Onor răzeşilor lui Ştefan! Sărbătoarea Războienilor!

Ca in fiecare an, in ultima duminica din luna iulie, comuna Razboieni imbraca straie de sarbatoare pentru celebrarea zilei comunei. Tot ca in fiecare an, primarul Bogdan Taralunga deschide sarbatoarea cu o ceremonie militara si religioasa pentru omagierea ostasilor lui Stefan cel Mare cazuti in celebra batalie cu turcii de la Valea Alba, comuna Razboieni, dar si a ostasilor Regimentului 15 Dorobanti, cei care au construit monumentul din parcul din Razboieni, in memoria razesilor lui Stefan.

Primarul Taralunga a avut ca invitati pe senatoarea Emilia Arcan, senatorul Dan Manoliu, prefectul Vasile Panaite, vicepresedintii CJ Neamt, Ion Asaftei si Laurentiu Dulama, dar si pe colegi primari din alte comune, cum ar fi Vasilica Cretu (Dobreni) si Marinel Barna (Bodesti).

Activitatea a debutat cu trecerea în revistă de către prefect şi de către comandantul Garnizoanei Piatra Neamţ a Gărzii de Onoare şi cu salutarea drapelului de luptă. După intonarea Imnului de start a fost oficiată o scurtă slujbă de pomenire în memoria martirilor Neamului.

”Continuam traditia de a ne intalni in ultima duminca din iulie in preajma datei la care a avut loc crunta batalie, aici, la Monumentul inchinat eroilor acestei tari. Este si traditie dar este si un moment in care aducem omagiul nostru inaintasilor nostri. Multumesc tuturor celor care au fost alaturi de noi, in mod special presedintelui Ionel Arsene dar si tuturor consilierilor judeteni care au votat asocierea dintre CJ si Comuna Razboieni pentru desfasurarea acestui eveniment.
Sarbatorim facand recurs la istorie si declar deschisa Sarbatoarea Razboienilor”, a spus primarul Bogdan Taralunga.

”Vin mereu cu bucurie aici in comuna Razboieni care este un adevarat simbol al acestor plaiuri. Aici se imbina ca intr-un miracol traditia si istoria, oamenii frumosi cu locurile de un farmec aparte. Il felicit pe domnul primar si pe toti membrii Consiliului Local pentru sarguinta lor de a organiza una dintre cele mai frumoase sarbatori din judetul Neamt. La multi ani locuitorilor din Razboieni si tuturor nemtenilor care cinstesc istoria!” a spus si senatoarea Emilia Arcan.

„Ca reprezentant al Guvernului in teritoriu dar si ca simplu cetatean al acestui judet va multumesc pentru onoarea de a ma afla astazi aici cu dumneavoastra. Ma bucur ca vad aici adulti, oameni trecuti de prima tinerete dar si copii care vor duce mai departe aceasta frumoasa traditie a cinstirii inaintasilor. Asa cum astazi, in societatea moderna, Armata isi are rolul ei, si in vremurile mai vechi, Ostirea Tarii era un segment important al societatii, garantul si aparatorii oamenilor si a muncii lor. Sa acordam respectul cuvenit celor care au platit cu pretul vietii apararea hotarelor si sincere felicitari celor care ati organizat aceasta minunata actiune”, a spus prefectul Vasile Panaite.

„Misiunea mea este una speciala, fiind aici si in calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean dar si de fiu al acestor locuri. Spun mereu, cu mandrie ca sunt razes, din Razboieni. Suntem datori ca in timp ce cladim prezentul si viitorul sa nu uitam nicio clipa nici de trecut pentru ca istoria este temelia oricarui Neam”, a punctat Ion Asaftei, vicepresedintele CJ Neamt.

A urmat apoi ceremonia depunerii de coroane de flori şi o parada militara pe ritmuri de fanfara, dupa care s-a dat startul petrecerii, la care cu siguranță, cea mai așteptată de publicul trecut de prima tinerețe este îndrăgita Laura Lavric, în timp ce pentru generația mai nouă capete de afiș vor fi Andreea Bănică și Roxana Nemeș. Petrecerea va ține până seara târziu și va fi încheiată cu un foc de artificii.

Devenită deja tradiție, Sărbătoarea Războienilor strânge an de an din ce în ce mai mulți participanți, atât din comună, cât și din alte zone ale județului. Primarul Sebastian Bogdan Țarălungă promite că și ediția din acest an va fi una de succes și că publicul – fie tânăr sau vârstnic – va avea parte de relaxare și distracție pe cinste.

V.N.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns