Ortodocșii „pe vechi”, sfidați de organizatorii Târgului de Crăciun la Neamț


Unii creștini sunt mai creștini decât alții – acesta este mesajul transmis de organizatorul (și partenerii implicați) Târgului de Crăciun la Neamț care îi sfidează pe față pe creștinii ortodocși de rit vechi din județul Neamț.
Iar gestul frontal de sfidare la adresa acestor cetățeni este faptul că acest Târg – dedicat creștinilor care sărbătoresc Crăciunul dar și celor de alte credințe care apreciază măcar latura socială a evenimentului – a fost închis și dezmembrat fix cu câteva zile înainte de ziua de azi când este Ajunul Crăciunului pe vechi.

Deși nu știm să existe o statistică oficială la nivelul județului Neamț cu numărul creștinilor pe vechi, o extrapolare a numărului din România (peste 500.000 de enoriași) la harta comunităților din țară (cu Moldova, fief al acestei religii) și cu situația de la Neamț arată că în acest județ ar fi câteva zeci de mii de ortodocși pe vechi.
Și vreo câteva mii doar în Piatra Neamț unde alături de românii tradiționaliști în această religie sunt, de asemenea, mulți lipoveni și, după anii 90, foarte mulți basarabeni care s-au stabilit aici.

Dacă în alți ani Târgul de Crăciun la Neamț a funcționat și în zilele care prăznuiesc Nașterea Domnului pentru membrii acestei comunități religioase, în acest an, organizatorii (și ne referim în principal la Consiliul Județean Neamț și la partenerul Primăria Piatra Neamț) au decis ca această activitate să se desfășoare între 17 decembrie și 2 ianuarie. Astfel că de pe 3 ianuarie, comercianții și-au strâns marfa și logistica din căsuțe și urmează dezmembrarea căsuțelor și ridicarea elementelor de decor specific. Chiar dacă acum căsuțele sunt încă pe amplasament, Târgul este real nefuncțional.

În seara asta, pe multe ulițe din satele din Neamț răsună colindele. Copiii, adolescenții merg cu colinda la gospodari. Flăcăii le colindă pe fetele de măritat.
Toți aceștia (colindători sau colindați) meritau și ei ca în cele 3 zile de Crăciun (măcar) să se bucure de ocazia de a ieși cu familia și prietenii la un astfel de Târg specific.

O fi vorba despre o sfidare asumată a decindenților (CJ și Primărie) la adresa a zeci de mii de oameni? Sau despre nepriceperea lor și a armatelor de așa-ziși sfetnici și pseudo-specialiști?
Probabil că mai just ar fi al doilea răspuns, care arată că și decindenții și bugetarii (bine plătiți, dacă ne referim la șefii de Direcții, Servicii, Birouri) nu prea au nicio treabă cu cetățeanul, cu agenda populației și văd comunitatea mai mult din mașină, între casă și biroul confortabil. Ca să nu mai spunem că și în CJ și în Primărie sunt unii cu funcții de conducere (deci tot foarte bine plătiți) care conduc/coordonează domeniile de Cultură și Tradiții, indisolubil legate la Neamț și de Religie…

Ca fapt divers, ortodocșii pe rit vechi din Județul Neamț (inclusiv din Piatra Neamț) plătesc – ca persoane fizice sau ca întreprinzători – aceleași taxe și impozite și ca ortocșii pe stil nou sau catolicii. Deci, ce ce această lipsă de respect?

Ca să dăm doar câteva exemple de bune practici, la Iași, la Brașov, la Timiș, Târgurile de crăciun sunt funcționale și în această perioadă. La Iași până pe 8 ianuarie, la Brașov până pe 9 ianuarie, la Timișoara până pe 17 ianuarie…
La fel ca la Piatra Neamț, Târgul de la Sibiu a avut ultima zi de funcționare în data de 2 ianuarie. Or fi mers și organizatorii de la Neamț pe… modelul prezindențial…

Daniel VINCA

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.