Pacienţii acuză: „Spitalul Puşcărie în care Covidul e plimbat mereu!” Asimptomaticii cer carantină la domiciliu cum „s-a aplicat pentru pile”!

Intro: Pe 14 aprilie, Ministrul Sănătăţii dădea un Ordin (publicat şi în Monitorul Oficial) prin care pacienţii asimptomatici cu Covid 19 puteau fi externaţi şi trataţi la domiciliu dacă aveau condiţii pentru carantină totală acasă. Au fost făcute, în toată ţara, externări şi, după câteva ore, ordinul a fost retras (anulat) de emitent. Pacienţii aflaţi acum în Spitalul Judeţean Neamţ, care ar fi putut fi şi ei acasă dacă actul nu era anulat, consideră că a fost un ordin dat cu dedicaţie, pentru angajaţii din sistem şi pentru cei cu pile.

Strigăt de disperare din „Spitalul Puşcărie”

„SPITALUL PUSCARIE
Dragii mei, în zilele Covid pe care le trăim cu stiri care mai de care fantezisto-alarmiste, vreau sa va prezint cazul meu si al altor pacienți Covid: pe scurt suntem de 30-40-42 zile (si nu sunt putini si nu numai in Neamt) in spitalul pușcărie din SJU NEAMT in care suntem ținuți degeaba, noi am avut un tratament de 14zile, am devenit asimtomatici după 7 zile de spitalizare si atat… Suport stresul testelor, stresul reinfectarii pentru ca se amesteca pacienții noi cu cei vechi, stresul izolării (din 15mp ai salonului scădem mobilierul si raman 2mp pt 3 pacienți liberi pt „plimbari”), stresul condițiilor de curățenie precară, stresul despărțirii de familie, stres stres stres… Nu va doresc sa ajungeți aici, dar va provoc sa va închipuiți ca sunteti in locul nostru… Cine sau pe cine va interesa sănătatea noastră mintală? Nu inteleg de ce e nevoie sa stam in spital daca suntem asimtomatici, consumăm resurse care pot fi folosite in alte cazuri grave, se solicită sistemul sanitar si asa slăbit, recuperarea este mult mai grea, riscul reinfectarii creste proporțional cu nr de zile de spitalizare, se poate sta in izolare acasa daca sunt conditii. SE POATE DAR NU SE VREA…
Au avut o tentativă cu ord 622 din 14.04.2020 care a fost publicat in monitorul oficial, dar a doua zi a fost retras chiar de cei care l-au dat Ce sa mai înțelegi? Ar trebui sa „traga” cu urechea la tarile vecine, sa se inspire de la cei mai „mari ” daca nu sunt in stare sa gestioneze situatia. Pana atunci noi care stam in PUSCARIA-SPITAL din Neamț (si nu numai) va rugam sa luati initiativa pt ca nu se știe când veți fi în locul nostru…” – asta a postat pe net, în această dimineaţă, o pacientă.

Directoarea Marcoci: „Ca Spital, nu avem condiţii pentru o separare ideală!”

Managerul Spitalului Judeţean Neamţ a precizat că unitatea sanitară respectivă (şi în corpul Spital vechi dar şi în cel nou) nu are condiţii pentru o „cohortare” (separare) ideală a pacienţilor. „Eu şi colegii mei urmărim să aplicăm criteriile de cohortare dar, din păcate, structurile funcţionale din Spital nu permit aşa ceva la modul ideal. Haideţi să nu ne amăgim, noi avem saloane cu multe paturi, chiar şi cu 8, avem toalete pe holuri. Asta e situaţia reală pe care, oricât aş vrea eu, nu pot să o schimb”, a precizat managerul Marcoci.

Pacient: „De ce suntem ţinuţi internaţi dacă suntem asimptomatici? În Vest se merge masiv pe carantină la domiciliu!”

Unul dintre pacienţii cu care am discutat aceeaşi situaţie crede şi el că Ordinul Ministrului Sănătăţii a fost dat „cu dedicaţie”, „pentru pile”. „Suntem internaţi de vreo 10 zile şi eu şi soţia mea. Amândoi avem primele teste pozitive şi amaândoi suntem asimptomatici. Noi avem condiţii de carantină totală acasă la noi, unde am fi doar noi doi, şi, fără să vreau să supăr pe cineva, cu siguranţă am fi mai puţin expuşi riscurilor din spital: reinfectare cu Covid sau infectare cu alte bacterii existente aici. Sunt în acest spital – dar situaţia e valabilă pentru toată ţara – pacienţi care stau internaţi şi de o lună. Asimptomatici. Şi cred că şansele lor de negativare sunt foarte mici în condiţiile în care intră în contact cu alţi pacienţi infectaţi sau chiar cu cadre medicale care pot fi infectate. Şi chiar dacă un angajat al spitalului nu este infectat, purtând acelaşi combinezon cu care merge de la un pacient la altul, te poţi gândi la orice.
De ce suntem ţinuţi internaţi dacă suntem asimptomatici? În Vest se merge masiv pe carantină la domiciliu!
Este şi inuman să stăm în aceleaşi haine de atâtea zile, să nu avem condiţiile pe care le avem acasă, incomparabil mai bune, şi cred că ar face bine şi sistemului sanitar să aibă o presiune mai mică şi să se poată concentra pe cazurile cu adevărat grave”, a declarat pacientul respectiv.

Concluzie: revenirea la Ordinul respectiv (care permite tratarea şi carantina la domiciliu pentru pacienţii asimptomatici), logica dar şi practica din Franta, Italia, Germania (ca să dăm doar câteca exemple) arată că aşa ar fi normal. Cu atât mai mult cu cât în ţară (dar şi la Neamţ) avem chiar cazuri de oameni care au murit după ce au luat COVIDul din Spital. Sau cu atât mai mult cu cât infecţiile intraspitaliceşti sunt la fel de ucigaşe iar la Neamţ, chiar în Bucătăria Spitalului, a fost găsit înainte de Paşti celebrul Pioceanic.
Cert este că deciderea unei astfel de măsuri excede puterea autorităţilor judeţene. Poate parlamentarii de Neamţ, indiferent de partid, vor duce această sugestie spre decidenţii de la Bucureşti.

D.V.

 

One thought on “Pacienţii acuză: „Spitalul Puşcărie în care Covidul e plimbat mereu!” Asimptomaticii cer carantină la domiciliu cum „s-a aplicat pentru pile”!

Comments are closed.