Orașul Bicaz, COD ROȘU! Primarul confirmat COVID, internat la un Spital din București


Orașul Bicaz și alte 3 comune din Județul Neamț (Bîra, Negrești, Agapia) sunt în scenariul ROȘU Covid, adică aveau conform ultimele date (de ieri) o incidență de peste 3 la mie (cazuri noi în ultimele 14 zile). Sau COD ROȘU, denumire folosită deja și de mulți angajați din instituțiile statului…
Bicazul consemnează o incidență de 3,99 la mie, Agapia – 3,57, Negrești – 3,88 iar iar Bîra 4,99.
Printre bolnavii confirmați cu Covid de la Bicaz se numără și primarul Nicolae Sălăgean căruia i-a venit rezultatul nefast de la mijlocul săptămânii.
Internat în primă fază la Spitalul Județean Neamț, primarul Sălăgean a făcut ceea ce face, în ultimii ani, orice pacient care își permite așa ceva, transferul la o unitate sanitară unde are garanția sau speranța că va fi mai bine tratat, așa că acum acesta este internat la un spital din București.

Conform reglementărilor și cutumelor, în perioada în care Sălăgean nu-și poate exercita funcția de primar, atribuțiile acestuia revin viceprimarului în funcție, Răzvan Surdu (USR-PLUS).

Tentația pacienților din Neamț de a căuta spitale din alte zone ale țării pentru a fi tratați cât mai bine nu este una nouă, legată doar de problematica Covid. Și nu e vorba de centre universitare (Iași, Tîrgu Mureș, București etc) ci și de alte spitale județene sau chiar orășenești care sunt preferate, cum ar fi, de exemplu Moinești.

Și dacă ar fi de făcut o singură comparație între Spitalul Moinești și cel de la Neamț, principala ar fi că dr. Adrian Cotîrleț de la spitalul băcăuan este manager de 20 de ani în timp ce la spitalul nemțean au fost peste 20 de directori (manageri sau directori medicali) în ultimii 5 ani. Politizare excesivă, ghinionul de a nu găsi decindeții un „Cotîrleț de Neamț” sau poate obsesia de a numi un yesman care să nu pună întrebări indecente despre facturile pe care trebuie să le avizeze (lucrări, bunuri, servicii) – greu de spus care e motivul exact al managementului deficitar evidențiat în ultimii ani la Spitalul Județean Neamț.
Mai mult, cu sau fără COVID, unitatea sanitară nemțeană a fost tot în această perioadă de referință subiectul unor scandaluri naționale, din care menționăm doar câteva:
pacienți HIV-SIDA din programul național, arondați unității sanitare, lăsați fără medicație (era manager Liviu Negelschi) dintr-o neglijență strict administrativă (celelalte spitale din zonă implicate în program, inclusiv cel de la Roman, comunicaseră la timp necesarul către Minister).
pacientă care a născut și a decedat, pe fondul unor probleme cardiace, ținută în așteptare câteva ore grație unui dialog ciudat cu efecte criminale între medicul OG și cel cardiolog.
-nou director instalat fix în zilele în care Libertatea publica înregistrarea audio a unei secvențe în care respectivul „cucerea” o asistentă-practicantă, povestindu-i aventurile și performanțele lui amoroaseFlorin Apostoae).
– pacienți Covid care primeau lături în loc de mâncare (același manager Apostoae).
pacienți Covid ținuți lângă cortul de triaj, câte 12 ore, din cauza organizării și managementului mediocru (dezinfectare și nebulizare făcute cu întârziere, timpi de așteptare foarte lungi din cauza comodității personalului, nefolosirea eficientă a spațiilor disponibile – manager Silviu Verzea).
– Incendiul de pe 14 noiembrie, în Secția ATI, în care 10 oameni au murit, cu zile, în acea seară. Pe acest caz este dosar penal instrumentat de Parchetul General.

În aceste condiții, decizia primarului Sălăgean – de a pleca de la Spitalul Județean Neamț la orice alt spital din țară unde el și familia lui au speranțe că nu doar tratamentul ci și ideea de respect arătată pacientului este la cote rezonabile – este una pe care orice om normal (politician sau nu) o ia atunci când e vorba de sănătatea și viața lui.

În loc de concluzie, un episod interesant petrecut la Spitalul Județean de Urgență Neamț cu doar câteva zile ÎNAINTE ca acesta să fie declarat spital Covid: suspect de o afecțiune care ar fi putut fi gravă, un tânăr pacient a fost internat seara pentru că se impunea un examen RMN. A fost internat… ca să doarmă în spital pentru că (aceeași Sfântă dezOrganizare!) RMN-ul nu funcționa noaptea. La un spital care și prin titulatură este DE URGENȚĂ. Examenul i-a fost făcut a doua zi și a infirmat suspiciunea inițială.
Dar, într-un spital de Urgență (!!!), un tânăr a fost internat inutil (Casa de Asigurări de Sănătate plătește!) și a stat în stres, de pomană, o noapte întreagă gândindu-se la diverse scenarii negre care i-ar putea afecta viața.

Este evident că singura soluție pentru a scoate spitalul județean din zona de mediocritate organizatorică este asumarea și corectarea tuturor acestor deficiențe, a cauzelor care duc la astfel de episoade, și nu ascunderea mizeriei sub preș.

D.V.

Lasă un răspuns