PHOTOSHOP SCANDAL / Protestantul Iohannis acuzat că şi-a lipit abuziv pe postere poza sa peste a catedralei ortodoxe din Roman

iohannis biserica

Candidatul ACL, Klaus Iohannis este acuzat de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului – într-un comunicat publicat pe sietul instituţiei religioase – că a folosit abuziv, în scop electoral, un important simbol religios al comunităţii. Mai concret, pe posterele electorale (de câţiva metri pătraţi) postate pe panourile de afişaj din Roman, poza protestantului Klaus Iohannis are în fundal imaginea catedralei arhiepiscopale Sfânta Cuvioasa Parascheva.

Orice ochi cât de cât educat cu trucurile de editare grafică constată că nu e vorba de o fotografie ci de două. Peste o fotografie cu catedrala a fost lipită (postată cu comanda “To Front Of Page”, în programul CorelDROW, de exemplu) o fotografie decupată (cu fundal transparent) cu Iohannis şi a ieşit o minunăţie de poster care îl arată pe protestant în faţa lăcaşului ortodox.

Dincolo de faptul că liderul PNL şi candidatul ACL nu a fost în această campanie şi nici în precampanie în Neamţ, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a reacţionat vehement şi fără a face vreo referire la religia diferită a lui Iohannis, “a luat act cu indignare” de folosirea simbolului religioas în lupta politico-electorală.

<<Biserica dezaprobă folosirea simbolurilor religioase în scopuri electorale / Centrul Eparhial de la Roman a luat act cu indignare de faptul că, în municipiul Roman, au apărut panouri publicitare electorale în care candidatul ACL apare având pe fundal imaginea Catedralei Arhiepiscopale ”Sf. Cuv. Parascheva”.

Pentru informarea corectă a opiniei publice, precizăm faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a făcut un apel către toate partidele și oamenii politici de a nu folosi însemne, simboluri ori imagini cu personalități ale vieții bisericești în scopuri electorale.

Biserica Ortodoxă cooperează cu autoritățile de stat centrale și locale pentru împlinirea binelui comun în societate și are relații civilizate cu toate partidele politice, dar rămâne neutră din acest punct de vedere. Patriarhia Română dezaprobă confruntarea politică motivată religios.

„De aceea, Patriarhia Română face un apel către reprezentanţii clasei politice din România ca, în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamna acestui an, să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populației”, informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române>>, menţionează comunicatul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Daniel VINCA / sursa foto: romanulfinanciar.ro

 

Comentarii Facebook

One thought on “PHOTOSHOP SCANDAL / Protestantul Iohannis acuzat că şi-a lipit abuziv pe postere poza sa peste a catedralei ortodoxe din Roman

  1. Nu mai exista respect! Pentru ciolan se catara pe turle de biserici, pe crucile mortilor!

Lasă un răspuns