Păcat! „Lada de zestre” și meșterii populari, în corturi kitsch-oase de plastic lucios

„Lada de zestre” se numește festivalul care anual adună la Piatra Neamț meșteri populari din toate colțurile țării care expun adevărate bijuterii care ies din mâinile lor bătătorite și măiastre.
Și dacă sufletul aceste manifestări – muzeograful Florentina Buzenschi – merită sincere felicitări și pentru că de la an la an se zbate ca totul să fie și mai frumos dar și pentru că a revitalizat evenimentul după anul de întrerupere datorată pandemiei, nu aceeași notă bună se cuvine și conducerii Complexului Muzeal Neamț (director Dorin Nicola) care, și în acest an, a tratat cu aceeași autosuficiență partea logistică a acțiunii.
Ne referim acum doar la un detaliu deja „tradițional”: corturile din rafie de plastic lucios (acel material folosit și la sacoșele mari de la supermarket).

Scoase din parc pe asfaltul bulevardului Ștefan cel Mare, corturile respective (așezate pe linia dinspre parc, în timp ce pe linia paralelă sunt altele verzi, mai puțin „plasticoase”) oferă o imagine fix ca nuca în perete în comparație cu produsele migălos meșteșugite sau cu ținuta tradițională a meșterilor populari.

La ce sume are în buget, anual, Complexul Muzeal Neamț – adică milioane de lei, sau zeci de miliarde lei vechi, dacă vreți – achizionarea unor corturi cu o pânză mată, poate chiar stilizată ca desen, nu ar fi fost un capăt de țară.
Însă, ce rămâne din bugetul generos al CMJ după ce sunt date deoparte salariile și cheltuielile de funcționare (utilități etc) se duce, tot TRADIȚIONAL, pe facturi interesante. Ba organizarea de simpozioane (cazări la hotel, mese, cine festive), ba tipărirea de fel de fel de broșuri sau albume pe care nu le mai citește nimeni, dar care dau bine pe la CV-urile unor domni sau doamne. Și toate acestea, în general, în sistem reciprocitate. Ca la nuntă. Tu vii la mine, eu vin la tine…

Și dacă tot scria media nemțeană (vezi AICI și AICI si AICI) despre talentul unei „trompete PSD” de a încasa bani fără număr din Neamț, inclusiv de la Complexul Muzeal Neamț condus de directorul Dorin Nicola, poate se milostivește managerul respectiv și aranjează o nouă achiziție publică, pentru niște corturi decente, în care furnizorul să fie aceeași Floriana Jucan.

Nu contează dacă – tot tradițional! – prețurile ar fi supraevaluate de câteva ori peste cele de pe piața liberă, dacă tot merită recunoștință această pseudo-jurnalistă pentru interviurile coafate cu viorica Dăncilă sau pentru odele închinate lui Liviu Dragnea, măcar să i se comande niște produse de care este absolută nevoie.

Ca dovadă a formei supreme de (ne)respect a Complexului Muzeal Neamț față de meșterii populari care au onorat astăzi județul Neamț, încheiem cu o fografie. Observați contrastul scandalos între chipul și ținuta meșterului popular (dacă îi dai jos pălăria e fix „un dac a coborât de pe columnă”), pe de o parte și decorul de bazar turcesc din fundal, de cealaltă parte.


Aaa, cât pe ce să uităm: pentru aceste corturi kitsch, felicitări merită, deopotrivă cu conducerea Complexului Muzeal Neamț, și armata de funcționari din cadrul Direcției de Dezvoltare Turistică, adică un ditamai departamentul cu vreo 20 de salariați care sunt conduși cu onor de directorul Mona Țigănuș.


Daniel VINCA

Nota Bene – Mergeți și vizitați „Lada de zestre”! Închideți ochii când priviți spre corturile alea și deschideți-i să vă bucurați de adevăratele bijuterii care dau seamă despre tradițiile meșteșugărești, de meșterii populari (unii dintre ei sunt absolut fabuloși nu doar la faptă ci și la vorbă).

 

Lasă un răspuns