Oana Bulai: „Echipa de la Consiliul Judeţean poate face performanţă cu viziune şi organizare ca în business!”

Din postura de angajat actual al Guvernului României, fost administrator public de la Consiliul Judeţean, consideră că echipa de la fosta instituţie este una performantă atâta timp cât este capacitată de o viziune clară şi organizată ca în mediul privat.

Într-un interviu acordat publicaţiei Mesagerul de Neamţ, Oana Bulai prezintă un fel de raport al activităţii ei din „coasta lui Ionel Arsene”.

„În primul rând, aș vrea să vorbesc despre echipa de la Consiliul Județean, că este o echipă, care poate să facă performanță atâta timp cât există o viziune clară și ședințele de lucru se fac ca în business. Dacă există curaj și dedicare, echipa de la Consiliul Județean poate să facă performanță. Doar are nevoie de un motor și de oameni politici dedicați. Am colaborat cu primarii și am avut foarte multe de învățat de la ei. Dacă nu aș fi avut experiența asta, de administrator public, nu aș putea acum, în Guvernul României, să îmi aduc contribuția cum pot, din postura unui om care a experimentat ce înseamnă administrație județeană și care a pornit de jos în funcțiile politice alese. Nu trebuie neapărat să știi despre fonduri europene, nu trebuie să fii un specialist pe deșeuri, de exemplu, sau să știi munca unui medic, a unui asistent, sau despre investiții, dar, dacă știi cum să organizezi lucrurile, dacă ai ambiție, dacă ai focus pe obiectiv, poți să faci lucruri deosebite. Eu a trebuit să îi ascult pe oameni și asta am făcut cât am fost aici. I-am ascultat pe cei din echipă și am reușit să îi unesc în jurul meu și să facem lucruri frumoase pentru comunitatea nemțeană”, spune Oana Bulai.

Fostul administrator public al judeţului nu ezită să puncteze nici plusul birocratic la care obligă legea atunci când e vorba de proicte derulate de administraţie şi nici comusumul de „energie a frici” care ar porni de la teama funcţionarului de a nu ajunge pasibil de răspundere penală: „E multă muncă. Sunt foarte multe hârtii, multă birocrație și nu se vede un rezultat decât după unul, doi, trei ani. Pentru noi, în mandatul acesta, primul an și al doilea, a însemnat foarte mult planificarea și proiectarea viziunii noastre, punerea viziunii în operă. În business, dacă ai semnat contractul cu clientul, după aceea ți-ai prestat serviciul, ai dat factura și încasezi banii. În administrație, pornești de la nota conceptuală, treci prin CJ proiectul de hotărâre, după referate de specialitate. Sunt etape care durează foarte mult și se plimbă continuu de la un departament la altul, apoi prin diverse organisme centrale. Oamenii sunt și înfricoșați să nu greșească. Pentru că, dacă în privat poți să iei o amendă, în administrație, dacă te-ai grăbit și ai trimis o scrisoare la niște firme, de exemplu, din România sau din afară, ești pasibil de pușcărie. De aceea, atenția asta exagerată și consumul acestei energii a fricii, de cele mai multe ori te oprește și îți face demersul mai greoi”.

Despre finanţarea ONG-urilor, despre proiecte în derulare sau de viitor dar şi despre felul în care ar fi dezavantajate femeile tinere şi frumoase puteţi citi, integral, în INTERVIUL din Mesagerul de Neamţ.

D.V.

One thought on “Oana Bulai: „Echipa de la Consiliul Judeţean poate face performanţă cu viziune şi organizare ca în business!”

  1. Jenant interviul. Ii trebuie cativa ani sa demareze ceva. Ne crede prosti. Auzi la ea, echipa are nevoie de curaj. Nu de curaj, ci de pricepere si integritate.

Comments are closed.