“Pârcălabul” Harpa: “Declar deschise Zilele Oraşului Tîrgu Neamţ”

Primarul Daniel Harpa de la Tîrgu Neamţ – funcţie echivalentă cu pârcălabul de altădată, că tot vorbim de cea mai importantă cetate medievală din judeţ – a fost cel care astăzi, pe scena Casei de Cultură a dat ordinul de atac. “Declar deschise Zilele Oraşului Tîrgu Neamţ”, a spus Harpa în aplauzele celor prezenţi şi a urmat festivitatea prin care invitaţi din ţară şi de peste hotare au transmis mesajele lor dar şi momentele în care pe scenă au urcat localnici cărora comunitatea le-a oferit recunoştinţa pentru activităţile lor (cetăţeni de onoare, elevi cu rezultate deosebite etc).

După datina bunilor gospodari, oaspeţii sosiţi astăzi la Tîrgu Neamţ au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare dar şi de o gardă de onoare, cu plăieşi aflaţi sub instrucţia şi ascultarea Părintelui Filip, şi cu domniţele aferente.

A urmat intonarea Imnului de Stat. Apoi au transmis cuvinte de apreciere pentru gazde şi manifestarea care, ca-n poveşti, va ţine 3 zile şi 3 nopţi, invitaţii de onoare (primari sau şefi de delegaţii din oraşe înfrăţite, reprezentanţii autorităţilor judeţene, parlamentari, decanul de vârstă al primarilor nemţeni prezenţi). Au urcat pe scenă şi cei premiaţi de administraţia locală cei cu merite deosebite.

„Preacuviosi parinti, doamna si domnilor senatori, domnilor deputati, domnule vicepresedinte a Consiliului Judetean Neamt, doamnilor consilieri judeteni, domnilor consilieri locali, stimati invitati, da-ti-mi voie, cu permisiunea dumneavoastra sa declar deschise Zilele Orasului Tirgu Neamt. Vreau sa prezint invitatii: senator Emilia Arcan, deputat Dan Andrusca, senator Dan Manoliu si prefect Vasile Panaite, vicepresedintele CJ Neamt Ion Asaftei, subprefectul Iulian Jugan. Multumesc colegilor din consiliul local pentru sustinerea pe care au acordat-o organizarii acestui eveniment. Bineinteles multumesc si cetatenilor orasului Tirgu Neamt”, a spus primarul Harpa.

„Este o reala placere sa fiu prezenta alaturi de dumneavoastra la deschiderea oficiala a zilelor orasului, va adresez felicitari domnule primar, echipei dumneavoastra care a reusit sa realizeze un eveniment atat de frumos, nu-mi doresc altceva decat sa duceti traditia mai departe.  Dumneavoastra sunteti unul dintre cei mai iubiti primari din judet si sunt convinsa ca dupa acest mandat o sa ne reprezentati si in Parlamentul Romaniei, dati dovada de un bun management”, a fost mesajul transmis de senatorul Emilia Arcan.

„Buna ziua dragi tirg nemteni, ne intalnim astazi in moment de sarbatoare pentru comunitatea dumneavoastra. De cate ori vin in minjlocul dumneavoastra constat ca orasul infloreste, a aparut o imbinare perfecta intre modern si istorie. Acest lucru se datoreaza faptul ca cetatenii orasului au stiut sa isi aleaga conducatorii. Va doresc sa aveti clipe minunate in aceste zile, multa putere si tenacitate domnului primar si un sincer La multi ani!”, a transmis si senatorul Dan Manoliu.

„Suntem la inceput de toamna, in ziua sarbatoririi nasterii Maicii Domnului, imi aduc aminte cu drag ca acum 5 ani alaturi de colegii mei am pornit la un drum pentru orasul nostru Tirgu Neamt, astazi orasul este in continua dezvoltare avand rezultate deosebita, ii multumesc si domnului Ionel Arsene pentru sustinerea oferita orasului. Va multumesc pentru increderea acordata, va asigur ca puteti veni cu orice sugestie sau problema, sunt interesat sa va stiu doleantele pentru a putea gasi solutii la problemele ridicate”, a spus deputatul Dan Andrusca.

Un discurs aparte a avut Ion Asaftei, vicepreşedintele CJ Neamt, care a realizat un arc peste timp între istoria locurilor și nevoia de dezvoltare a zonei: „Bună ziua dragi cetățeni ai orașului Tîrgu Neamț, Preacuvioși părinți, onorată asistență! O să vă rog să-mi permiteți să sparg tiparele unui discurs standard și să încep prin a ura tuturor celor care-și găsesc obârșia în numele Sfintei Maria, Maica Domnului- ocrotitoarea orașului Tîrgu Neamț, un sincer La mulți ani !
Sunt prezent aici pentru a transmite din partea Consiliului județean Neamț, a domnului Președinte Ionel Arsene și a mea personal un mesaj de bine și de susținere, nu doar a unor asemenea activități ci și a unora care vizează dezvoltarea și modernizarea urbei dumneavoastră. Aș vrea să precizez că tîrgnemțenii sunt și norocoși: eu sunt răzeș din Războienii Neamțului iar domnul președinte Ionel Arsene este răzeș din Grumăzești și concetățean de al dumneavoastră. Într-o asemenea ecuație PSD-ALDE, e firesc să sprijinim dezvoltarea zonei, domnul președinte semnând cu puțin timp în urmă cerificatul de urbanism pentru ceea ce va însemna autostrada Ungheni- Iași-Târgu Mureș care va trece pe lângă Tîrgu Neamț. Sperăm să rezolvăm acest obiectiv strategic pentru România.
Dați-mi voie să închei prin a vă ura petrecere frumoasă și încă odata, La Multi Ani! Felicitări organizatorilor!”.

Prefectul Vasile Panaite a punctat si el faptul ca o comunitate precum cea de la Tîrgu Neamt merită mereu ce e cel mai bun: ” Ca fost primar sunt invidios pe tot ce a reusit sa faca dl Harpa in primul mandat si in inceputul celui de-al doilea. Sunt onorat ca ma aflu alaturi de dumneavoastra si va urez, din tot sufletul, sanatate si impliniri”.

Au mai sustinut scurte alocutiuni primarii din orasele infratite si, din partea primarilor de comune din Neamt, edilul de la Grumazesti

Tranziţia de la activitatea din Casa de Cultură la scena din Parcul de sub Cetate a fost făcută cu tradiţionala paradă a ansamblurilor folclorice şi a cetelor de plăieşi şi domniţe.

Iar la scenă, la semnalul prezentatoarei Talida Cozma a început spectacolul. Prima zi a manifestărilor este dedicată folclorului. Sub sloganul „Mândri că suntem nemţeni”, ansambluri folclorice din toate colţurile judeţului prezintă perlele folclorului şi portului nemţean, finalul serii fiind rezervat unui adevărat regal sub marca Ansamblului Floricică de la Munte a Centrului pentru Cutură şi arte Carmen Sweculare şi a îndrăgitei soliste Maria Dragomiroiu.

Festivalul respectiv este organizat de Asociatia Ansamblul Ozana.

Iar sărbătoare va fi şi mîine şi poimâine la Tg Neamt, iar dacă amintim că sâmbătă seara pe scenă va urca trupa momentului din România, Carla’s Dreams, deja anticipăm cam ce va fi mâine în acest oraş.

Ca de obicei – că tot vorbim de tradiţii – Zilele Oraşului Tg Neamt au şi o componentă culinară aparte, Festivalul Ceaunul Fermecat, la care participă pensiuni şi unităţi de alimentaţie publică din zonă.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns