„Oștenii mei, la luptă! Să nu vă uitați ochelarii de soare!”

Ironie cruntă a actului artistic de pretinsă reconstituire istorică desfășurat pe bani publici și numit „Sărbătoarea Curții Domnești”, ironie realizată de jurnalistul Antoniu Lovin (Foto Jon, pe facebook) care a sesizat că unul din boierii de lângă voievodul Ștefan cel Mare purta… ochelari de soare. Imaginea postată de Lovin pe facebook este din ziua de sâmbătă, 20 aprilie  2019, când a avut loc deschiderea cesteui festival medieval care a scos din nou în evidență mediocritatea în organizare și prezentare a istoricului Liviu Zgârciu.

<<„Oștenii mei mergem la luptă! Să vă nu uitați ochelarii de soare acasă!”. Piatra Neamț 20.05.2019. Sărbătoarea Curții Domnești>> – scrie Foto Jon

Există și varianta ca ochelarii de mai sus să fie de vedere, cu lentile heliomate (care se închid automat la culoare la lumină puternică), dar felul în care sunt purtați (pe vârful nasului) arată că fie sunt pentru citit, fie, oricum, în acel moment, boierul/grămăticul cu bască se putea lipsi de ei pentru că nu erau necesari pentru o eventuală protecție obligatorie.

Nu ar fi singurul detaliu controversat din momentele aferente deschiderii oficiale (o analiză pe tot evenimentul ar fi, probabil, mult mai plină de perle).

De exemplu, demonstrația de jonglerii cu steaguri realizată de o trupă („de reconstituire istorică”, nu?) din Sibiu a avut ca fundal sonor muzica din… filmul Pirații din Caraibe. Da, sunt foarte faine ritmurile muzicii create de Hans Zimmer, dar ce legătură o fi având melodia respectivă cu Curtea Domnească din Piatra Neamț sau cu vremurile medievale din Țările Românești, numai acest istoric realizator de festivaluri de păpat bani publici o fi știind.

Același istoric și-a jucat rolul de prezentator la un mod total amatoricesc. Nu a spus nici un cuvânt despre Consiliul Local (care a alocat banii pentru acest măreț spectacol) și i-a dat cuvântul primarului Dragoș Chitic înainte de a prezenta măcar trupele prezente. Apoi, așa pe sărite parcă, și-a adus aminte după câteva minute că de față este și viceprimarul Bogdan Gavrilescu și l-a prezentat. deși viceprimărița Luminița Vîrlan venise cu câteva minute de întârziere, numele ei nu a fost spus odată cu cel al lui Gavrilescu ci după alte câteva minute.

Foarte evident (se vede în clipul de mai jos): așa de bine s-a pregătit Liviu Zgârciu pentru această prezentare încât înainte de a-i prezenta pe viceprimari se vede cum trecea pe la fiecare dintre ei să-i întrebe ceva. probabil numele acestora…

Nici primarul Dragoș Chitic nu a pomenit numele Consiliului Local, asumând întreaga glorie Primăriei deși Primăria face plăți pentru astfel de evenimente abia după finanțarea este aprobată prin Consiliul Local.

Rămâne un mister și de ce Primăria condusă de Dragoș Chitic a „împins” acest eveniment în sâmbăta din ajunul Floriilor (deci în Postul Mare) și nu a preferat primul sau al doilea week-end după Sărbătorile de Paști. Cu siguranță dacă era gândită altfel data organizării, la eveniment ar fi participat mult mai mulți spectatori decât cei care au fost prezenți ieri la deschidere.

D.V.

2 thoughts on “„Oștenii mei, la luptă! Să nu vă uitați ochelarii de soare!”

  1. Este un kitsch gretos de-a binelea!Bineinteles, e bun ca si eveniment de campanie, poate ramane si ceva para-ndarat!

Lasă un răspuns