Penibil! Cupa Presei la Spot Prevenire Poliţie

Image 3

O situaţie care umple de penibil Poliţia Neamţ arată cum, între diverse compartimente ale instituţiei, comunicarea defectuoasă poate duce la episoade tip Garcea.

Pe scurt – şi situaţia poate fi înţeleasă de oricine ştie ce presupune filmarea unui spot – IPJ Neamţ a reuşit performanţa absolut notabilă de a “trage” imagini pentru un clip de prevenire cu… 4 cameramani în linie. Nu e glumă: 4 operatori de imagine se călcau pe picioare, încercau să nu se prindă unul pe altul în cadru într-un spot dinamic cu menirea să transmită mesaje de autoprotecţie antitâlhari.

Ca tacâmul să fie complet, fiecare din cei 4 – conform propriei ştiinţe – devenise şi regizor de platou. Toţi 4 cameramani dădeau indicaţii preţioase actorilor amatori sau profesionişti care intraseră şi ei în această comedie.

Ba, la un moment dat, actorul profesionist Paul Grigoraş (de la T.T.), buimacit de indicaţiile preţioase şi multiple (“spuneţi replica aşa”, “ba aşa”, “faceţi aşa…”, “dar ar fi mai bine invers…”) priveşte debusolat spre pachetul de 4 “regizori” şi întreabă candid: “Totuşi, care replică să o spun?”…

Background-ul acestei situaţii tragicomice este următorul: o echipă Tele M a dat la pace cu inspectorul Daria Ouatu (Prevenire) să fie realizat un spot care să prezinte maniera de operare a grupărilor de mici tâlhari. Echipa postului asigura imaginea şi montajul, Poliţia venea cu scenariul, mesajul de final şi montajul. Clar ca lumina zilei însă, la faţa locului au ajuns… 4 cameramani de la 4 firme de media.

Daria Ouatu a spus că ceilalţi 3 au fost anunţaţi nu de ea ci de Elena Bulgarea (purtător de cuvânt) dar că respectivii ar filma “doar pentru o ştire”. Nu s-a întâmplat aşa, astfel că indicaţiile (necesare) ale operatorului care ştia că filmează pentru clip s-au împletit într-un fel de colac al datului cu părerea, cu ale celorlalţi 3. Râsul curcilor. Iar pentru ca hohotul să fie deplin, ca un fel de montaj-reconstituire (nu discutăm calitatea ci mesajul – adică s-a filmat aceeaşi povestea, s-a dat similar), deja una din instituţiile media venite, chipurile, la ştire, a difuzat o versiune proprie.

Tele M ar fi avut de ales să facă sau nu un fel de dublură la un clip aruncat deja spre public. Mai bun, mai rău – e altă poveste, nu asta e discuţia. Tele M a spus “stop joc” şi a tras nişte concluzii legate de colaborarea cu Poliţia Neamţ şi de comunicarea internă dintr-o instituţie unde o funcţionară stabileşte ceva cu o televiziune şi o altă angajată stabileşte altceva. Poate le trebuie un translator să comunice eficient şi rezonabil, nu ca una de pe un deal şi cealaltă de peste şapte văi…

Dacă nu înţeleg cele două angajate de la Poliţie ce au reuşit să facă, explicăm: e ca şi cum la locul faptei, la o infracţiune, alături de procuror, ar da ordine şi şoferul, şi vecinul de peste drum şi poştaşul care trece pe acolo…
Aşa e şi cu filmarea unui spot. Sau a unei producţii care nu e nici conferinţă de presă nici altceva.

Sau cum ar fi, ca de la filmarea unui film artistic, să apară pe net calupuri de brut (imagini nemontate)?

D. VINCA

P.S. – Sper că cei care citesc această postare înţeleg că nimeni nu are nimic de împărţit cu ceilalţi din presă. Pe fond şi simplu de tot, să priceapă toată lumea, subiectul se referă la mesajul dublu al angajaţilor din aceeaşi instituţie şi la efectele unui astfel de procedeu.

Comentarii Facebook

One thought on “Penibil! Cupa Presei la Spot Prevenire Poliţie

Lasă un răspuns