Teo Baciu a dus la Judecătorie candidatura „independentului”! Acuza: LIPSĂ LA SEMNĂTURI!

Nu e nici „şoc”, nici „groază” ci un fapt penibil devenit … şi mai penibil! Candidatura-show a aşa-zisului independent pentru funcţia de primar de Roman, George Harabagiu a devenit candidatură-circ, trofeul „Globus” revenindu-i după ce jurnalista Teo Baciu a contestat la Judecătorie admiterea respectivei candidaturi de către B.E.M. (Biroul Electoral Municipal).

Teo Baciu a publicat pe siteul inRoman.ro detalii despre demers, cauza şi paşii care au dus-o spre respectiva acţiune (articol preluat şi de site-ul justitiecurata.ro).

Titlul articolului este „Biroul Electoral acceptă o candidatură la Primărie fără numărul legal de semnături. Noi am contestat-o în Justiție” iar textul este cel de mai jos:

<<În această seară am depus, la Judecătoria Roman, o contestaţie împotriva candidaturii lui George Harabagiu la funcţia de primar al municipiului Roman.
Iniţial, motivele pentru care am considerat că această candidatură ridică semne de întrebare erau faptul că George Harabagiu este pietrean, fără nicio legătură cu Romanul – are buletin de Roman de mai puţin de o săptămână, nu a făcut deloc cunoscută intenţia lui de a candida la Roman pentru această funcţie şi nici nu a organizat o strângere de semnături, aşa cum au făcut ceilalţi candidaţi. Când am ajuns la Biroul Electoral de Circumscripţie nr.2 Roman, am avut parte însă de o surpriză şi mai mare: Biroul Electoral i-a acceptat candidatura lui George Harabagiu, deşi documentele depuse de acesta nu respectau prevederile Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.
Mai exact, prin adresa pe care Biroul Electoral de Circumscripţie Roman mi-a transmis-o marţi, la prânz, candidatul independent a depus, pentru susţinerea candidaturii sale, un număr de 700 de semnături. Asta, în condiţiile în care art. 50, alin. 2 din Legea 115/2015 se precizează: pentru funcţia de primar, candidaţii independenţi trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul oraşelor, şi 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi în cazul municipiului Bucureşti.

Aştept soluţionarea acestei contestaţii şi sper ca autorităţile statului să se sesizeze cu privire la aspectele semnalate de mine.
Mulţumesc pentru sprijinul acordat Asociaţiei Iniţiativa România, întrucât m-au îndrumat în demersul meu.
Articol preluat și de Inițiativa pentru o Justiție Curată. >>

Teo Baciu – 26 aprilie 2016″.

Teoretic, azi sau cel târziu mâine, instanţa ar trebui să dea un răspuns la contestaţia jurnalistei Teo Baciu. Mai mulţi jurişti au apreciat pe facebook că, în mod normal, contestaţia trebuie admisă întrucât dovezile sunt evidente. Rămâne de văzut dacă magistraţii romaşcani vor fi de aceeaşi părere, mai ales că o astfel de decizie nu e deloc u;or de luat, o sentinţă pro-contestaţie punând sub semnul întrebării dacă nu profesionalismul măcar atenţia celor doi judecători care din postura de preşedinte şi vicepreşedinte BEM nu ar fi verificat ca la carte listele de semnături (sau măcar numărul lor).

O sentinţă favorabilă contestaţiei jurnalistei în cauză ar avea, de asemenea, un efect devastator şi pentru reprezentanţii partidelor politice în B.E.M., formaţiunile respective fiind obligate (cel puţin moral) să-i revoce deîndată.

Până când instanţa se va pronunţa, într-o direcţie sau alta, să consemnăm, cu valoare de crez şi argumentaţia pentru acest demers făcută pe facebook de aceeaşi Teo Baciu: <<Cel mai probabil vor fi și reacții pătimașe. Dar cine nu înțelege că pentru democrație și valorile acesteia trebuie să lupți nu merită să trăiască într-o democrație. Ne-am cam învățat să stăm toți pe margine și să comentăm, fără a ne implica prea mult, nu cumva să ”deranjăm”. Această atitudine nu ne-a adus nimic bun până acum și e o prostie să continuăm să facem la fel, sperând la rezultate diferite. Nu am nimic personal cu nimeni, dar am sesizat o încălcare a legii și era de datoria mea să acționez>>.

Cunoscut de altfel pentru cât e de vocal, celebrul aşa-zis independent are contul de facebook (la fel de celebrul Nelu Gardianul, iniţial fake, apoi asumat în urma unor dezvăluiri de pe VESTEA) efectiv îngheţat la postările si articolele festiviste cu momentul depunerii candidaturii din ziua de 25 aprilie. Pe un site cunoscut pentru afinităţile faţă de unii din liderii PSD Neamţ a apărut ieri informaţia cum că „independentul” ar fi la nişte audieri „din câte se pare în calitate de victimă”. Maxim acest „din câte se pare”, cert este că scrie la manual că victimizarea şi „corasonul” pot stoarce trei lacrimi şi două voturi şi jumătate dar la ce vor mai folosit toate astea dacă „Davidul” Teo Baciu va avea câştig de cauză în instanţă?

Vom reveni.

D.VINCA

cop teo

 

 

Lasă un răspuns