Pești uciși cu amoniac, vânduți la Păstrăvăria Cheița! Comerț criminal sub ochii autorităților din Neamț

La câteva ore după ce opinia publică era informată oficial de dezastrul ecologic generat de Fabrica de Ciment de la Tașca (CarpatCement), la Păstrăvăria Cheița se serveau clienților în farfurie sau se vindeau la kilogram păstrăvi uciși de poluarea cu amoniac – asta dezvăluie publicația Mesagerul de Neamț, probând informația cu imagini video incredibile.

Prefectura Neamț a făcut publică informația despre poluarea gravă a râului Bicaz și a păstrăvăriilor din zonă la marți la ora 14.40 (deși imediat după miezul nopții de 3/4 mai fusese decisă și o HCJSU pe această temă) și, la ora 17, după cum scriu cei de la Mesagerul, păstrăvi morți erau scoși din bazine, spălați cu jeturi de apă și serviți clienților la mese (vezi video AICI).

Mai mult, la câteva minute după ora 20 o altă echipă de jurnaliști de la aceeași publicație ajunge la aceeași păstrăvărie și cumpără păstrăvi la pachet, la kilogram.

Rămâne de văzut dacă reprezentanții instituțiilor din Neamț, după ce au constatat că muriseră toți peștii din bazinele Păstrăvăriei au și notificat (normal ar fi fost să o facă chiar în scris) patronul afacerii că nu are voie să mai vândă niciun păstrăv (mort sau viu) din acele bazine. Sau, în buna tradiție a instituțiilor din Neamț (cum a fost și la începutul pandemiei când oamenilor veniți din zone roșii li se spuneau „o să vă contactăm noi”, după cum declarau unii dintre ei, și apoi aflau din presă că li se întocmesc dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, fără să existe nicio notificare scrisă a măsurii ce le era opozabilă), nimeni nu le-a notificat nimic oficial.

Adică, dezastrul a avut loc luni după-amiaza, autoritățile au aflat luni seara, noaptea (ora 0.30) au dat Hotărâre de CJSU, au comunicat-o presei după… 14 ore iar vei vizați (reamintim că există și indicația ca animalele să nu fie adăpate din râul în care a intrat amoniac cu o concentrație mai mare de 1900 de ori decât limita normală) ar fi trebuit să afle instant aceste informații… de pe net, nu?

În zona respectivă semnalul la rețelele mobile de telefonie este mediocru iar păstrăvăria vizată este în afara zonei locuibile, între niște dealuri de piatră (de aici și numele Cheița, cu trimitere la Cheile Bicazului).
Nu pledăm pentru nevinovăția patronului de la Păstrăvărie. Dar chiar și dacă a fost anunțat, faptul că dovezile despre vânzarea de pești morți apar în presă și fapta nu a fost descoperită de autoritățile care ar fi trebuit să stea la fața locului, să monitorizeze situația, spune destul de bine cum stau lucrurile.

Drept este că șefii acestor instituții (ne referim la directori și directori adjuncți cu lefuri brute de peste 2000 de euro) poate că aveau lucruri mai bune de făcut, marți fiind și a treia zi de Paști…

Vom reveni.

D.V.
sursa foto – Mesagerul de Neamț

Lasă un răspuns