Peste o mie de mandate de aducere, executate de jandarmii nemțeni


Jandarmii nemțeni au avut de pus în aplicare 1119 mandate de aducere pe tot parcursul anului trecut, față de 658 în 2015, pentru fiecare mandat fiind întreprinse măsuri de verificare. Misiunile au fost executate în 48 de localităţi din judeţ cu folosirea unui număr de 1479 jandarmi. Activitatea în acest domeniu a înregistrat o creştere semnificativă, impunând alocarea de resurse umane şi tehnice suplimentare, în detrimentul altor misiuni executate independent sau în cooperare cu alţi parteneri de ordine şi siguranţă publică.
Aceaste informații a fost furnizată astăzi de șeful IJJ Neamț, mr. Radu Olariu, în cadrul ședinței de evaluare a activității pe anul precedent, la care a participat și prefectul Niculina Dobrilă.
La această activitate au mai luat parte vice-preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, primarul municipiului Piatra Neamţ dar şi reprezentanţi ai instituţiilor cu care Jandarmeria Neamţ a colaborat pe domeniul asigurării siguranţei cetăţenilor şi al combaterii criminalităţii, precum Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Petrodava„ Neamţ, Poliţia Locală Piatra Neamţ, Centrul Militar Judeţean Neamţ, Garnizoana Piatra Neamţ şi alţi colaboratori ai unităţii.
Rezultatele obţinute, reflectă creşterea capacităţii de acţiune a instituţiei, atât în activitatea de îndeplinire a misiunilor încredinţate cât şi în activitatea de gestionare a resurselor umane şi materiale. În continuare, Jandarmeria Neamţ va acorda o atenţie sporită managementului calităţii în toate domeniile de activitate, fiind necesară o abordare pragmatică a activităţilor în sensul aplicării cu responsabilitate a legislaţiei în vigoare, precum şi adaptării pregătirii personalului în conformitate cu evoluţia situaţiei operative şi modificările legislative”, a spus șeful IJJ Neamț.
Referitor la rezultatele obţinute pe linia executării misiunilor, Radu Olariu a arătat că I.J.J. Neamţ a executat un număr de 470 misiuni de asigurare a ordinii publice, în creştere faţă de anul 2015 când au fost executate 281 misiuni. Acţiunile de intervenţie au avut ca scop rezolvarea cu operativitate a urgenţelor cetăţenilor, urmărindu-se reducerea timpului de reacţie, modul de preluare a evenimentului până la prezentarea echipajelor de intervenţie la locul producerii acestuia, modul de realizare a cooperării între instituţiile specializate în intervenţie, condiţiile şi împrejurările în care se desfăşoară intervenţia, precum şi resursele avute la dispoziţie în momentul sesizării. În acest sens, jandarmii nemţeni au executat un număr de 758 acţiuni de intervenţie, ca urmare a sesizărilor cetăţenilor. Pentru îndeplinirea unor misiuni de menţinere a ordinii publice în zona de competenţă, efectivele de jandarmi au acţionat în zonele de interes operativ comunicate de poliţie, atât prin organizarea unor patrule de jandarmi, cât şi prin patrule mixte. Astfel, în anul 2016 au fost executate un număr de 2940 misiuni de menţinere a ordinii publice,
Pe linia combaterii faptelor de natură penală şi contravenţională activităţile întreprinse au avut la baza legalitatea, echidistanţa în relaţiile parteneriale, principiul transparenţei si apropierii de comunitate. În ceea ce priveşte activitatea de constatare a faptelor antisociale, aceasta s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile legale care stabilesc şi sancţionează fapte contrare ordinii de drept.
În perioada de referinţă au fost constatate 127 infracţiuni din care 86 independent şi 41 în comun cu poliţia. Pe linia constatării contravenţiilor, elementele de dispozitiv au constatat şi aplicat 1897 sancţiuni, din care 964 amenzi contravenţionale şi 933 avertismente, valoarea amenzilor aplicate fiind de 241750 lei.
Totodată, în perioada 1 decembrie 2015 – 31 decembrie 2016 au fost executate cu 38 la sută mai puţine acţiuni în cooperare cu alte instituţii faţă de primele 11 luni ale anului 2015. Parteneri Jandarmeriei au fost: I.P.J. Neamţ, executorii judecătoreşti, Parchetul – D.I.I.C.O.T, organele administraţiei publice locale, organele silvice, I.S.U. Neamţ, Garda de Mediu, A.V.P.S şi alte instituţii care au contribuit la realizarea obiectivelor asumate faţă de societate.
În perioada supusă evaluării, personalul compartimentului monitorizare misiuni şi evenimente a recepţionat cu 7,5% % mai multe apeluri „112” prin care au fost sesizate diferite aspecte, jandarmii intervenind astfel pentru soluţionarea conflictelor semnalate în mai puţine cazuri faţă de perioada anterioară cu 21%, cazurile neconfirmate fiind şi ele în scădere cu 35% faţă de primele 11 luni ale anului 2015.
În ceea ce priveşte resursa umană a unităţii, la sfârşitul anului 2016, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ era încadrat în proporţie de 95%, având 7 posturi vacante la ofiţeri şi 8 posturi vacante la subofiţeri, iar media de vârstă a resurselor umane fiind de 39 ani. Tot referitor la personalul instituţiei, este de menţionat că un număr de 17 jandarmi au ales să treacă la pensie în cursul anului trecut, printre acestea numărându-se inspectorul şef, adjuncţii acestuia, precum şi contabilul şef al unităţii.

Alex SÎRBU

Lasă un răspuns