PDL, în toate (partidele)!

Periodic, mai ales în campanii electorale, în Neamț apare acuza „hop, dar X a fost PDL-ist! Rușine!”.
Conștienți că foștii PDL-iști sunt acum disipați prin mai toate partidele, inclusiv ale lor, în general șefii/liderii de formațiuni politice nu ies ei înșiși cu astfel de fonfleuri ieftine, pentru că s-ar face de râs: cei de pe dreapta și-ar critica, fie și indirect, actuali colegi foști tot într-un partid de dreapta, cei de pe stânga ar recunoaște că au avut nevoie de foști adversari pentru a-și maximiza rezultatele electorale.
Dar dacă nu o fac șefii de partide, nu e bai: așa cum pentru unele probleme există (master)cardul, pentru altele există postacii sau activiștii zeloși (unii, infiltrați chiar prin presă, pentru a măcina din interior și credibilitatea acestei bresle) care, în funcție de propriile afinități, văd „lepra portocalie” doar în taberele adversarilor, omițând, cu bună știință, că aceeași culoare politică e bine implementată și în căptușeala propriilor geci electorale ale unor colegi/stăpâni.

Fără a considera că foștii PDL-iști trebuie ostracizați pentru vremurile în care carnetele lor de partid erau portocalii, Vestea vă propune, în rândurile de mai jos, o „hartă” politică a disipării lor, la Neamț, în paleta coloristică politică actuală.

PSD pe primul loc!

Cele mai multe „fitile” anti-PDL sunt aruncate, în (pre)campanii dinspre tabăra PSD Neamț. Șeful organizației județene a scris de „n” ori în ultimii doi-trei ani despre „PDL-iștii vopsiți în galben”, cu referire la liberali. Evident, se poate spune că o fi uitat despre momentele în care racola PDL-iști și din piatră seacă și raporta cu mândrie patriotică astfel de lovituri politice.
Atunci erau buni, indiferent că erau primari și consilieri în plin mandat, ca să amintim doar despre celebra „Ordonanță Dragnea”, dată cu dedicație în ajun de alegeri prezidențiale în 2014, spre a netezi spre Cotroceni drumul șefului PSD (Victor Ponta) de atunci.
Dintr-o singură știre („În premieră: LISTA CELOR 27 DE PRIMARI DIN NEAMŢ CARE S-AU TRANSFERAT LA PSD” – Vestea.net, 17.10.2014), șeful PSD Neamț de atunci (care este și astăzi pe funcție) anunța cum aproape a dublat zestrea de primari ai partidului. Din lista celor 27 de transferați atunci, mare parte din ei (Ciubotaru – Roznov, Zamfir – Crăcăoani, Covasan – Dămuc, Olaru – Girov, Bălan – Gîrcina, Bordea – Pîngărați, Bîia – Poiana Teiului, Apostoia – Răucești, Todireanu – Stănița dar și alții) fuseseră aleși, cu doi ani în urmă, ca primari sub semnul PDL. Fostele geci portocalii nu au fost un impedemiment la acel moment ba, dimpotrivă (vezi linkul la articolul de mai sus), au fost primiți cu brațele deschise în PSD și li se promiteau și fonduri de la Guvernul PSD pentru comunitățile pe care le păstoreau, că doar era vorba de primari (proaspeți ex-PDL) gospodari…

În spatele acestor primari au venit în PSD Neamț, frumos încolonați, măcar jumătate din consilierii PDL din comunele respective astfel că adevărate plutoane de „oranjutani” (cum îi numesc unii postaci PSD-iști pe PDL-iști) au tras în campania din 2014 pe „refrenele” dictate de Dragnea (în favoarea lui Ponta) și, în 2016, la locale și la parlamentare, pentru social-democrația deja condusă de Dragnea.

Așa, la o fugară lectură a numelor atrase atunci de PSD, Ilie Apostoaie de la Răucești a fost considerat o achiziție atât de bună încât și dacă a pierdut Primăria tot a avut o expertiză de nerefuzat pentru tabăra social-democrată nemțeană care l-a recuperat pe funcția de consilier județean. Iar fiul acestuia a și fost adus, la un moment dat, ca manager al Spitalului Județean Neamț.

Tot din categoria persoanelor cu greutate (foste în PDL), asumate și promovate în funcții politico-administrative de PSD se înscrie și cunoscutul om din educația nemțeană Luminița Vîrlan. Fost inspector general, candidat PDL și pentru Parlament, consilier local în momentul în care a făcut pasul spre tabăra PSD-istă, Luminița Vîrlan a fost prezentată ca o achiziție de top, a făcut parte din lista PSD pentru CL Piatra Neamț la alegerile locale trecute, a fost propulsată de partid ca viceprimar și chiar ca lider al organizației municipale PSD (până acum câteva luni când s-a retras în favoarea Florentinei Moise).
Să arunci cu epitete gen „lepră portacalie” sau „oranjutani” spre o tagmă din rândul căreia face parte și un intelectual și dascăl de talia Luminiței Vîrlan (care nu s-a lepădat niciodată de acea perioadă din viața ei) este încă un detaliu care arată cât preț pun, real, partidele, pe oameni versus voturi.

Și apropos de mesaje: tot în curtea PSD Neamț se află și Adrian Niță, un om care a crescut în politică și administrație odată cu PDL-ul. Actualmente purtător de cuvânt și la PSD și la CJ Neamț (oficial sau neoficial), Niță a intrat inițial în politică în PD-ul condus de Traian Băsescu, cel care a creat și PDL-ul (fuzionând PD-ul cu proaspăt înființatul PDL). Șef la tineret PDL Piatra Neamț, Niță a binemeritat și administrativ primind și funcția de director DJS, apoi DJTS.
Plecat din PDL-ul aflat în disoluție la un moment dat, Niță a fost curtat și racolat de PSD Neamț care l-a și răsplătit după aceleași alegeri locale trecute cu funcția de manager al celei mai importate societăți a CL Piatra Neamț (Publiserv). Când PSD nu a mai făcut parte din majoritatea care guverna Piatra Neamț și Niță a pierdut jobul de director Publiserv, tabăra social-democrată nu și-a permis luxul de a-l abandona pe fostul PDL-ist și astfel acesta a ajuns și la CJ Neamț.
Iar faptul că, în ultimele luni, numele lui Niță a fost vehiculat și ca posibil candidat pentru Primăria Piatra Neamț (până la desemnarea lui Răzvan Cuc) e încă un detaliu legat de valoarea politică a foștilor PDL-iști, din PSD sau din alte partide.

În același colier al foștilor PDL-iști aflați acum în imediata apropiere a șefului PSD Neamț este și Oana Bulai. Fost consilier local PDL în CL Roman, fost om de încredere al primarului (de atunci) Laurențiu Leoreanu (în mandatul 2008-2012), Bulai a făcut o pauză de 4 ani în politică și a reapărut, en fanfare, în… PSD Neamț. Unii spun că ideile (și combinațiile ei politice) ar fi fost un șurub important în scorul de acum 4 ani, care a dat conducerea PSD-ului conducerea CJ Neamț. Probabil că puțini știu adevărul (în esență și în cifre) dar cert este că la scurt timp, Oana Bulai s-a retras (a fost retrasă) din funcția de consilier județean și, după un scurt stagiu la Cabinet Președinte CJ Neamț a ajuns administratorul public al județului. După alt interval de timp a fost promovată direct în Guvernul României, în funcția de consilier de stat la Cabinetul Premierului Dăncilă. De la moțiunea care a dus la debarcarea acelui Guvern nu a mai ocupat funcții publice în administrație dar a devenit vicepreședinte la PSD Roman și vicepreședinte al organizației județene.

Cu siguranță că lista cu „oranjutani” recuperați cu zel de către PSD Neamț ar putea ajunge la grosimea unui Ceaslov dar ne oprim la aceste exemple, deocamdată…

PRO România nu face excepție…

Cum spuneam, racolările de primari făcute în 2014 de către PSD s-au extins și pe orizontală. Consilieri locali, organizații întregi sau parțiale, prieteni, rude. Așa a ajuns în PSD și Mădălina Ciubotaru, fiica primarului de Roznov. În 2016, tatăl ei (fost PDL-ist) candida din nou și câștiga iar funcția de primar, evident cu PSD de această dată. Spre deosebire de majoritatea primarilor, Ionel Ciubotaru nu a ținut morțiș să fie și președinte de organizație locală, astfel că funcția respectivă a fost ocupată de Mădălina Ciubotaru. Fostă PDL-istă și ea, dar iarăși nu a contat acest detaliu când PSD-ul județean a fost de acord nu doar cu ocuparea funcției politice ci și cu alocarea unui loc eligibil pe lista de politicieni județeni.
Și nimeni din șefii sau postacii PSD nu și-au permis să-i reproșeze trecutul portocaliu până acum 2 ani când, în plină ședință de CJ, Mădălina anunța despărțirea de PSD. Iar în câteva zile avea să se afle că s-a raliat taberei PRO România de la Neamț, adică proiectului politic al lui Liviu Harbuz.
Nu are PRO România Neamț foști PDL-iști câți PSD-ul, dar nici Mădălina Ciubotaru nu se simte stingheră din acest punct de vedere. Astfel, acum, pe listele de consilieri (și pentru CL Piatra Neamț dar și pentru CJ Neamț) este și Radu Nastasă. Nu știm dacă acesta a avut și carnet portocaliu dar cert este că, la un moment dat, făcea parte din Biroul TDL Neamț. Experiența lui de „oranjutan” a fost, ce-i drept, una mult mai scurtă decât a altora…

Careul pentru Primărie: Chitic, Carabelea, Enache, Irimia

Evident că foarte mulți PDL-iști au ajuns, prin fuziunea de acum câțiva ani, în PNL. Și, majoritatea dintre ei își asumă bărbătește trecutul portocaliu. Există și unii mai cu fițe care se uită chiorâș când le este reamintit acest episod din viața lor.
Astfel, mulți își amintesc de trecutul portocaliu al actualului consilier local Romel Bîrjoveanu dar puțini știu că acesta a avut o funcție de prim-rang în partidul respectiv (secretar general adjunct, ales în duminica în care la Piatra Neamț avea loc un asasinat într-o cafenea, la o ședință la care participa și Elena Udrea).
Dar cum Bîrjoveanu este pe cale să devină parte a trecutului politic nemțean (mai candidează pe vreo listă sau pe undeva?) hai să ne uităm la politicienii încă „vii” (din punct de vedere al campaniei) și să vedem că fostul PDL dă un adevărat careu de ași în actualii candidați pentru funcția de primar de Piatra Neamț.
Andrei Carabelea – dacă tot am început acest paragraf cu PNL – a fost membru într-un birou de tineret al PDL-ului.
Primarul în funcție, Dragoș Chitic (acum candidat PMP) a fost unul din oamenii echipei portocalii de la Neamț.
Candidatul ALDE, Ciprian Enache a fost lider TDL Neamț, consilier județean PDL după ce a fost și director al DSJ și director al Administrației Parcului Ceahlău.
Marius Irimia, acum candidat USR-Plus, a fost și el membru al BPJ TDL Neamț.
Niciuna din cele 4 formațiuni politice (PNL, PMP, ALDE, USR) nu și-au făcut o obsesie bolnavă de a-i culpabiliza, la grămadă, pe foștii PDL-iști astfel că, măcar din acest punct de vedere, cei 4 candidați nu se simt stingheri în actualele lor familii politice.

Concluzionând: stigmatizarea la grămadă, en-gros, a unor persoane strict pe criterii de apartenență politică este nu doar o practică cu conotații extremiste ci și o palmă dată de activiști și postaci foștilor PDL-iști racolați de șefii sau stăpânii lor.
Și juridic, și moral (ba chiar și religios), fiecare persoană trebuie judecată strict pentru faptele sale, generalizarea fiind o practică învechită și incorectă. Ostracizarea foștilor PDL-iști de către unii activiști, sau lideri, sau postaci din PSD (mai ales) este la fel de retrogradă ca și solicitarea unora de pe partea dreaptă a politicii ca PSD-ul să fie scos din viața publică și politică nu prin vot ci printr-o lege sau ordonanță aberantă.

Mesajele invazive și agresive anti-„oranjutani” arată, pe fond, impotența unor astfel de răspândaci de a da – mai ales în campania electorală – mesaje de construcție, cu soluții la problemele reale, către alegători.
La fel de interesant este că unii dintre politrucii sau locotenenții lor, atât de înverșunați acum împotriva PDL, la vremea respectivă – „când și cerul era portocaliu” – se gudurau pe la ușile „oranjutanilor” pe care îi blamează azi doar pentru culoarea politică. Unii doreau sprijin cu mantă în propriile partide (da, în PSD-ul cel roșu se deschideau unele uși cu… mânere portocalii), alții doreau lucrări pe ochi frumoși, alții – sinecuri pentru ei, rude, prieteni, amante, alții – diverse finanțări (pe ONG-uri, dar nu numai) sau măcar niște firimituri de contrăcțele…

Final partea 1…

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns