Panica DIOXINEI din lapte loveşte în furnizorii nemţeni

lapte dioxina

Cazul DIOXINEI descoperită de specialiştii italieni în produsul telemea de vacă fabricată la Bacău loveşte în furnizorii de lapte crud din Neamţ. Pentru că printre furnizorii firmei procesatoare băcăuane e şi o societate din Neamţ, evident că, acum mulţi cetăţeni privesc nu doar laptele cumpărat în Neamţ ci şi produsele lactate în general.

În buna tradiţie socialist-românească şi în lipsa unor ghiduri de bune practici de comunicare, instituţiile statului şi firma nemţeană implicată au tot aşteptat ca altcineva să comunice ce e de comunicat.

Toată lumea spune că furnizorul de lapte crud ar fi o firmă din Grupul TCE 3 Brazi. Că e aşa sau nu, deja mai puţin contează: în culpă/vizor sau nu, orice firmă care pune preţ pe comunicarea cu clienţii ar fi reacţionat deja, prezentând situaţia concretă (măcar pe datele de până acum). Tot evitând să pronunţe numele firmei bănuite, autorităţile reuşesc, la rândul lor, nu numai să generalizeze nefondat bănuielile ci, prin acest mister, să augmenteze efectul şi asupra firmei vizate (“oare de ce o protejea?”, “ce o fi la mijloc?”, “nu cumva e mai grav?”) şi asupra celorlalţi furnizori sau chiar procesatori din judeţ.

Prin comparaţie, este exact ca la gripa aviară de acum câţiva ani când, pentru că şi firma vizată şi autorităţile au comunicat execrabil, sectorul respectiv a primit o dură lovitură.

La modelul de bune practici pe astfel de “subiecte de cri” (e un întreg capitol studiat de comunicatorii adevăraţi şi care poartă chiar această denumire – “reacţie rapidă la subiecte de criză”) ar fi de amintit replica imediată a firmei Danone care, pe un necaz similar (un compus toxic, peste limita admisă, într-un sortiment de iaurt) a ieşit imediat cu comunicate spre opinia publică.

La români se practică ascunderea gunoiului sub preş, bâlbâiala şi pasarea subiectului. Că efectele financiare sunt astfel adâncite e deja altă poveste.

“In urma verificarilor facute de catre autoritatile italiene a fost gasit depasita limita maxima admisa (LMA) pentru dioxina in produsul telemea de vaca fabricata in Romania, Bacau.
Autoritatile italiene au notificat autoritatile romane, respectiv unitatea de procesare din judetul Bacau care prin trasabilitatea laptelui materie prima receptionat a solicitat la toti furnizorii de lapte crud, prelevare probe lapte si trimiterea catre un laborator agreat de ANSVSA, in Germania, pentru determinarea dioxinei. Printre furnizorii de lapte crud ai unitatii procesatoare din Bacau se afla si o ferma comerciala din judetul Neamt.
Masuri luate la exploatatia comerciala din judetul Neamt:
Pana la primirea buletinului de analiza pentru probele prelevate DSVSA Neamt a impus:
– interzicerea livrarii laptelui crud de la ferma in vederea procesarii si a vanzarii directe
– laptele crud obtinut poate face obiectul prelucrarii in produse din lapte semifabricate (produse semifinite) la nivelul unei unitati autorizate sanitar veterinar in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui ANSVSA nr. 57/2010, unitate care trebuie sa aplice masuri obligatorii in vederea asigurarii separarii complete pe intreg procesul tehnologic a laptelui crud cu suspiciunea de contaminare cu dioxina fata de laptele receptionat de la alti furnizori
– produsele finite obtinute vor fi identificate si depozitate, nepurtand marca de identificare ovala, prevenind astfel livrarea acestora catre consum uman pana la obtinerea buletinului de analiza.
Tot in contextul acestui aspect, DSVSA Neamt, impune exploatatiei comerciale recoltarea randomizat de probe si contraprobe de lapte crud conform programului de autocontrol elaborat de catre unitate.
In vederea desfasurarii corespunzatoare a actiunilor sanitare veterinare restrictive, DSVSA Neamt asigura supravegherea sanitara veterinara permanenta in exploatatie pana la primirea buletinului de analiza care ofera date concrete si in urma caruia se va stabili conduita ulterioara.

Birou Comunicare – DSVSA Neamt”

D.VINCA

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns