Peste 300 de femei în costume populare! Arcan: „Sărbătorim femeia de la ţară, cea care a ţinut vie România!”

Mare sărbătoare sâmbătă, la Taşca, dedicată femeii din mediul rural. „Capul răutăţilor” este senatorul Emilia Arcan care, pentru reuşita evenimentului are alături sprijinul organizatoric al Primăriţei Dana Ursache a colegelor din organizaţia OFSD Neamţ, al cărei preşedinte este.

Peste 300 de femei îmbrăcate în straie tradiţionale româneşti participa la deschiderea evenimentului care va începe cu o paradă a portului popular, pe traseul de la Primărie la Parcul Sfânta Maria. Apoi, în parcul respectiv va fi un adevărat Muzeu al Femeii de la ţară. Standuri cu obiecte şi tradiţii, cu artizanat, cu unelte din gospodărie vor recrea atmosfera satului românesc tradiţional.

„Femeia de la ţară este mama sau bunica noastră. Este cea care a ţinut vie această ţară, a ţinut vie flacăra existenţei acestui neam. Mamă şi gospodină desăvârşită, şi-a crescut pruncii în respect faţă de tradiţii, cu frică de Dumnezeu, cu principii sănătoase. Ea este cea care îmbrăca toată casa – torcea, ţesea, împletea. Tot ea este cea care făcea minuni în bucătărie şi chiar şi acum poftim la o masă de sărbători la ţară, cu toate bucatele minunate de pe masă. Când soţii le erau plecaţi la război, ea era şi mamă şi tată în familie, se ocupa şi de gospodărie dar şi de câmp, de animale, de toate”, spune Arcan.

Ziua Mondială a Femeii din Mediul Rural este sărbătorită, prin Rezoluţie ONU, pe 15 octombrie. Cum în urmă cu câteva zile Emilia Arcan nu s-a aflat în zonă, şi-a zis că fie şi cu un pic de întârziere o sărbătoare specială trebuie dedicată femeilor din satul nemţean.

„Chiar dacă este o acţiune la care OFSD Neamţ este implicată în acţiune, noi aşteptăm alături de noi nu doar membri de partid. Împreună – politicieni şi cei din afara politicii – trebuie să conştientizăm rolul important în comunitate al femeilor, împreună trebuie să apreciem contribuţia pe care ele şi-o aduc la bunăstarea şi confortul familiilor lor dar şi la dezvoltarea economiei rurale. Eu însumi m-am născut şi am trăit primii ani ai vieţii într-o comună din Neamţ, la Crăcăuani şi sunt mândră de asta”, mai spune Arcan.

În judeţul Neamţ, femeile din mediul rural rerezintă peste 30 la sută din totalul populaţiei.

D.V.

3 thoughts on “Peste 300 de femei în costume populare! Arcan: „Sărbătorim femeia de la ţară, cea care a ţinut vie România!”

Lasă un răspuns