Of, of, măi, măi, cu limba română! „Ne cerem scuze de eventualele…”

„Ne cerem scuze de eventualele inconveniente” (sic!) – asta scrie într-un mesaj pe care locuitorii de pe o stradă din Piatra Neamţ l-au găsit pe parbrizele maşinilor acum câteva zile.

În fond, avertismentul era just şi era un apel la cetăţeni să-şi mute maşinile de pe carosabilul unde urma să intervină firma de drumari care aparţine chiar Consiliului Local Piatra Neamţ. pe formă însă, limba română o fi plâns din toate încheieturile, ca şi atunci când este violată de miniştri, prefecţi sau alţi demnitari locali sau de la Centru. Şi nu ne referim la fineţea dihotomiei verbului care precede „scuzele” (unii lingvişti mergând pe ideea de „a prezenta” nu „a cere” ci la prepoziţia care precede „eventualele inconveniente. Dacă vom întreba 100 de români care au trecut de clasa a 4-a fătă şpagă, toţi 100 vor spune că „scuzele” pot fi „pentru”, nu „de”.

Nu vom imputa respectiva eroare managerului general de la Publiserv, Valentin Ciobanu. Probabil că el are însărcinări mult mai importante în firmă şi chiar dacă a fost beneficiarul unui clip Vestea în care se vedea că are anumite probleme de coerenţă în exprimare, mai zilele trecute distribuia pe pagina sa de facebook un clip similar în care personajul era premierul Viorica Dăncilă.

Cârcotaşii vor spune că „râde hârb de oală spartă” dar ar putea apărea şi cei care să susţină că managerul Ciobanu a depăşit faza emoţiilor vorbitului în faţa camerelor tv şi că acum poate privi de sus – din punct de vedere al cunoaşterii limbii române – pe cea pe care o promovează cu ironie. Nu stăm să punem în balanţă cine e mai cultivat dintre cele două personaje, nu de alta, să nu greşim şi apoi să fim nevoiţi să ne cerem scuze de… De una, de alta…

Miruna POPA –  sursa foto: facebook (coleg de partid al lui Valentin Ciobanu, într-o postare publică). Ghici cine!?!

 

 

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns