Parlamentul le-a dat ziua lor Prefecților. Oficial, PĂCĂLICI POLITICI!

Parlamentul României recunoaște prin votul dat că ziua de 2 aprilie să fie Sărbătoare Națională a Prefecților că nu e vorba de înalți funcționari publici care trebuie să slujească legea și legalitatea (atât prin emiterea propriilor documente cât și prin verificarea și certificarea legalității actelor emise de UAT-uri) ci de niște Păcălici Politici.

Câteva detalii interesante găsiți în textul publicat de Mesagerul de Neamț .

Spicuim două pasaje absolut superbe:

„Din cei nouă inițiatori, șapte sunt foști prefecți, adică oameni care știu ce înseamnă să stai toată ziua să asculți ordinele tartorului local, să stai drepți sau în genunchi când acesta este supărat sau bine dispus. De aceea, au considerat ei, măcar o zi pe an, merită și prefecții să fie omagiați. Camera Deputaților a adoptat această hotărâre și, de anul viitor, la Neamț, putem sărbători ziua Instituției Prefectului, recte la Neamț doamna Daniela Soroceanu”.

„Evident, posturile locale și site-urile prietene vor putea închina, și ele, ode pentru prefectul în funcție. La Neamț, situația este fericită, deoarece manifestările pot fi organizate și cu sprijinul serviciului de marketing de la Complexul Muzeal Județean, care, în felul acesta, își va putea chiar dovedi utilitatea” (aluzie la angajări suspecte și cu dedicație dar și la „trompete” care pretind că fac presă).

Acum să explicăm sintagma „PĂCĂLICI POLITICI” din titlu.

Pentru „Păcălici” este cât se poate de evident. Alegerea date parcă a fost făcută de un Dorel în ce privește ideea de administrație serioasă, din moment ce a fost aleasă ziua consecutivă celei de 1 Aprilie, consacrată drept Ziua Păcălelilor. Istoria stabilirii unor sărbători religioase și laice e plină de exemple în care ziua următoare unei sărbători e tot o sărbătoare în strânsă legătură cu prima.

Nu e greu deloc nici pentru „Politici”. După cum scrie Mesagerul, inițiativa legislativă nu a venit de la Ministerul Administrației și Internelor ci de la un grup de parlamentari din Coaliția de la Putere. Deși cutuma este ca în probleme specifice Guvernului sau Ministerelor, propunerea să vină de la Guvern, mai ales că și în Constituție este statuat dreptul la inițiativă legislativă a Cabinetului:

„(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot” (Constituția României, articolul 74).

De data asta însă propunerea nu a venit de la Guvern (la solicitarea MAI) ci direct de la niște parlamentari. Probabil că Ministrul de Interne este foarte ocupat cu problema asumării unei anumite Ordonanțe de Guvern (poate ceva cu amnistie și grațiere) si de aceea specialiștii din Ministerul respectiv nu au venit ei cu o propunere pertinentă cu privire la niște înalți funcționari publici care, prin lege, sunt apolitici și au lăsat tot greul (nu doar votul ci și inițiativa legislativă) pe umerii unor politicieni din Parlament.

D.V.

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns