O scrisoare bolnavă! Cu și despre PNL-iști, mai ales de Piatra Neamț! „În capitala unui județ de munte, în zilele noastre…”

Nu am scris până acum nu pentru că nu ar fi subiect ci pentru că scrisoarea respectivă nu a fost remisă de expeditori și Redacției Vestea dar am procurat-o apoi și am fost prinși cu altele. În capitala unui județ de munte, în zilele noastre”, scria I.L. Caragiale în cea mai importantă operă a lui, „O scrisoare pierdută”.

Scrisoarea, în toată splendoarea ei, poate fi citită pe siteul Viața Nemțeană al jurnalistei Mariana Oltean. „Armagedon”-ul respectiv a fost trimis mai multor redacții din Neamț (nu și la Vestea) dar doar Mariana și-a asumat gestul de a o face publică. Cu precizări de rigoare, cu obligatoria distanțare jurnalistică. Și nu sunt deloc lipsite de importanță cele câteva rânduri tip „intro” din publicația respectivă:

<<Primim la redacţie, de pe o adresă de email care se vrea dinspre PNL, <piatraneamtpnl@gmail.com>, o scrisoare adresată preşedintelui PNL Ludovic Orban, în care ni se explică detaliat puncte de vedere privind situaţia din PNL. 

Scrisoarea a fost trimisă publicaţiilor nemţene înainte cu o zi de şedinţa Biroului Politic Judeţean al PNL, care va avea loc mâine. Cu excepţia senatorului Eugen Ţapu, care pare să răsară printre atâţia membri care nu-şi au locul în partid, spune scrisoarea, nimeni nu e demn să conducă organizaţiile Piatra Neamţ, Neamţ şi Roman ale PNL. Nimeni dintre cei care CONTEAZĂ în eşaloanele de conducere.

Publicăm această scrisoare sub rezerva că nefiind semnată, nu credem că expeditorii au curajul şi demnitatea să ducă o bătălie pe faţă, şi preferă substituirea sub numele PNL, ca semnătură şi adresă de email. Pentru detaliile ei mai puţin ştiute, merită citită, chiar şi cu greşeli elementare pentru un grup de iniţiativă – de exemplu, Eugen Ţapu este senator. Chiar dacă, sub protecţia anonimatului, oricine poate fi curajos. Lucru care, probabil, nu se va întâmpla mâine, în BPJ>>.

Acum, după ce ați citit scrisoarea (am dat link mai sus sau dați CLICK AICI), câteva considerații.

Personaje negative și personaje COOL

Scrisoarea nu aduce informații colosale la zi ci reia aproape integral diverse abordări care au mai fost făcute publice, fie prin postări ale unor conturi fake pe facebook (2015-începutul anului 2016, până să bată palma Dragoș Chitic cu Eugen Țapu/Romel Bîrjoveanu), fie prin alte sesizări și bocete remise până acum conducerii centrale a partidului.

La categoria personaje negative, remarcăm: Mugur Cozmanciuc, Laurențiu Leoreanu, Dragoș Chitic, Lucian Micu, George Lazăr, Mihai Stoica, Dan Vasiliu.
La categoria personaje pozitive: Eugen Țapu, Mihai Obreja, Romel Bîrjoveanu și cei doi consilieri de la Roman care par a fi puși așa, la normă (Andrei Fron, Viorel Morosanu).

Unii dintre cei încondeiați, interpelați de Vestea imediat după ce documentul a ajuns public, au spus că nu au ce comenta despre o „delațiune mizerabilă”.

Scena și momentul

Așa după cum puncta și M.O., momentul remiterii către conducerea centrală PNL și către presă a „Armagedonului liberal de la Neamț” este foarte important: cu o zi înainte de ședința BPJ PNL Neamț în care avea să fie luată o decizie foarte serioasă: desființarea Biroului Local PNL Piatra Neamț. Trecuseră mai bine de 10 zile de la demisia din funcția de președinte PNL Piatra Neamț și niciunul din cei 2 prim-vicepreședinți nu își asumase responsabilitatea (sau măcar dorința) de a fi președinte interimar.

O simplă coroborare cronologică a unor momente din ziua de ajuns a desființării BPL face toată povestea și mai interesantă:
– 11 aprilie 2019, ora 13,50 – Jurnaliștii primesc invitația pentru conferința de presă de la PNL Neamț care urma să fie a doua zi, DUPĂ ședința BPJ în care (previzibil pentru unii) urma să fie dizolvat BPL PNL Piatra Neamț
– 11 aprilie 2019, ora 14,52 – Scrisoarea pleacă de la expeditori spre adrisatul PNL Central (detaliu din mailul pus la dispoziție, cu amabilitate, de colega de breaslă, mail care e pe sistem forward)
– 11 aprilie 2019, ora 16,24 – Scrisoarea trimisă initial la PNL central este retrimisă presei (forward), către mai multe redacții centrale și locale.

Cine e expeditorul?

Răspuns sincer – nu știm. Dar aici e loc de analize, de variante.
Varianta 1 – Unul din personajele COOL sau vreun subordonat/fan, după dictare. Poate chiar după dictare prin telefon.
Varianta 2 – „Pe invers”. Adică cineva care ar fi vrut să pună în dificultate pe cei zugrăviți drept băieții buni, mizând pe o reacție de bumerang. Nu știm dacă această variantă e întărită sau nu inclusiv de reacțiile de a doua zi ale senatorului Țapu care s-a dovedit ba ironic, ba de-a dreptul arțăgos cu Mariana Oltean la conferința de presă, pe tema scrisorii respective.
varianta 3 – Excesul de zel al vreunui aplaudac. Când stai toată ziua într-un mediu în care auzi obsesiv rima la UE legată de numele unor „colegi răi”, poți fi străfulgerat de dorința de a face un gest de eroism în care să-i spui tu, semnând curajos cu „Comitet de Inițiativă” (parcă amintește de C.O.M-ul de altădată… Comitetul Oamenilor Muncii…) lui Ludovic Orban cum stă treapa în PNL-ul de la Neamț și de la Piatra Neamț.

Intervalul de doar o oră poate justifica (mai ales pentru variantele 1 și 3) greșelile din respectiva scrisoare (de exemplu, Țapu e de două ori „senator” și de două ori „deputat” iar deputatul de la Roman e când „Leoreanu”, când „Leureanu”).
Ipoteza unei variante 2 pare să excludă un scenariu pus pe hârtie în grabă. O minte diabolică care să fi lucerat în această idee de teorie a conspirației nu s-ar fi grăbit, credem, avea tot timpul să scrie calm scrisoarea, să o corecteze etc. Dar mai știi?…

Cel mai tare detaliu: Bîrjoveanu, doar el!

De la momentul în care Viața Nemțeană a publicat acest Armagedon (subliniem – gest jurnalistic absolut fundamentat, mai ales că a fost făcut cu obligatoria distanțare față de subiect și față de tabere) am stat de vorbă, pe acest subiect al scrisorii, cu numeroase persoane, și din PNL și din afara partidului. Unele chiar tolbă de carte (psihologi, analiști, sociologi, jurnaliști, avocați etc), unele foarte bune cunoscătoare a mediului „prietenos” de prin PNL, mai ales de la organizația municipală Piatra Neamț.
Unii dintre partenerii de analiză ai Vestea au subliniat un detaliu care sare în ochi, mai ales pentru cei pricepuți să citească și printre rânduri: pentru organizația județeană și cea de la Roman sunt făcute câte două propuneri, pentru organizația de la Piatra Neamț este făcută o singură propunere. Pentru PNL Piatra Neamț ar exista un singur salvator în opinia celui/celor din spatele scrisorii, Romel Bîrjoveanu.

Acest detaliu face și mai interesante analizele pe cele 3 variante de mai sus (or mai fi și altele, nu excludem apriori această posibilitate).

Teoretic, cineva ar trebui să lămurească opinia publică cine e personajul sau grupul din spatele acestei scrisori („delațiune mizerabilă”). Cine și cum, ar fi întrebările care țâșnesc automat.
La cum?, probabil că vreun expert IT (din ăia adevărați, nu impostori care păcălesc pe politicieni cu diverse șabloane în limba păsărească, inclusiv că impactul de pe facebook este egal cu numărul de cititori de pe un articol) ar putea găsi o rezolvare.
La cine?, e vorba iar de o întrebare destul de dificilă în condițiile în care la Piatra Neamț avem un PNL din fruntea căruia un ex-președinte de organizație și-a dat demisia îndrugând povești cu prioritatea pentru administrație ca mai apoi să recunoască, într-o ședință publică cu colegii de partid, că a ajuns să vadă și el ceea ce știa mai toată lumea, că e folosit drept paravan de cineva care conducea real organizația (ca să nu mai zicem iar „marionetă”; oops, am zis…).

Concluzia: o scrisoare bolnavă!

Până ce liberalii vor lămuri (sau nu!) opinia publică ce a fost cu acest „armagedon”, opinia Vestea e una singură: e vorba de o scrisoare bolnavă. La fel de bolnavă ca și organizația PNL Piatra Neamț care a fost confiscată nici măcar de președintele organizației ci de un număr 2 (după cum a spus Dragoș Chitic și în ședința BPJ dar și în unele discuții care au urmat demisiei).
Și chiar dacă urmează ca onor conducerea județeană să numească un Birou local interimar și un președinte interimar, e de văzut dacă există interesul ca această boală să fie curmată sau, din diverse motive (electorale, negocieri, presiuni pe diverse filiere, cum au mai fost) să fie prelungită.
La alegerile parlqamentare de acum 3 ani a fost absolut halucinant faptul că rezultatele obținute în Piatra Neamț (capitală de județ, oraș cunoscut ca de dreapta, cu primar și grup numeros în CL aparținând PNL) să fie mult mai proaste procentual față de cele scoase de organizații din mediul rural (zonă mai propice apropierii de PSD). Reamintim că față de 35 la sută când obținuse Dragoș Chitic în vara lui 2016, în noiembrie din același an PNL obținea la Piatra Neamț doar 14,39 la sută.

Explicații pentru acel scor jenant ar putea fi multe, cert este că prăbușirea cu aproape 60 la sută (între scorul din vară și cel din toamna, exprimar la procentele din vară) nu a fost urmată de nicio decizie care ar fi trebuit luată într-un partid normal…

Ca să cităm din spusele unui liberal din mediul rural, „la noi, la țară, răul se taie de la rădăcină atunci când trebuie”.

Așa că rămâne, la nivel de retorică evident, ]ntrebarea cât de sănătoase își dorește PNL-ul organizațiile locale.
Recursul la Caragiale e însă o certitudine – „În capitala unui județ de munte, în zilele noastre”…

Daniel VINCA

 

 

 

One thought on “O scrisoare bolnavă! Cu și despre PNL-iști, mai ales de Piatra Neamț! „În capitala unui județ de munte, în zilele noastre…”

  1. Eu unul , sunt de acord aproape total cu scrisoarea, cu cateva observatii:dl. Tapu este si el pinaltist, dl. Obreja a trecut si pe la PSD (desi nu recunoaste), iar daca Cozmanciuc e sluga penalului Fenechiu, si Barjoveanu e sluga interlopului Rogin.Asta, ca tabloul „liberalilor” sa fi complet!A propos, toti astia s-au imbogatit fie lucrand la stat, fie din afaceri cu statul.

Lasă un răspuns