O rădăcină uriașă de copac, în holul Teatrului, sub Sala Rotondă! „Realistic, tată! Doamne ferește de o scenă de război!”

Conducerea TT nu obosește să surprindă pe nemțeni cu noi și noi inovații. Ultima este ditamai rădăcina de copac, proptită în tavanul holului de la intrare, fix sub Sala Rotondă.
Capodopera are vreo 3 metri în diametru și pentru prinderea ei a fost nevoie de executarea de găuri în tavan.
Informații neoficiale spun că această redecorare a holului ar avea legătură cu o piesă care va fi montată chiar de Gianina Cărbunariu, directoarea progresistă a TT și că, probabil, trecând pe sub aceste rădăcini, spectatorii ar intra, încă de pe hol, în atmosfera piesei.
Cum despre partea artistică de la TT nu e bine să te pronunți dacă nu ești în corul aplaudacilor (că riști să fii trollat de rețelele de reciprocitate din teatrul underground), sperăm că pe partea tehnică lucrurile sunt în regulă, adică sistemul de prindere al rădăcinii uriașe nu afectează clădirea (ca rezistență) și nici zugrăveala. Până una-alta, primele care „apreciază” noua invenție a directoarei sunt persoanele care se ocupă de curățenie, care tot constată că din rădăcină tot pică pământ sau resturi vegetale.
Pe sub mustață, unii dintre actorii TT sunt ironici (sau cârcotași, depinde cine pune eticheta) la adresa acestei minunății. „Astă da realism cultural. Bine că nu montăm vreo piesă de război, că ar trebui să arate sala ca după bombardament. Sau că nu avem vreo scenă cu înjunghiere, că ar trebui schimbat înjunghiatul după fiecare piesă”, spun unii. Alții sunt mai pesimiști: „Se poate și mai rău. Tot a transformat doamna directoarea instituția în tribună zeloasă pro-minorități… Poate mâine-poimâine vrea să monteze o piesă cu minorități sexuale și să vezi atunci cum trebuie să ne oupăm pe buze, să ne iubim, băieți cu băieți, fete cu fete”.

În condițiile în care, totuși, în instituțiile publice există niște rigori ISU referitoare la interdicția utilizării unor materiale ușor combustibile, unii ar putea întreba dacă acest lemn (că despre lemn e vorba, și e cel puțin un metru cub) a fost tratat special, ignifugat. Că altminteri, pe așa intervenție ar cam trebui un nou aviz (sau autorizație) de la ISU spun unii care se pricep mai bine la acest domeniu…
Că parcă nu și-ar dori nimeni vreun incendiu sau accident în altă instituție subordonată CJ Neamț…

Cert este că directoarea TT este ancorată politic cel puțin la fel de bine ca rădăcina din poze: la CJ are sprijinul necondiționat al președintelui (CJ și PSD) iar o amică de a ei (plimbată și plătită și de TT) tocmai a fost numită secretar de stat cu binecuvantarea USR.
Rădăcini…

D.V.