Pericol de prăbușire la Palatul Cnejilor! Au fost impuse restricții


Monument istoric vechi de peste patru secole, Palatul Cnejilor din comuna Ceahlău a ajuns într-o stare avansată de degradare. Ridicat de boierii din familia Cantacuzino, acest obiectiv prezintă un real pericol pentru turiștii care vin în vizită, dar și pentru localnicii care obișnuiesc să treacă prin zonă, din cauză că o parte a zidurilor de piatră riscă să se prăbușească. Acesta este și motivul pentru care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Neamț s-a întrunit astăzi, în urma discuțiilor fiind stabilit un set de măsuri urgente, pe care administrația publică locală din Ceahlău va trebui să le ducă la îndeplinire pentru ca nimeni să nu aibă de suferit.
Astfel, potrivit unui comunicat de presă, începând de astăzi accesul vizitatorilor în curtea interioară nu se va mai face pe sub intrarea principală cu arc. Totodată, culoarele de trecere vor fi limitate și îngustate, pentru ca o eventuală prăbușire a unei bucăți de zidărie să nu rănească pe nimeni. Mai mult decât atât, zonele de risc vor fi semnalizate cu un panou de avertizare și delimitate cu benzi de interzicere a accesului.
Copacii din jurul monumentului istoric vor fi tăiați, iar accesul vehiculelor de peste 3,5 tone va fi interzis cu desăvârșire.
Până pe 4 august, Primăria Ceahlău are termen să apeleze la un laborator autorizat, care să efectueze un studiu geotehnic, pentru stabilirea măsurilor de consolidare a Palatului.

Alex SÎRBU

Lasă un răspuns