Panaite: Plăți eșalonate pentru restanțele pietrenilor către Brantner

Nemulțumirile pietrenilor față de prețul pe care-l plătesc pentru colectarea gunoiului dar și față de faptul că în unele zone unde sunt containere nu se face curat au constituit doar două dintre subiectele unei întâlniri organizate astăzi la sediul Prefecturii Neamț. Potrivit responsabililor instituției, la discuții a participat prefectul Vasile Panaite, alături de reprezentanții asociațiilor de proprietari și conducerea societății Brantner, cea care se ocupă de colectarea gunoiului în oraș.
Am urmărit cu atenție, în ultima perioadă, subiectul colectării deșeurilor menajere și pentru că am constatat o lipsă de reacție a autorităților în acest sens am decis să mediez o întâlnire între cele două părți contractuale, asociațiile de proprietari și operatorul care se ocupă de acest serviciu. Pe de o parte, reprezentanții asociațiilor au ridicat o serie de probleme importante și reale, pornind de la penalitățile și dobânzile foarte mari, care uneori ajung la valoarea sumei datorate pentru prestarea serviciilor, până la faptul că acele containere nu sunt spălate și dezinfectate, sau în țarcurile unde sunt amplasate nu se face curat”, a spus prefectul Panaite.  În același timp, trimisul guvernului în teritoriu a făcut referire și la faptul că societatea Brantner invocă restanțele pe care asociațiile de proprietari le au către aceasta. O soluție a acestei probleme a fost găsită în urmă cu două săptămâni, când s-a convenit ca plata datoriilor să se facă eșalonat, iar penalitățile și dobânzile să fie anulate. Dar numai pentru cei care au plătit la timp factura curentă.
Pe de altă parte, operatorul economic invocă restanțele pe care asociațiile le au pentru efectuarea acestui serviciu. În urma unei discuții pe care am avut-o în urmă cu două săptămâni cu domnul director Cătălin Șaguna am găsit ca soluție pentru asociațiile de proprietari care doresc să își achite datoriile, eșalonarea acestora și anularea penalităților și dobânzilor, dar cu plata la timp a facturii curente. Sperăm ca prin această măsură cât mai multe asociații de proprietari să rezolve o problemă socială și de sănătate publică, pentru că ne aflăm în plin sezon cald, a mai punctat prefectul de Neamț.
Reprezentantul societății „Brantner Servicii Ecologice” Piatra-Neamț, Cătălin Șaguna, a precizat că suma datorată de asociațiile de proprietari este în acest moment de circa 4 milioane de lei. Asociațiile de proprietari cu debite mari care vor semna convenții de eșalonare vor beneficia de anularea dobânzilor și penalităților dacă respectă eșalonarea și plata facturii curente. Pe de altă parte, reprezentanții asociațiilor de proprietari au cerut să fie consultați public pe tema întocmirii caietului de sarcini privind licitația desemnării operatorului care va gestiona, începând din 2018, deșeurile din municipiul Piatra-Neamț.
Totodată, președinții și administratorii asociațiilor au solicitat prefectului Vasile Panaite să medieze și alte întâlniri cu factorii de decizie locali pe tema alimentării cu apă, a ordinii și siguranței publice sau a câinilor comunitari.

Vom realiza întâlniri periodice cu președinții și administratorii asociațiilor de proprietari la care să fie invitați și reprezentanți ai administrației publice locale. Ne dorim să fim o interfață, un mediator între cele două părți, pentru a găsi soluții și nu vinovați pentru anumite situații care au un blocaj la un anumit moment. Instituția Prefectului va sprijini în mod transparent orice inițiativă în beneficiul locuitorilor județului Neamț”, a conchis Vasile Panaite.


Alex SÎRBU

Lasă un răspuns