OTRAVA DE PE RAFT! Carne, fructe şi legume retrase de la vânzare de Protecţia Consumatorului!

Pentru unii comercianţi din Neamţ, banul primează în faţa sănătăţii consumatorului. O demonstrează clar ultimele acţiuni ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului care au găsit numeroase nereguli la comercianţi, inclusiv la carne sau fruncte.

Ca detalii din expunerea de mai jos: din 205 controale, in 147 de cazuri au fost aplicate sancţiuni (amenzi sau avertismente). Deci în 3 din 4 cazuri, comisarii de la Protecţia Consumatorului i-au găsit pe comercianţi în afara legii.
De asemenea, pe partea de reclamaţii primite de la cetăţeni, din 10 reclamaţii, 2 erau de competenţa altor instituţii iar din cele 8 rămase , 5 au fost finalizate cu confirmarea sesizării şi 3 cu respingerea acesteia.

Mai jos, integral, informatiile primite de la Protecţia Consumatorului:

<<COMISARIATUL JUDEŢEAN PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR NEAMŢ a desfasurat in perioada  02.10 – 03.11.2017 o serie de actiuni de verificare a respectarii prevederilor legale la comercializarea produselor de catre operatorii economici din judetul Neamt, in conformitate cu Programul tematic anual al ANPC.

Au fost supuse verificarii

– produse alimentare – ulei de masline, fructe si legume, produse din carne

– produse nealimentare – anvelope auto noi

Au fost desfasurate  in total  205 actiuni de control, finalizate cu incheierea de procese verbale de constatare a contraventiei care evidentiaza aplicarea a 85 de avertismente si a 62 amenzi contraventionale in valoare totala de 141700,0 lei pentru abaterile constatate. Pentru limitarea prejudicierii consumatorilor si intrarea in legalitate, au fost dispuse si masuri de oprire temporara sau de oprire definitiva de la comercializarea produselor sau a serviciilor neconforme constatate.

De asemenea in perioada lunii octombrie, la CJPC Neamt au fost inregistrate si cercetate  71 de reclamatii  prin care consumatorii au sesizat unele aspecte de nerespectare a prevederilor legale , care in proportie de 53% au fost finalizate in favoarea consumatorilor, 29% au fost concluzionate ca neintemeiate sau nesolutionabile, iar 18% au fost redirectionate catre alte institutii care au competenta de verificare a aspectelor reclamate sau au fost clasate. Reclamatiile inregistrate se refera la :

– comercializarea de produse alimentare neconforme ;

–  nerespectare prevederi contractuale la servicii de telefonie mobila/ fixa, internet si TV ;

– produse trimise in service si nereparate, nerespectarea obligatiilor referitor la asigurarea reparatiei in garantie

– furnizare energie electrica – facturare consum nejustificat, intreruperi neremediate

– produse neconforme in cadrul termenului de garanţie –  electrocasnice, telefoane mobile, unitati IT

– solicitare costuri suplimentare din partea operatorilor de servicii de comunicatii pentru reziliere contract in situatii nejustificate

– servicii de transport calatori neconforme

– servicii financiare neconforme

 

  1. Referitor la comercializarea uleiului de masline,

Verificarile au fost efectuate la 12 operatori  economici. Ca urmare a abaterilor constatate s-au dispus măsuri de oprire temporara de la comercializare a 15 litri ulei de masline  în valoare de 539,0 lei. S-a aplicat  un număr de 5 avertismente si 1 amenda contravenţionala în valoare de 3000 lei.

Comisarii au  constatat nerespectarea prevederilor legale referitoare la informarea consumatorilor :

– lipsa informatii privind conditiile speciale de pastrare, lipsa informatii privind declaratia nutritionala, prescurtarea gresita a cuvantului “litru” prin “lt” in exprimarea cantitatii nete, data durabilitatii minimale nu este exprimata sub forma ”A se consuma de preferinta inainte de…” asa cum prevede Regulamentului (UE) nr.1169/2011 – abateri constatate la produsul  Ulei de masline extravirgin “Olio Mio “ de provenienta Italia;

– informatii de pe eticheta netraduse in limba romana – la produsele Ulei de masline “Filippo “ si Ulei de masline “Suglio” de provenienta Italia ;

– lipsa unor informatii obligatorii conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 29/2012 al Comisiei Europene, respective lipsa denumirii de origine si a mentiunii “ulei de masline din categorie superioara obtinut direct din masline si exclusive prin procedee mecanice” – constatat la produsul Ulei de masline extravirgin “Olio Mio “ .

 

  1. Referitor la comercializarea fructelor-legumelor,

Au fost verificati 18 operatori economici, constatatand abateri pentru care au fost aplicate 13 amenzi contraventionale in valoare de 13800,0 lei si 5 avertismente.

Cantitatea de produse supusa verificarii a fost de 15869 kg in valoare de 55542,0 lei din care, cu abateri, s-a inregistrat cantitatea de 4700 kg produse in valoare de 16450,0 lei. Au fost dispuse masuri de oprire temporara de la comercialzarea produselor cu abateri astfel incat operatorii economici sa intre in legalitate.

Pricipalele abateri de informare identificate au fost :

– afisarea pe eticheta de raft a mai multor tari de origine (Romania/Italia/Polonia) pentru aceeasi categorie de produs (morcovi si ceapa verde)

– lipsa informatiei privind tara de origine  pe ambalaje (mere /Polonia)

– ambalaje de transport fara etichete ale ambalatorului cu informatiile obligatorii prevazute de Ord.MAPDR 420/2008 (lamai vrac/Turcia )

– fructe vrac sau in ambalaje colective etichetate, tratate cu anumite substante ( IMAZALIL, THIABENDAZOLE, PROCHLORAZ), fara informarea la raft a consumatorilor, sau cu informatiile netraduse in limba romana, sau cu informatiile inaccesibile consumatorilor (ambalaje stivuite astfel incat obtureaza vizibilitatea, produse descarcate din ambalaje colective) – portocale si grapefruit rosu de provenienta Turcia/Grecia, pomelo de provenienta China, Clementine de provenienta Spania si lamai de provenienta Africa de sud . 

Consumatorii trebuie sa stie ca, în limita toleranțelor admise, legumele si fructele sunt:

– întregi,  sănătoase (se exclud produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât devin improprii pentru consum,  curate, fără materii străine vizibile,  fără dăunători, fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa,  fără umezeală externă anormală,  fără miros și/sau gust străin.

– Starea produselor trebuie să le permită  să reziste la transport și la manipulare, să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație. 

  1. Referitor la comercializarea produselor din carne,

Au fost verificati 27 operatori economici, constatandu-se abateri la toti. Pentru nerespectarea prevederilor legale, prin documentele intocmite, au fost aplicate 13 amenzi contravenţionale în valoare de 28.000,0 lei si 8 avertismente. Totodata s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare a cantitatii de  167 kg produse din carne în valoare de 2482,0  lei, precum si măsura de oprire definitiva de la comercializare a cantitatii de  10 kg produse din carne în valoare de 161 lei.

Mentionam urmatoarele abateri constatate :

  1. a) Nerespectarea conditiilor de depozitare si comercializare potrivit recomandarilor producatorului –

– produse  expuse la comercializare in stare congelata desi producatorul recomanda „a se pastra  la temperatura de 2-8 grade Celsius” – coada afumata de porc, scarita afumata de porc

– diverse sortimente de preparate din carne expuse la vanzare la temperatura de 12⁰C desi producatorul recomanda „a se pastra la temperatura de 2-8 grade Celsius ”;

  1. b) Comercializarea produselor fara sa fie etichetate conform prevederilor legale in vigoare

– carne preparata in amestec, in stare termica congelata, preambalata, la care etichetele nu contin informatii privind raportul colagen/proteina si echivalentele nutritionale;

– expunere la comercializare a unor produse din carne, diverse sortimente, la care s-a constatat lipsa etichetei de produs;

– produse din carne de provenienta Italia sau Olanda, expuse la comercializare fara traducerea in limba romana a informatiilor utile consumatorilor ( denumire produs, ingrediente, componente alergene, echivalentele nutritionale)

– mai multe sortimente de produse din carne expuse la comercializare (pastrama de porc, bacon afumat, kaiser afumat, pulpe de pui afumate, carnati de casa semiafumati ) fabricate in unitatea proprie, fara a fi etichetate conform prevederilor legale in vigoare (lipsa etichete de prezentare ale produsului, lipsa elemente de identificare-caracterizare-pastrare a produsului, lipsa informatii cu privire la echivalentele nutritionale si nici insemnele grafice privind componentele alergene);

– se comercializa produsul „cabanos afumat” pentru care ingredientul alergen „soia” nu era evidentiat graphic – asa cum prevede Regulamentul UE 1169/2011;

– se comercializa produsul „Parizer Traditional” fara a avea atestat de produs traditional;

– se comercializau 3 sortimente de salamuri sub forma de pachet denumit „oferta speciala” fara a specifica in mod clar in ce consta acest tip de oferta “speciala”( perioada de oferta, procentul de reducere );

  1. c) Nerespectarea prevederilor art. 5 alin.1 din HG 947/2000 conform caruia „La produsele preambalate se indica pretul pe unitatea de masura si pretul de vanzare corespunzator cantitatii preambalate” s-a constatat la un numar de 13 operatori economici.

 

SFATURI PENTRU CONSUMATORI

  • La cumpararea  produselor din carne acordati atentie deosebita aspectului produsului ;
  • Nu achizitionati produse cu suprafata  lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, consistenta nespecifica sortimentului ;
  • Urmariti modul de etichetare, nu cumparati produse preambalate neetichetate;
  • Refuzati  produsele din carne pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
  • Refuzati produsele din carne preambalata pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
  • La cumpararea produselor din carne solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
  • Nu cumparati produse din carne din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibara bon de casa cu care sa probati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

 

  1. Referitor la comercializarea anvelopelor noi – In sinteza rezultatele se prezinta astfel :

– a fost verificat un numar de 10 operatori economici, dintre care cu abateri s-au identificat 4 ;

– au fost verificate 882 buc anvelope in valoare de 184610,0 lei, dintre care cu abateri au fost identificate 56 buc anvelope in valoare de 10220,0 lei  ;

– au fost aplicate 4 avertismente  si s-a dispus oprirea temporara de la comercializare a unui numar de 56 bucati anvelope in valoare de 10220,0 lei.

Actiunile de verificare au evidentiat faptul ca in ceea ce priveste infomarea consumatorilor, operatorii economici nu respecta intocmai prevedrile legale:

– se comercializeaza anvelope marcile Tristar, Aeolus, Chengshan, Firemax si Wideway fabricate in China, fara informatii privind  denumirea si adresa importatorului din UE, care preia conform prevederilor legale responsabilitatea producatorului;

– eticheta autocolanta atasata pe produs contine informatii, fara ca acestea sa fie traduse in limba romana, abatere identificata la produsele de provenienta China.

 

CJPC Neamt