijori Marcel şi Edgar Ştefăneţ din Chişinău, Orchestra „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dirijori Viorel Leancă şi Răzvan Mitoceanu. Prezent în toate emisiunile de folclor de la televiziunile naţionale, Sorin Filip şi-a făcut un nume ce astăzi este cunoscut şi recunoscut atât de specialiştii în folclor cât şi de publicul spectator, ca un interpret de valoare atât prin cântec cât şi printr-o ţinută scenică impecabilă.

LUCICA PĂLTINEANU, solistă a ansamblului din 1994, are deja o carieră artistică ce însumează apariţia a 3 albume discografice, albume care îi pun în valoare vocea plăcut timbrată dar şi un repertoriu autentic cu o paletă variată melodic şi ritmic. O prezenţă constantă în emisiuni de profil, graţie profesionalismului şi dăruirii prin cântec de care a dat dovadă, şi-a câştigat în timp aprecierea unor personalităţi ale genului muzical promovat de ea: regretata realizatoare de televiziune Marioara Murărescu, cea care de altfel a lansat-o în emisiunea Tezaur Folcloric, Elize Stan, Florentina Satmari, Niculina Merceanu, Teodora Popescu.

vestea.net / sursa: Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare

Lasă un răspuns