Panaite pregăteşte mesajul anului: anunţă candidatura la Primărie şi partidul care îl susţine!

Vasile Panaite îşi va anunţa în scurt timp candidatura pentru funcţia de primar de Piatra Neamţ la alegerile locale din 2020 dar şi partidul pe susţinerea căruia se va baza pentru a atinge această ţintă, anunţă surse apropiate de fostul prefect care a fost schimbat din funcţie, la începutul anului, după ce a devenit public faptul că este martor în dosarul în care este judecat Ionel Arsene (preşedinte CJ Neamţ dar şi al PSD Neamţ).

Sursele menţionate au precizat că anunţul respectiv ar urma să fie făcut în câteva zile, „cel mult o săptămână, exagerat două săptămâni” şi că ar fi vorba de „un partid foarte important”. Cum în Neamţ importante sunt partidele care au reprezentanţi în Consiliul Judeţean (PSD, ALDE, PNL, PMP), o analiză pe acest tronson nu e greu de făcut:

-PSD Neamţ e condus de Ionel Arsene. Panaite a zburat din fruntea Prefecturii tocmai pentru că nu mai este agreat de Arsene, deci varianta „Panaite-PSD” este acum cea mai puţin probabilă.
-ALDE, aliat fidel al PSD, nu doar în plan naţional ci şi la Neamţ. Plus că, posibil ca Panaite să fie prezentat la Bucureşti drept un apropiat al lui Gheorghe Ştefan (apropiat şi el al lui Băsescu), deci aproape sigur Călin Popescu Tăriceanu nu va aproba aşa ceva. Tăriceanu a rămas cu o aversiune faţă de Ştefan după ce ultimul a păsit PNL (condus atunci de Tăriceanu, care era şi premier) pentru PLD, apoi PDL. Deci, foarte puţine şanse şi pentru varianta „Panaite – ALDE”.
-PNL, hop şi-aşa!… Panaite se bucură de oarecare stimă la nivelul unora din echipa judeţeană de conducere numai că, la neamţ, echipa de la municipiu e un fel de Ţinutul Secuiesc, cu o autonomie jucată mai mult pe relaţia personală cu Ludovic Orban, decât pe statutul partidului. Şi cum primarul de Piatra Neamţ, Dragoş Chitic este şi şeful organizaţiei municipale (chiar dacă mulţi spun că îşi exercită prerogativele mai mult onorific, alţii trăgând sforile), un astfel de pas (sau intenţie) de la panaite ar putea primi o replică de „academicieni”, precum cea cu „gunoiul” şi „tomberonul”, folosită deja de la un epsod asemănător. Pe de altă parte, chiar dacă plutonul de conducere de la Muncipiu al PNL se autodistruge în timp, surse neoficiale din conducerea judeţeană vorbesc despre un alt potenţial candidat, altul decât Chitic, deja membru în partid, deci nu Panaite. Cum fostul prefect este pe un traseu de imagine în care construieşte încet şi sigur, o iubire cu năbădăi cu un PNL local confiscat ar fi ultima sa dorinţă. Deci nu, nici varianta asta.
-La PMP lucrurile sunt şi mai încâlcite. În urmă cu câteva ore şi-a dat demisia fix din funcţia de preşedinte al organizaţiei locale Piatra Neamţ, Laurenţiu Dulamă (fost lider judeţean, fost vicepreşedinte CJ Neamţ, fost candidat la Primărie, fost candidat pe locul 1 la Camera Deputaţilor). Intrat în diszgraţia lui Traian Băsescu după alegerile parlamentare, rămas şi fără funcţia administrativă negociată cu PSD-ul când s-a croit alianţa post-electorală cu PSD, Dulamă ar putea să fi eliberat un loc numai bun de ocupat de Panaite. Ar pleda pentru varianta asta şi axa Panaite – Ştefan – Băsescu. deci „Panaite – PMP” ar putea fi o variantă…

Alte variante din afara partidele puternice la Neamţ (reprezentate în CJ) ar putea fi, ipotetic, USR, PACT, sau Pro România (partidul lui Ponta). Aparent, fostul prefect nu pare a avea afinităţi cu USR sau PACT aşa că, la o nevoie (de partid), mai curând ar putea fi tentat de Pro România (dacă, totuşi, partidul respectiv chiar devine partid).

Analize şi speculaţii se pot face şi desface în fel şi chip. Rămâne ca misterul să fie devoalat chiar de Panaite când va face anunţul multaşteptat. Cert e că, în opinia publică (şi în „piaţă” şi în mediul virtual), fostul prefect se bucură de o imagine mult peste media politicienilor şi un astfel de pas ar veni pe o masă critică care îi este favorabilă. Problemele judiciare ale adversarilor lui (Arsene şi chiar Chitic) şi percepţia publică destul de critică la adresa celor doi nu doar că sunt de natură să crească cota de simpatie a lui Panaite ci par să îl facă pe acesta din urmă şi mai frecventabil.

Panaite mai are de partea sa un atu nesperat: imagine mult mai …anacronică (ca să nu folosim alt termen) a persoanei care l-a înlocuit la Prefectura Neamţ. Cu gafe comise în cascadă, cu ostilizarea unei părţi a presei şi a unor aleşi locali (chiar şi PSD) încă de la numire, Daniela Soroceanu îi face, fără să vrea, cea mai bună campanie posibilă predecesorului ei. De câte ori Soroceanu postează pe facebook o fotografia sau un clip total neinspirate, de câte ori angajaţii Prefecturii primesc câte un SMS cel puţin cretinoid (cum a fost cel prin care li se cerea să devină postaci la mesajele şefei), Panaite câştigă, inevitabil, câte un potenţial vot în plus.

Aceleaşi servicii îi sunt făcute, tot indirect, lui Panaite şi de presa de curte a celor doi importanţi lideri administrativi (preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene şi Dragoş Chitic, primarul de Piatra). Toate odele şi elogiile scrise în stilul Scânteii Tineretului de „publicaţiile care contează” (cum le numea, tare inspirat, primarul Chitic) au de fapt efect de bumerang atât pentru şeful CJ cât şi pentru şeful Primăriei Piatra Neamţ, dar şi pentru echipele lor de încredere, deci, indirect, pot capacita voturi spre alţi viitori candidaţi.

Deci, ţineţi aproape…

D.V.

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Panaite pregăteşte mesajul anului: anunţă candidatura la Primărie şi partidul care îl susţine!

  1. Ce naiba oameni buni, astia nu mai au limite ?
    Are turcul o vorba, hai sictir ! Nemtenii stiu de ce……

  2. Nu ar fi exclus sa castige!Chitic e zero ca om politic si nu e sustinut de PNL local, PSD nu are niciun candidat credibil, iar ceilalti dorm…Probabil, Piti va candida din partea Pro-Romania , dar nu putem exclude USR sau ALDE…

Lasă un răspuns