Patruzeci de percheziţii domiciliare au loc marţi în mai multe localităţi din România şi Franţa, în cadrul unei anchete în curs de desfăşurare conduse de Parchetul European (EPPO) din Bucureşti privind suspiciuni de fraudă cu fonduri europene şi naţionale, în valoare de peste 30 de milioane de euro, informează presa centrală.
Este vorba despre o presupusă schemă infracţională prin care erau emise scrisori de garanţie false către beneficiari de proiecte finanţate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune.
Este fix schema dubioasă aplicată de acea firmă care câștigase licitația cu ADI ECO Neamț și care adusese, la încheierea contractului (propus, între timp, pentru anulare) o scrisoare de garanție emisă de un SRL din altă țară, fără activități avizate de tip bancar sau de asigurare.
Potrivit anchetei, în perioada 2020-2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiau de finanţare europeană, au fost emise mai multe scrisori de garanţie de către bănci fictive sau entităţi financiare dubioase care nu dispuneau de lichidităţile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.
O bancă fictivă care aparent funcţiona în Insulele Comore a emis scrisori de garanţie prin care a asigurat autorităţilor publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro. În mod similar, instituţii financiare care aparent operează în Cehia, Letonia şi Spania au emis scrisori de garanţie care urmau să fie utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru şi fără a dispune de fondurile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.
În România, percheziţiile se desfăşoară în Bucureşti, Alba, Arad, Cluj, Constanţa, Hunedoara, Iaşi, Mureş şi Olt.
(Olt este fix județul din care se tot spune că este butonată, de Cornel Ciocan – fratele deputatului PSD, Dan Ciocan, un apropiat al baronului Paul Stănescu – firma Clean Prest Activ.
Rămâne de văzut dacă aceste percheziții au vreo legătură și cu situația de la Neamț).
Citiți și:
ADI ECONEAMŢ și licitația care poate spulbera marea familie a gunoaielor
În cazul în care un contractant nu îşi îndeplinea obligaţiile contractuale, autorităţile contractante nu puteau executa aceste scrisori de garanţie, deoarece entităţile emitente nu dispuneau de resursele financiare necesare.
Percheziţiile, care sunt încă în curs de desfăşurare, sunt efectuate cu sprijinul poliţiştilor de la mai multe agenţii de aplicare a legii din România şi Franţa, între care Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţia de Operaţiuni Speciale, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, Institutul Naţional de Criminalistică din România şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române. Din Franţa participă Serviciul de Anchete Judiciare Financiare de la Nisa.
„Omul din spatele afacerii (NR – Clean Prest Activ), Cornel Ciocan, este un controversat om de afaceri din județul Olt, condamnat la cinci ani de închisoare, în 2015, pentru evaziune fiscală, fals și uz de fals în formă continuată. El și fratele său, deputatul Dan Ciocan, fac legea în organizația PSD Olt, fiind descriși de presa locală drept baronii județului” (replica.ro)
Despre alte afaceri ciudate ale firmei de curățenie/salubritate (care între timp a ajuns într-o asociere care urmează a construi… o șosea de centură), AICI.
D.V.
Legendă cover (mai jos): Frații Ciocan (Cornel, condamnat la 5 ani închisoare pentru evaziune și fraude și Dan, deputat de Olt / deputatul Dan Ciocan și Baronul Paul Stănescu, șeful PSD Olt / Stănescu și baronul de la Neamț, Ionel Arsene, între timp condamnat penal, definitiv, la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru infracțiuni de corupție / Arsene și Sorin Brașoveanu, cel pe care primul l-a adus – „reșapat” – de la Bacău, l-a pus în funcția de administrator public, o, da, prin concurs, și apoi l-a plantat în și în funcția de președinte ADI ECO Neamț, de unde a girat licitația și apoi semnarea contractului cu firma butonată de frații Ciocan, cu acea scrisoare de garanție eliberată de un SRL oarecare, neacreditat pentru operațiuni bancare sau de asigurări…