Partidul, respectul, șansele egale: Femeile, în poză, pe rândul din spate sau la margine!

Aceasta este poza de grup realizată cu echipa (?) PSD Neamț după depunerea listelor de candidați pentru alegerile parlamentare, la Biroul Electoral Județean.
10 bărbați și 3 femei. Iar doamnele au încăput în această imagine simbol pentru demararea campaniei electorale ân rîdul din spate (două dintre ele) sau la marginea primului rând, în cel mai fericit caz (una dintre ele).
Cea de la marginea rândului 1 este Oana Bulai (locul 2 pe lista pentru Camera Deputaților). Doamnele PSD din rândul din spate sunt Florentina Moise (locul 2 la Senat) și Olga Nistor (consilier județean).
Din declarația dată de Ionel Arsene (șeful PSD) la acel moment, „PSD Neamț va câștiga, fără dubii, 4 mandate de deputat și 2 de senator!”. Deci și Bulai (de la margine) și Moise (de pe rândul din spate) s-ar afla pe locuri eligibile. Dar ele nu au încăput pe rândul din față, la mijloc (de o parte și de alta a lui Arsene, de exemplu, așa cum ar fi putut fi o variantă de așezare la poză).

Imaginea de mai sus este elocventă pentru modul în care majoritatea partidelor (că nu doar la PSD vedem astfel de faze) clamează pe față respectul pentru femei, pentru egalitatea de șanse dar, real, își defulează un misoginism feroce, anacronic pentru anul 2020 și pentru valorile europene la care se raportează.
Iar la depunerea listelor PSD a mai fost un episod elocvent din acest punct de vedere: deputatul Cătălin Zamfira (alt Agamiță Dandanache al Neamțului) a întârziat la scenă. Nu a fost prezent nici la depunerea listelor și nici la momentul în care Arsene a început să dea declarații. Zamfira a venit când deja Arsene vorbea de ceva timp și ultimul, și-a întrerupt declarația și l-a invitat pe „întârziat” lângă echipă (?) iar acesta s-a așezat, firește, pe rândul 1. Acolo unde e locul adevăraților bărbați politici.

Altfel, în campaniile trecute, în cea care tocmai începe, social-democrații au vorbit și vor vorbi la greu despre cât apreciază ei femeile (52 la sută din alectorat), despre calitățile acestora etc. Realitatea este însă cea din astfel de imagini și se suprapune perfect peste ceea ce unii (chiar politicieni) încă mai spun: „Femeia? La cratiță și la făcut copii!”.
Câtă încredere să aibă alegătorul că femeile pot reprezenta ceva real în politică și în funcțiile publice când chiar șefii lor de partid le pun „la colț” (pe rândul din spate) chiar și la poză și nici măcar nu mai mimează preocuparea față valori și principii?
Iar despre ținuta (sacouri descheiate tare nefericit) sau atitudinea unor „domni” din fotografie, nici nu mai are rost să comentăm…

Evident că șansele reale ale PSD  Neamț de a obține al doilea mandat de senator și al patrulea de deputat tind spre minus infinit, dar am raportat fotografia fix la declarația lui Arsene.

Daniel VINCA
sursa foto: facebook/Oana Bulai

 

Lasă un răspuns