Peste 230 de mii de vizitatori la muzeele din Neamț, în 2016


Mai mult de 230 de mii de vizitatori au trecut pragul celor 16 muzee din județ anul trecut, spune Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț. Cele mai căutate au fost Cetatea Neamțului și muzeul memorial Ion Creangă de la Humulești, în timp ce la polul opus se situează Muzeul de Artă Eneolitică „Cucuteni” din Piatra Neamț.
Paradoxal, deși este situat chiar în buricul târgului, pe platoul Curții Domnești,  muzeul n-a stârnit interesul prea multor vizitatori. Mai mult decât atât, pe surse, nici măcar în perioada Târgului de Crăciun muzeul de la Cucuteni nu a fost „călcat” aproape deloc, asta în condițiile în care mii de oameni au participat la manifestările organizate în centrul orașului și mai ales lângă Turnul lui Ștefan pe parcursul întregii luni decembrie, cu ocazia Târgului.
Totuși, o creștere spectaculoasă a numărului vizitatorilor s-a înregistrat la Muzeul de Artă, în perioada septembrie-octombrie, când în orașul de la poalele Pietricicăi a poposit expoziția „Aurul și argintul antic al României”.


În intervalul în care a fost deschisă această expoziție, muzeul a fost vizitat de 6000 de oameni, ceea ce reprezintă un lucru remarcabil”, a spus Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.
Tot la capitolul realizări, acesta a menționat și faptul că spre sfârșitul anului trecut patrimoniul cultural s-a îmbogățit cu o colecție impresionantă de scrisori și fotografii ale celebrului Adolph A. Chevalier, fotograful Curții Regale a României. Pe viitor, se are în vedere organizarea unei expoziții cu lucrări și momente semnificative din biografia sa.
Și dacă tot vorbim de expoziții, în această perioadă Muzeul de Istorie din Piatra Neamț găzduiește 33 de tablouri ale unor pictori celebri – Gh. Tăttărăscu, I.D. Negulici, Petru Verussy – reunite sub titlul „Portrete în istorie”. Expoziția a fost inaugurată pe 23 ianuarie, cu o zi înainte de sărbătoarea Unirii Mici și este deschisă publicului până pe 31 martie.
Este o expoziție care prezintă simboluri ale Evului Mediu, precum și portrete ale domnitorilor Țărilor Române din prima jumătate a secolului al XIX-lea și ale celor mai de seamă reprezentanți ai generației Unirii și ai vieții științifice de la acea vreme”, a încheiat directorul Complexului Muzeal Județean.

Alex SÎRBU

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns