Parcarea cu ora la Piatra Neamț, mai scumpă decât cazarea la pensiune!

Noile tarife pentru parcările cu plată din Piatra Neamț care intră în vigoare de la 9 iunie, fac ca ora de parcare în majoritatea zonelor din oraș să fie mai scumpă decât … cazarea la o pensiune.
2,5 lei/oră va fi prețul parcării pentru turiști sau localnici în locurile de parcare amenajate în zonele A și B (adică marea majoritate a parcărilor din oraș) și 2 lei/oră pentru cele din zona C (în zonele periferice).
Prețurile sunt cumva în trendul național din zonele turistice doar că Piatra Neamț, deși se declară oraș turistic, este departe de a fi un reper consistent în ofertele agențiilor de profil. Statistica INS (Institutul Național de Statistică) plasează Piatra Neamț, pe analizele de profil (număr nopți cazare/turist, număr turiști etc) departe de Iași sau Suceava (orașe din aceeași zonă), sau de Brașov, Sibiu, Oradea etc (orașe din alte zone ale țării), ca să nu mai vorbim de stațiunile turistice în adevăratul sens al cuvântului.

2,5 lei / oră (parcarea unei mașini) ar însemna, comparativ cu prețul cazării, că dacă înmulțim acel preț cu 24 de ore (cât e o zi de cazare) și cu 2 persoane (cum e, de obicei, cazarea clasică) ajungem la un preț de 120 de lei.
Cam atât e o cazare medie în Piatra Neamț și zona învecinată. Evident sunt unități de cazare unde o cameră pentru 2 persoane costă mai mult decât 120 de lei (chiar și 200 sau 300 lei, la hotelurile de 3 și 4 stele) dar sunt destule unde o cameră (pentru 2 persoane) costă și sub această sumă (și 110 lei, și 100 lei…).

Câteva rezultate de căutări pe siteuri de profil, așa, la prima mână:

Sau chiar cu prețuri exprimate în euro:

Apropos de prețuri în Euro. Parcările cu plată din Piatra Neamț pot fi plătite și electronic, la prețul exprimat în euro la care – atenție! – se adaugă și comisionul operatorului de telefonie mobilă și comisionul firmei care pune la dispoziție aplicația de parcare. Care firmă a făcut o afacere foarte bună (pentru ea!) la Piatra Neamț, obținând condiții mult mai bune decât de la alte orașe, inclusiv plata foarte târzie a banilor către Primărie.

Revenind la comparația Parcări-Cazări, se mai impun câteva precizări. Dincolo de cuvinte care sună frumos (gen „reforma parcărilor”), la Piatra Neamț sistemul e cel clasic. Omul plătește pentru cei câțiva metri pătrați, cu două dungi, pe care își lasă mașina.
Cheltuielile de înființare și întreținere sunt, în mare, următoarele:
– 2 dungi cu vopsea albă
– aparatele de taxare (aplicația online e plătită, cum am zis, în plus, tot de șoferi)
– câțiva angajați care blochează/deblochează eventualii șoferi care parchează fără bon. Dar îi taxează și pe respectivii. Aceiași angajați trebuie să treacă periodic prin parcări să golească aparatele de bani.
– curățarea parcărilor (rar) și deszăpezirea lor (foarte rar).

Spre comparație, cheltuielile de la o unitate de cazare (indiferent că e hotel de 4 stele sau o pensiune cu 2 margarete), presupun, obligatoriu:
– investiția în construcție (sau cumpărare),
– dotarea camerelor cu mobilier, tv, duș, instalații (electric, wi-fi, apă, căldură, poate și aer condiționat),
– servicii de curățenie asigurate zilnic, în camerele inchiriate dar și în spațiile comune (holuri, băi, living, sală mese, bucătărie comună, curte etc),
– produse asigurate pentru igienă în camere (prosoape, săpun/șampon etc).

Orice comparație între cheltuielile de înființare și de întreținere (inclusiv salariați) între parcări și locuri de cazare arată clar că cei din Horeca trebuie să cheltuiască foarte mulți bani din cei încasați, rămânând cu un profit minor după o investiție uriașă, în timp ce administratorul locurilor de parcare beneficiază de o situație inversă: investiții și cheltuieli minime, încasări și profit la maxim.

Apropos de personal: mii (zeci de mii de locuri de parcare dintr-un oraș) pot fi administrate cu un număr de salariați egal cu cel de la o pensiune cu câteva camere.

Iar în timp ce în Horeca concurența reală este una acerbă, Primăria nu are concurență la locurile de parcare cu plată (cele câteva în regim privat din Piatra Neamț nu înseamnă nici 2 la sută). Practic Primăria administrează locurile de parcare ale orașului (domeniul public) într-un sistem monopol. Deci poate pune ce preț vrea, că nu are concurență reală.

Dacă e să găsim și elemente pozitive (!) în aceaste prețuri ale parcărilor din Piatra Neamț, trebuie să căutăm bine. Bine de tot. Și, atunci, am putea spune că, totuși, sunt în România exemple cu parcări cu plata mai scumpe. La Otopeni la aeroport (5 lei/ora) sau în zona VIP din Mamaia (4 lei ora). Și că în timp ce în alte părți (inclusiv la Mamaia) locurile de parcare sunt taxate non-stop, la Piatra Neamț este gratuitate noaptea. Deocamdată! Că la ce „reforme” se tot aplică – parcă numai în dauna cetățenilor și în favoarea șmecherilor – nu durează mult să-i vină cuiva vreo idee măreață…

„Primăria jumulește de pe un turist mult mai mult decât încasăm noi, cei care oferim cazare”, a comentat un patron de pensiune care a oferit și acest pont comparativ. „Gândiți-vă și la suprafată. Un loc de parcare are 10-11 metri pătrați, cel mult 12. La o cameră de pensiune ai, în general 15 metri pătrați sau mai mult, plus baia, alți minim 4-5 metri pătrați. Cu o cutie de vopsea dai cu bidineaua zeci de locuri de parcare, metru pătrat de construcție a trecut de 1000 euro și tot crește că e explozie la prețurile materialelor de construcție. Și tot așa, aș putea compara și cu curățenia, întreținerea. Nu mai zic ce cursuri și atestate și avize trebuie să aibă un bucătar dacă la pensiune te-a mâncat undeva să faci și restaurant…
Ca să nu mai zic că pentru parcări votează și decid tot ei în Primărie în timp ce pentru autorizarea unei pensiuni ai nevoie de ștampile și apoi îți pot veni controale de la vreo 15-20 de instituții ale statului. Sincer, acum îmi dau seama că am fost un prost când am vrut să activez în Industria Ospitalității. Trebuia să fac o firmă să opereze parcările Primăriei, că le dădeam redevență nu 40 la sută cum aud că a fost ci 80 la sută și tot rămâneam cu profit mai mare decât fac acum. Sau să mă fac primar, sau funcționar, sau consilier local, să pot mări prețuri din pix când vreau eu, că nu este concurență”, a precizat același nemțean, patron de pensiune.

Prețurile care vor fi majorate din iunie pe aceste parcări cu ora au fost votate în Consiliul Local de actuala majoritate (PNL / USR / Pro România), condusă de primarul (PNL) Andrei Carabelea.
Foarte interesant mai e un detaliu: până acum ceva timp, parcările cu plată erau administrate de o firmă (Parking). În ultimii ani, Parking a propus de mai multe ore Consiliului Local și Primăriei majorarea acestor tarife. Aceste propuneri au căzut la votul din CL (și în actualul manday și în cel precedent), argumentele aleșilor fiind multiple. „Nu putem jefui în așa hal populația, mai ales că în neamț lumea e săracă”, spuneau aleșii locali, inclusiv unii din cei care acum au votat pentru majorări după ce parcările au trecut în administrarea Primăriei.

Daniel VINCA

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.