O secție de vot din județul Neamț a bătut toate recordurile! Prezență de 259% după prima zi de Referendum!

Deși pare ciudat la prima vedere, o secție de votare din județul Neamț a atins procentul de 197% prezență la vot după doar prima zi de Referendum. Este vorba despre Secția 482 de la Mănăstirea Sihăstria unde pe lista permanentă sunt 167 de alegători dar sâmbătă au votat 450 de oameni.

De fapt, din cei 167 de votanți oficiali ai Secției de la Mănăstire au votat „doar” 99, restul de 351 de voturi fiind ]nregistrate pe lista suplimentară. Conform legii, pe lista suplimentară sunt trecuție membrii biroului secției de votare care ar trebui să voteze, de drept, la alte secții dar și toți alegătorii care au domiciliul în alt UAT dar în ziua votului nu se află în localitatea lor.

Interesant este că pentru a putea vota toți enoriașii și turiștii aflați în zona respectivă, Biroul Electoral Județean a fost nevoit să ia măsuri de suplimentare a buletinelor de vot. Inițial, cu rezerva suplimentară prevăzută de lege, pentru secția respectivă au fost alocate 200 de buletine de vot. Simțind că pot rămâne în pană de buletine, după ce deja până la prânz fuseseră utilizate 110 buletine de vot și mai rămăseseră doar 90 și fluxul de votanți continua, membrii biroului local al sectiei de votare au anunțat B.E.J. care a trimis o nouă tranșă de buletine de vot.

Pe locul doi în topul prezenței din Neamț a fost tot o secție de la un lăcaș sfânt, cea de la Mănăstirea Neamț, unde prezența a fost de 52%, numărul de voturi de pe lista suplimentară fiind aici de 44. La ambele mănăstiri menționate – Sihăstria și Neamț – în prima zi de referendum nu a fost niciun vot exprimat la urna mobilă.

Mănăstirea Sihăstria este una din destinațiile turismului religios din Neamț, făcând parte din salba de lăcașuri de cult (Neamt, Secu, Agapia, varatec etc) vizitate lunar de mii și mii de turiști din România. La Mănăstirea Sihăstria a locuit și s-a rugat peste 40 de ani Părintele Cleopa (unul dintre cei mai cunoscuți călugări români ai secolului 20) care s-a stins din viață în anul 1998.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns