Patriotism de fațadă! Toate autoritățile din Neamț au ignorat eroii evrei care au luptat pentru România!

Deși ieri a fost Ziua Eroilor României, deși pe facebook au fost aruncate sute și mii de poze cu autorități (prefect, șefi și șefuleți din CJ, din Primării de orașe) are au depus coroane, au făcut cruci, au ținut discursuri și mâna la piept la intonarea Imnului, patriotismul demnitarilor de pe meleaguri nemțene rămâne tot unul de fațadă…

Spre deosebire de fotografia de mai sus (cu autorități de prim rang de la Prefectură, CJ Neamț și Primăria Piatra Neamț prezente la Cimitirul Eroilor / Borzoghean din Piatra Neamț la 2 zile după ce au fost cosite/plivite buruienile), imaginile de mai jos, tot cu morminte ale unor eroi (evrei din Neamț), postate de istoricul Vitalie Josanu, sunt cât se poate de grăitoare:

<Pentru ca multi s-au intrecut azi cu postari „de ziua eroilor”, pun si eu asta aici, ca sa fim ZEN. Multumim ca ati luptat, eroi, tara are grija de voi…
Piatra Neamt, 2021, Cimitirul Eroilor Evrei din primul razboi mondial>, spune istoricul care este și comisar de Poliție (Judiciar, Patrimoniu).

Aceste pietre sub care își dorm somnul de veci militari români de naționalitate evreiască se află în Cimitirul Evreiesc din Piatra Neamț (amplasat în spatele Cimitirului Eternitatea unde au fost ieri prezente autoritățile). Și dacă despre cine ar trebui să dea cu coasa se poate face un simpozion (comunitatea evreiască sau administrația locală?), deși e vorba de eroi ai României, faptul că ieri aceste autorități nu au depus și la aceste morminte o coroană, o floare măcar este mai mult decât grăitor.

17 eroi se află în acest colț care are și o firmă elocventă (Cimitirul Eroilor Evrei) care au luptat și au murit pe front, între 1916 și 1918, după cum a confirmat scriitorul Emil Nicolae Nadler, șeful comunității evreiești din Piatra Neamț.

Coroana uscată din una din imaginile de sus este depusă după cum se vede, cu mult timp înainte, luni sau poate ani.

<Toți cei 17 au luptat în armata Română… Anul trecut și acum doi ani, au pus coroane acolo cei din Asociația… (îmi cer scuze că nu știu acum cum se numește exact, face parte din ea arh. Iulian Diaconescu). În muzeul sinagogii de lemn se află un brevet cu Ordinul ”M. Viteazu” cl. III-a pe care l-a primit un luptător evreu din Piatra-Neamț. To’i cei 17 din acest cimitir al eroilor sunt nemțeni>, a precizat Emil Nicolae Nadler pentru Vestea.net.

Poate puțini știu că implicarea evreilor români în armata din Primul Război Mondial avea și componenta patriotic-națională generală dar și o motivație în plus: autoritățile au promis atunci că evrei vor primi cetățenia română (care, în mod discriminatoriu, nu le era acordată).

„Recunoaşterea loialităţii evreilor de către statul român a venit prin vocea suveranului, regele Ferdinand I. „La sfârşitul războiului avem o declaraţie destul de importantă a regelui Ferdinand. Acesta spunea: „am ajuns demult la convingerea şi sunt mulţumit să constat că nu m-am înşelat. Că toţi locuitorii de pe pământul român, fără diferenţă de rasă şi origine, sunt animaţi de aceleaşi sentimente înalte de fraternitate.” Această declaraţie venea ca un fel de recunoaştere a meritelor tuturor celor care participaseră şi dăduseră o mână de ajutor la războiul de întregire”, notează rri.ro.

Iar recunoştinţa finală venea prin abrogarea articolului 7 din Constituţia din 1866. Constituţia României Mari din 1923 dădea drepturi tuturor cetăţenilor ei, indiferent de religie.

Cei 17 eroi evrei de sub lespezile de la Piatra Neamț nu au mai primit cetățenia țării pentru care au luptat și au murit. Și, la 103 de la făurirea României Mari, autoritățile (județene sau locale) care s-au tras în poze „la eroi” nu au avut un minut și o floare și pentru ei, pentru acești eroi tratați, OFICIAL, cu atâta ignorare oficioasă.

Trist!

Daniel VINCA

 

One thought on “Patriotism de fațadă! Toate autoritățile din Neamț au ignorat eroii evrei care au luptat pentru România!

  1. Eu sunt pietrean si nu am stiut niciodata de acest cimitir. Dl Josanu putea sa incerce sa anunte de existenta acestui cimitir in ziar. Daca tot se ocupa de patrimoniu. Aveti perfecta dreptate cu mizeria de la cinitirul eroilor pe care il stie toata lumea. Dar despre acest cimitir poate e mai bine sa ii scrieti istoria sa o stim si noi

Lasă un răspuns