Operațiune de salvare de aproape 7 ore

Una din cele mai ample operațiuni de căutare și salvare a acestui sezon, în muntele Ceahlău, s-a desfășurat duminică, 28 august.
Două persoane din Piatra Neamț au solicitat ajutorul echipelor Salvamont,  în jurul orei 17, printr-un apel disperat la 112 dar și la Dispeceratul Național Salvamont.

Zona din Masivul Ceahlău scotocită de salvamontiștii nemțeni pentru găsirea și salvarea celor doi turiști

“În cursul zilei de ieri am derulat una din cele mai ample operațiuni de căutare și salvare a acestui sezon, datorită zonei de abrupt sălbatică și riscantă, atât pentru victime dar mai ales pentru cei care fac căutarea . 
Acțiunea s-a declanșat în jurul orei 17 când, atât 112 cât și Dispeceratul Național Salvamont ne-au pus în legătură cu două persoane din Piatra Neamț, care solicitau intervenția noastră, fiind rătăcite undeva în zona de abrupt a a Masivului Ceahlău.” informează Raul Papalicef, șef Serviciu Salvamont Neamț, într-un comunicat remis astăzi.
Cei doi inconștienți, fără echipament de munte, fără apă sau mâncare, fără dispozitive de iluminat au pus pe treabă două echipe ale Bazei de Intervenție Dochia care, au răscolit zona Ocolasului Mare , grupul de stânci Butu și Ana , zona superioară a pereților din Bourie.  Abia în jurul orei 19 a apărut primul element concret care a și dus la găsirea celor doi și au început pregatirile pentru o echipă de suport din Baza Durău, ce urma să aducă echipamente de iluminat de putere mare, cât și convocarea de urgență a unității canine de cautare.
Abia în jurul orei 20, echipa condusă de către Cristian Lalău a găsit victimele în zona Acele Caprei, în scurt timp ajungând și echipa condusă de către Adrian Alăzăroaie.
În jurul orei 20 echipa condusă de Lalău Cristian a găsit victimele în zona Acele Caprei iar, în scurt timp, s-a alăturat și echipa condusă de Adrian Alăzăroaie . Extracția s-a făcut inițial urcând înapoi spre zona de platou , la Cabana Dochia, iar în final un salvator i-a coborat din masiv până în Izvorul Muntelui.
Acțiunea s-a finalizat în jurul orei 12-1” a declarat Papalicef. Pe tot parcursul operațiunii, salvatorii au ținut legătura cu victimele prin telefon iar din discuțiile purtate ulterior, s-a ajuns la concluzia că cei doi au părăsit deliberat traseul iar încercarea de revenire la acesta s-a soldat cu rătăcirea în abruptul pereților versantului estic.
” Considerăm cel puțin inconstientă incursiunea lor în zona sălbatică de abrupt stâncos, fără cunostințe și echipament special de alpinism și supraviețuire, fapt ce a generat o operațiune de salvare de risc crescut, care a durat aproape 7 ore .
De altfel, părăsirea traseelor marcate este o modă a ultimilor ani, încurajată de persoane inconștiente (pseudo ghizi montani) și a faptului că nivelul de monitorizare a turismului necontrolat în zona de est a Parcului Național Ceahlău este foarte redusă. “ a mai concluzionat șeful Serviciului Salvamont.

Elena CRISTEA

Lasă un răspuns